Pages

Hovin mukaan irtisanominen ei voi kohdistua sattumanvaraisesti

26.9.06

"Vaasan hovioikeuden mukaan tuotannollisia ja taloudellisia syitä ei voi käyttää työntekijän irtisanomisessa sattumanvaraisesti.

Oikeus linjasi päätöksessään, että irtisanomisperustetta saa käyttää vain, mikäli juuri irtisanottavien työntekijöiden työn määrä on vähentynyt. Ainoastaan vakavissa talousvaikeuksissa olevalla yrityksellä voi olla oikeus myös sellaisten työntekijöiden irtisanomiseen, joiden työ ei ole vähentynyt.
Hovioikeuden ratkaisu koski Alavuden käräjäoikeuden vuonna 2004 antamaa päätöstä, joka säilyi ennallaan. Virtolainen metallialan yritys velvoitetaan näin maksamaan kolmelle entiselle työntekijälleen jopa yli vuoden palkat korkoineen.
Virroilla toimiva yritys oli irtisanonut perusteetta kolme työntekijäänsä tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten. Yrityksen taloustilanne ei ollut kuitenkaan vakavasti vaikeutunut. Hovioikeus katsoi päätöksessään, että todellisuudessa yksi miehistä oli irtisanottu terveydentilansa perusteella." (IL)
- Herra Juutilainen!
- Niin?
- Pitääkö paikkansa, että te irtisanoitte vuonna 2003 kolme työntekijäänne tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten, vaikka yrityksenne taloustilanne ei ollut vakavasti vaikeutunut?
- Hyvä syyttäjä, ei pidä.
- Meillähän on täällä yrityksenne kirjanpito vuosilta 2000-2005. Näköjään olette tienanneet reippaasti plussan puolelle jo ennen irtisanomisia ja irtisanomisten jälkeen olette päätyneet jopa miljonääriksi. Mitäs tämä tämmöinen oikein on?
- No, jos se asia ihan suoraan sanotaan, niin onhan se niin että minun potkujeni jakelemiseen oli lopunperin kyllä hyvinkin tuotannollinen ja taloudellinen syy.
- Mikähän se mahtaa sitten olla?
- Hyvä syyttäjä, katsokaapas nyt näitä kolmea sankaria tässä. Paavolaisen Matti on pitkän linjan Popeda-mies ja sillä on jopa Paten nimmari. Onkolan Eerolla taas on niin tyhmät jutut, ettei oo tosikaan. Ja Turusen Janne on muuten vaan ihan helevetin ruma.
- ...mitähän te nyt oikein meinaatte, herra Juutilainen?
- No miettikäähän nyt vähäsen, perkele. Tuommoiset helevetin tohvelisankarit hengaavat jatkuvasti siellä pajalla ja pölisevät ihan saatanan tyhmiä juttuja. Yks luukuttaa komisaario Pepposta mark kakkosestaan sellaisella volalla että linnut tippuu puista ja toinen köhöttää perään että "pillu se on petolinnullakin". Ja sitten vielä kolmas tuijottaa kuin lehmä uutta veräjää eikä sano mittään.
- En nyt oikein ymmärrä mihin pyritte. Lain mukaan irtisanomista ei saa tehdä, jos työntekijöiden työn määrä ei vähene.
- No ei se varmaan vähene jos sitä ei kukaan tee! Itte saa siellä pers väärällä vääntää! Rupesi sen verta vituttamaan poikien naamat että sitä rupesi käymään Alkossa joka päivä töiden jälkeen. Ja kun kerran työpaikka ne ongelmat teki, niin katsoin parhaaksi käyttää toimiston varoja lääkintäänkin. Se ei kuulkaa oo halpaa vetää pullollinen viskiä joka ilta. Vaikuttaahan se taloudellisesti. Ja kun tulee joka päivä krapulassa töihin, niin arvaa vaan saako sitä yhtään uutta asiakassopimusta. Firman pomo tulee ja haisee kuin rankkitynnyri paskasiilossa. Joo joo terve terve, mitäs, uutta kattoa pikkufrouvan kesämökille, vai mitä. Ei siinä paljoa jupit kattele, ne painuu kaupunkiin ja ottaa isolta firmalta. Kyllä se saatana syö yrittäjää.
- Mutta mites nämä teidän liiketoimintanne yllättävät nousujohteiset lukemat?
- En oo ikuna ollut niin onnellinen kun sain nuo perslävet meitin firmasta litomaan.
- Te olette aika mulkku mieheksi, herra Juutilainen. Ja haisette viinalta.
- Oho! Kato, itekkö keksit!

0 vastalausetta: