Pages

Donald Trump kohautti jälleen: Nimitti Obamaa ISISin perustajaksi

12.8.16

Tuskin päivää ilman Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin räväkkäästä kommentista syntynyttä kohua.

Keskiviikkona Trumpin retoriikka keräsi jälleen uusia kierroksia kampanjatilaisuudessa Sunrisen kaupungissa Floridassa, jossa Trump väitti väistyvän presidentin Barack Obaman olevan terrorijärjestö Isisin ”perustaja”. Osansa sai tietysti myös Trumpin kilpasisko paikasta Valkoisessa talossa, demokraattien ehdokas Hillary Clinton.

– Isis osoittaa kunniaa Obamalle. Hän on ISISin perustaja. Hän perusti ISISin. Ja sanoisin, että hänen kumppaninsa perustamisessa oli kavala Hillary Clinton, Trump sanoi muun muassa Guardianin mukaan.

Trump käytti puheessaan useaan kertaan Obamasta tämän koko nimeä, Barack Hussein Obama. Näin hän halusi ilmeisesti herättää ihmisissä mielleyhtymiä presidentin ja ääri-islamismin välillä.

Kuka on vastuussa ISISistä?

Republikaanipuolue on kritisoinut Obaman hallintoa riittämättömistä toimista terrorijärjestöä vastaan. ISIS pitää edelleen hallussaan laajoja alueita Irakin ja Syyrian valtioiden alueilla. Trump on ottanut kuitenkin retoriikassaan ison harppauksen muuta puoluetta edemmäksi.

Monen arvion mukaan ISISin synty juontaa juurensa Irakin sotaan ja sitä maassa seuranneeseen valtatyhjiöön. Yhdysvaltojen johtaman liittouman hyökkäyksestä Irakiin päätti republikaanipresidentti George W. Bush.

Trump on syyllistänyt Clintonia myös vuoden 2012 terrori-iskusta Yhdysvaltain konsulaattiin Bengasin kaupungissa Libyassa. Hyökkäyksessä kuoli Yhdysvaltain suurlähettiläs ja kolme muuta Yhdysvaltain kansalaista.

Clinton oli iskun aikaan maan ulkoministeri. Hän on saanut runsaasti kritiikkiä siitä, että hän käytti ministerinä omaa siviilisähköpostiaan työasioidensa hoitoon, mikä altisti viestit tietoturvariskille. Clintonin ei kuitenkaan katsottu syyllistyneen rikokseen.

....

Aamulehti


- Ja siksi, hyvät reformiklubin jäsenet, on selvää, että politiikkamme ongelma on se, että annamme liikaa valtaa poliitikoille. Meidän tulisi siirtyä välittömästi tärkeissä asioissa kansanäänestyksiin ja—
- Humpuukia.
- Mitä?
- Suora demokratia on kyllä kaunis ajatus, mutta se olettaa, että jokainen äänestäjä tutkisi asioita huolella eikä hänen mielipiteensä olisi heilautettavissa demagogien avustuksella.
- Mutta kyllähän äänestäjät ovat fiksuja, jos heidän antaa päättää.
- En usko. Äänestäjät nielevät mitä tahansa, jos se vain tukee heidän omaa ajattelutapaansa. Ja usko kun kerron: maa on täynnä pikkumaisia ihmisiä, rasisteja ja kaiken maailman katkeria hahmoja.
- Kuinka kyynistä. Lyödäänkö asiasta veto?
- Lyödään vain. Lyön omaisuuteni vetoa siitä, että pääsen 400 päivässä New Yorkista Clevelandiin ja republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Aion myös tehdä sen siten, että haukun kilpakumppaneitani jatkuvasti, valehtelen ja liioittelen asioita ja muutenkin kylvän silkkaa riitaa kaikkialle.
- Miten luulet onnistuvasi?
- Hei, Diiliä tuli kuitenkin 14 kautta. Enköhän minä yhtä mediarumbaa osaa pyörittää.
- Entä mitä sitten, jos satutkin onnistumaan? Aiotko presidentiksi asti?
- No en todellakaan. Sitten väännän vain kaiken sanomani niin rajuksi parodiaksi, ettei kukaan enää luule, että olisin tosissani. Kyllä ne sitten äänestävät vastaehdokasta kun tajuavat, että olen vitsillä mukana.
- Saa nähdä, tuskin pääset niin pitkälle. Sano moikat omaisuudellesi!
- Ei, se olet nyt sinä, joka pääset sanomaan lompakollesi “you’re fired.” No niin, miespalvelijani Passepartout, lähdetään. Meillä on pitkä matka edessä.

0 vastalausetta: