Pages

”Suomi on todellisessa hädässä: Yhä useampi on työtön tahallaan”

23.10.15

Tietokirjailija ja viestintävalmentaja, viestintätoimisto Kaiku Helsingissä partnerina työskentelevä Jouko Marttila ihmettelee blogissaan niitä, jotka valitsevat työttömyyden tarkoituksella.
- Usein kuulee väitteen, että kukaan ei ole työtön tahallaan. Itse asiassa yhä useampi taitaa olla.

- Työnkarttajien joukko kasvaa, Marttila kirjoittaa.

Marttila antaa blogissaan esimerkkejä työnkarttajista. Yksi heistä on Ylen haastattelema Mervi Venäläinen, jonka tarina herätti viime viikolla ihmetystä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo sanoi Uudelle Suomelle, että Venäläisen tapauksen ei pitäisi olla mahdollinen. Venäläinen ei halua vastaanottaa hoitoalan töitä, joihin hänellä on koulutus, mutta on silti oman kertomansa mukaan ansiosidonnaisella.

Jouko Marttilan mielestä kyseessä on iso ongelma, jos ihmiset valitsevat työttömyyden.

- Suomi on todellisessa hädässä, jos työttömyys koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin työn tekeminen. Edes sen pohtiminen ei pitäisi olla mahdollista, että voisi vaihtaa työnsä joutenoloon yhteiskunnan kustannuksella, ei edes 400 päivän ajaksi.

- Työttömiä tulee joka päivä lisää. Työttömiä maahanmuuttajia tulee joka päivä lisää. Jos tähän päälle tulee vielä paljon Mervin kaltaisia työnkarttajia, niin kuuden euron pitsat ja harmaa talous alkavat olla yksi pienimpiä ongelmiamme, Marttila kirjoittaa.

Uusi Suomi


*ringaling*
- TE-toimisto, kuinka voin auttaa?
- Moi, se on Koskenkorvan Jaakko täältä moikka.
- No terve Jaakko!
- Sellaista tässä soittelin, että sain teiltä kirjeen, että ansiosidonnaiseni on katkaistu. Miksi?
- Juu, meillä ei oo ollut tapana maksella ansiosidonnaista ihmisille, jotka ovat tahallaan työttömänä.
- Mitä? Miten? Enhän minä ole tahallani työtön! Minähän haen töitä koko ajan!
- Työnkarttajien joukko kasvaa.
- Mitä hittoa selität?! Minä olen tehnyt kaikki pyytämänne toimenpiteet, hakenut niitä kaikkia töitä mistä minulle on ilmoitus kotiin lähetetty ja käynyt vaatimanne tukityöllistämiskurssit, myös sen, jossa opeteltiin käyttämään kirjastoa! Kirjastoa! Minä opettelin aikanaan käyttämään sitä 8-vuotiaana!
- Ymmärrän, mutta teidän täytyy tajuta, että Suomi on todellisessa hädässä, jos työttömyys koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin työn tekeminen. Edes sen pohtiminen ei pitäisi olla mahdollista, että voisi vaihtaa työnsä joutenoloon yhteiskunnan kustannuksella, ei edes 400 päivän ajaksi.
- EIHÄN SE EDES OLE MAHDOLLISTA! Mistä keksitte, että olisi?
- No, luettiin yhtä blogia ja siitä sitten se idea lähti. Pakkohan sen on olla totta, jos se on netissä.
- Mutta kun ei noin voi tehdä, sehän on nimenomaan teidän omien säädöstenne mukaan mahdotonta--
- Kuulkaa nyt! Eikö se ole iso ongelma, jos ihmiset valitsevat työttömyyden työn sijasta?
- Mitä?
- Eikö se ole iso ongelma?
- No on, kai...
- Ja sinä olet työtön.
- Niin?
- Olet siis valintasi tehnyt.
- Minkä valinnan? Mitä sinä oikein höpötät?
- No, täällä tiedoissanne todetaan, että kun vuonna 1998 menitte töihin opintojen jälkeen, te tietoisesti valitsitte Nokian Oulun konttorin työpaikaksenne.
- Tietysti, minähän asuin Oulussa ja olin insinööri.
- Ja nyt kun vuonna 2014 saitte lapun kouraan YT-neuvotteluissa, voidaan todeta että te ihan itse valitsitte työpaikan, joka irtisanoo teidät kuudentoista vuoden työuran jälkeen. Olisiko kannattanut miettiä etukäteen?
- ...
- Että siksi me tässä katkaisimme teidän ansiosidonnaisenne. Työttömiä tulee joka päivä lisää. Työttömiä maahanmuuttajia tulee joka päivä lisää. Jos tähän päälle tulee vielä paljon kaltaisianne työnkarttajia, niin kuuden euron pitsat ja harmaa talous alkavat olla yksi pienimpiä ongelmiamme.

Ministeriön viestintäjohtaja epäsi toimittajan pääsyn tiedotustilaisuuteen luottamuspulan takia – "Aivan absurdi tilanne"

22.10.15

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto epäsi vapaan toimittajan Jari Hanskan pääsyn torstaiseen ministeriön järjestämään, hallintarekisteriä taustoittavaan tiedotustilaisuuteen.

"Valitettavasti ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan. Laitamme materiaalin tulemaan sinulle tilaisuuden päätyttyä", Lehto kirjoitti Hanskalle lähettämässään sähköpostissa, jonka Hanska julkaisi Facebook-sivullaan.

Muun muassa Eduskunta-näytelmien käsikirjoittajana sekä Voima-lehden määräaikaisena päätoimittajana tunnettu Hanska oli lähettänyt pyynnön osallistumisestaan tilaisuutta järjestävälle valtiovarainministeriön virkamiehelle, ei Lehdolle itselleen.

HS tavoitti viestintäjohtaja Lehdon keskiviikkona alkuillasta, mutta hän ei ollut halukas kommentoimaan ratkaisuaan. Tarkoitus oli kysyä Lehdolta, miksi Hanskalle vastattiin sähköpostissa mainitulla tavalla, luottamuksen puutteeseen vedoten ja miksi luottamusta ei löydy.

Lehto päätti puhelun ennen kuin HS ehti kysyä häneltä asiasta. Tämän jälkeen HS ei enää tavoittanut Lehtoa.



Myöhemmin keskiviikkona Lehto otti yhteyttä HS:n toimitukseen.

"Hän (Hanska) on useamman kerran toiminut vastoin journalistin ohjeiden 17. kohtaa. Näin on tapahtunut Eduskunta-näytelmistä 1:n ja 3:n kohdalla kahden tai kolmen eri virkamiehen kanssa."

Journalistin ohjeiden kohdassa 17 sanotaan, että "haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään. Hänelle on myös kerrottava, jos haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä. Haastateltavalle pitää aina kertoa, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi."

Lehto kertoi, että ei ole törmännyt vastaavaan tilanteeseen aiemmin. Hän sanoi itse päättäneensä, että Hanska ei ole tilaisuuteen tervetullut.

"Olen nyt suunnilleen kymmenen vuotta työskennellyt toimittajien kanssa eikä tällaista ole koskaan aikaisemmin minun kohdalla tapahtunut."

"Tuleva tilaisuus on taustoittavaa tietoa varten ja olemme kutsuneet sinne aiheesta kiinnostuneita toimittajia. Hanska on kyllä tervetullut meidän avoimiin tilaisuuksiin."

Lehdon mukaan luottamus on mahdollista palauttaa, mutta vielä hän ei ole reseptiä luottamuksen palautuksen suhteen laatinut. Hän kertoi HS:lle vielä sähköpostin välityksellä twiitanneensa, "että Hanska on tervetullut meille keskustelemaan asiasta. Voimme yhdessä miettiä luottamuksen palauttamista puolin ja toisin".



HS


*ringaling*
- Valtionvarainministeriö.
- Tuomas täällä Fiktiivisistä keskusteluista hei.
- No heipä hei, kuinka voimme auttaa?
- Olisin saapumassa tuonne hallintarekisteriä taustoittavaan tiedotustilaisuuteen.
- Jaa, sinähän taidat kirjoittaa sitä blogia, johon keksit ihan päästäsi kaiken keskustelun.
- Se vähän niin kuin lukee myös otsikossa, kyllä.
- No sitten valitettavasti et voi saapua, ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan.
- Harmin paikka. Onhan tämä nyt kieltämättä objektiivisen raportoinnin suhteen hankalaa, etenkin näin sananvapausviikolla.
- Kyllähän se on, mutta onneksi meillä on ratkaisu.
- Joka on?
- Meillä on jo osallistumassa teidän mediastanne edustaja.
- Osallistumassa? Mutta minähän teen näitä ihan yksin…
- Kuunnelkaahan nyt. Tämä on mahtava juttu! Me nimittäin onnistuimme saamaan eräältä Tattarisuolla toimivalta romuttamolta noin kaksisataa kohtalaisessa kunnossa olevaa törmäystestinukkea. Laitamme yhdelle sellaiselle rintaneulan, jossa lukee “Edustaja, Fiktiivisiä keskusteluja” ja laitamme istumaan jos ei nyt ihan eturiviin (bloggari kuitenkin kun olette) niin varmasti kolmannelle tai neljännelle riville!
- Miten tämä nyt auttaa minua?
- No, koska olemme siirtymässä jatkuvasti enemmän tiedotustilaisuuksiin, joissa on äänityskielto, kuvauskielto, siteerauskielto ja kysymyskielto, sellainen ihmisen kokoinen toimittajanukke ajaa varsin hyvin asian.
- Öööh…
- Lisäksi näistä tiedotustilaisuuksista tulee kivasti paljon virtaviivaisempia, kun kukaan ei kysele vaikeita kysymyksiä.
- Ei tämä nyt ihan kyllä…
- Joten älkää huoliko, kerromme edustajallenne oikein mielellämme asiat! Hän sitten tietää. Ei kerro, mutta tietää. Okkamoi!

SS: Mäntylä haluaa velvoitteita oleskeluluvan saaneiden tukiin

5.10.15

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) haluaa vastikkeellisuutta, velvoitteita ja valvontaa Suomesta oleskeluluvan saaneille myönnettäviin tukiin.

Perussuomalaisten Mäntylä sanoi Savon Sanomille Kuopiossa ajatuksensa toteuttamisesta, että perustasoon olisi esimerkiksi mahdollista saada bonusta jos täyttää edellytykset tai sitten velvoitteet, jotka pitää täyttää, jotta saa perustason.

Sosiaali- ja terveysministeri haluaa myös alentaa merkittävästi oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden tukitasoa.

Mäntylä ei myöskään katso hyvällä sitä, että kunnat joutuisivat ottamaan pakolla vastaan turvapaikanhakijoita.

– Samoin kuin EU:ssa, vastuunjaon pitää myös Suomen sisällä perustua vapaaehtoisuuteen. Jos kunta päättää että ei, niin sitä pitää kunnioittaa, Mäntylä sanoi Savon Sanomille.

Yle


- Tervetuloa Fiktiivisten keskustelujen haastatteluun, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.
- Kiitos, kiitos.
- Mennäänpä suoraan asiaan: totesitte Savon Sanomille että haluaisitte vastikkeellisutta, velvoitteita ja valvontaa tukiin.
- Kyllä.
- Mitä tämä tarkoittaa?
- No ensinnäkin se tarkoittaa sitä, että täytyy täyttää tietyt velvoitteet, että voi saada perustason tuista.
- Millaisia nämä velvoitteet ovat?
- Ei saa olla älypuhelinta.
- Miksi?
- No koska ei kaikilla suomalaisillakaan välttämättä ole älypuhelinta. Oletko ikinä miettinyt, millainen fiilis tulee suomalaiselle, jos se näkee ulkomaalaisen jolla on älypuhelin? Ei täällä ennenkään oo millään koreiltu, niin tulee semmoinen olo, että tänne se vaan tulee ja meille nauraa.
- Nyt menee heti niin vahvasti uhriutumisen puolelle, että mennään seuraavaan asiaan. Mitä muuta tuo tukiasia tarkoittaa?
- No se voisi tarkoittaa vaikkapa sitä, että jos täyttää tietyt edellytykset, voi saada bonusta.
- Millaista bonusta ja millaiset edellytykset?
- Puhumme ratkaisevasti nousevasta vastaanottorahasta, mikäli turvapaikanhakija ei rekisteröidy Suomeen turvapaikanhakijaksi ollenkaan. Hän voi saada jopa 30% korkeampaa vastaanottorahaa, mikäli hän ei ota sitä vastaan ja pysyy kaukana Suomesta.
- Mutta--
- Tätä tukiajattelua olemme pohtineet muun muassa työministeri Jari Lindströmin kanssa. Olemme vahvasti sitoutuneet parantamaan nimenomaan suomalaisen asemaa. Korostamme asianomaisen omaa vastuuta asiassa, mutta olemme valmiit tulemaan vastaan jopa kymmen- tai SATAKERTAISILLA korotuksilla työttömyysturvaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.
- Miten tällaisen korotuksen voi saada?
- Se maksetaan niille työttömille jotka käyvät töissä ja pääsevät sen palkkatulomäärän yli, jonka jälkeen työttömyystukia ei enää makseta.
- Anteeksi?
- Eli mikäli tienaat yli 1500 euroa kuukaudessa, olet oikeutettu satakertaiseen työttömyystukeen, kunhan et tienaa yli 1500 euroa kuukaudessa.
- Eihän se ole mahdollista.
- Juuri tuo on sitä vahingollista ajattelua, mikä on vienyt Suomen Kreikan tielle. Tarvitsemme vähemmän termiä "ei se ole mahdollista" ja enemmän can do -spirittiä!
- Mutta tuossahan on kaksi ristiriitaista ajatusta päällekkäin.
- Se oli kieltämättä ensin ongelma, kunnes Sampo Terho tuli eduskunnan kahvilassa vastaan ja kehotti kutsumaan tätä lakimuutosta "Schrödingerin tueksi". Nyt meillä on jo sopimus siitä, että Steven Spielberg ohjaa aiheesta mustavalkoisen Oscar-draaman. Kulttuurin tukeminenhan meillä on sydäntä lähellä.
- Ehh...
- Aiomme tulevaisuudessakin tehdä sellaista politiikkaa, että siitä kirjoitetaan kirjoja ja ohjataan elokuvia!