Pages

RKP shokissa: Suomen- ja ruotsinkieliset samaan kouluun?

21.10.09

"RKP:n kaupunginvaltuutetut ovat järkyttyneet Espoossa suunnitelmista siirtää suomen- ja ruotsinkieliset koululaiset samoihin tiloihin.
Ehdotuksen mukaan opetus luokkatiloissa järjestettäisiin omalla äidinkielellä, mutta oppilaat olisivat yhdessä lounastauoilla ja välitunneilla. Tilasiirroksella syntyisi säästöjä.

- Ehdotus järkytti meitä, kertoo kaupunginvaltuutettu Mia Grundström (r.) Hufvudstadsbladetissa.

Grundströmin mukaan samoissa tiloissa toimiminen johtaisi siihen, että ruotsin kieli katoaisi ja kaikista tulisi suomenkielisiä. Grundströmin mukaan kaikki RKP:läiset olivat ehdotuksesta totaalisen järkyttyneitä.
Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä on nyt Yle Uutisten mukaan luvannut, ettei ruotsin- ja suomenkielisiä koululuokkia siirretä saman katon alle.

Espoo kuitenkin suunnittelee edelleen perustavansa uudelle Suurpellon asuinalueelle kaksikielisen koulukeskuksen.

Uuden Suomen bloggaaja Santeri Kyröhonka (kd.) kritisoi RKP:n suhtautumista blogissaan.
- Tälläinen tollo suomenkielinen tosin kuvittelisi, että yhdistämällä suomen- ja ruotsinkielinen opetus samoihin rakennuksiin, suomenkieliset pääsisivät, jos ei kielikylpyyn, niin ainakin kielisuihkuun välitunneilla. Ruotsinkielen opinnot alkaessaan olisikin jo kuullut ruotsinkieltä. Sehän saattaisi jopa motivoida opiskelemaan ruotsia! Kyröhonka kirjoittaa." (Uusi Suomi)*toim. huom: Kaikki allaoleva on vapaasti suomennettu alkuperäisestä ruotsinkielisestä tekstistä parhaan osaamisen mukaan.

- No fy fan!
- Stefan, mikä hätänä? Loppuiko Akvavit? Tuliko purjehduskengän pohjaan reikä?
- Sattans sjutton, perkeleen suomalaiset uhkaavat siirtää ruotsinkieliset samaan kouluun suomenkielisten kanssa!
- Du säger inte! Nytkin jo Lisa-Bettina sanoo suomenkielisiä sanoja kavereidensa kanssa jutellessaan!
- Det säger jag jå, enkä todellakaan arvosta tätä kehitystä. Siis herrajumala! Miten me nyt sitten pidetään kirjaa näiden lasten tulevaisuudesta? Ennen oli helppoa kun saattoi vain suoraan lähettää luokan nimilistan hyvävelisäätiön tukihakuun. Nyt niitä joutuu erottelemaan! Ja kun siellä on kaiken maailman Sjöbergejä ja Lindholmeja jotka eivät edes ole täysiverisiä suomenruotsalaisia vaan kaiken maailman kuraverisiä!
- Ennen oli paremmin! Mutta kyllä nyt on niin, että kapinaan tässä ryhdytään! Minä en ainakaan kustanna merkkivaatteita ja sisäfilepihvejä koululaisille jos joku junttieinari niistä pääsee hyötymään!
- Minä sanoin jo aiemmin että oltaisiin nyt ostettu se Kauniainen kokonaan meille ja kielletty suomenkielisiä muuttamasta alueelle. Eihän se ois paljoa maksanut!
- No joo, ois kyllä pitänyt. Hei mutta Stefan, taisin keksiä ratkaisun…
- No?
- No vedotaan vähemmistöön! Vaaditaan että koska koulu on julkinen valtion laitos niin meidän lasten pitää saada sosiaalinen elämänsä ruotsin kielellä. Ja jos sieltä joku löytyy joka ei ruotsia suostu puhumaan, niin annetaan sille kenkää koulusta!
- Hurraa! Mahtava idea! Lisäksi voitaisiin merkitä sellaisella rintamerkkitähdellä kaikki suomea puhuvat!
- Tämä! Vi måste förstöra de Finnspråkiga!

1 vastalausetta:

T kirjoitti...

Toisinaan, ja ihan siis vain toisinaan, pikku rasisti sisässäni herää ja tekee ehdotuksia mitä ruåtsinkielisille pellesvenssoneille voitaisiin tehdä ennen Ahvenanmaalle karkoittamista.

Tämä on yksi niistä hetkistä.