Pages

Vanhemmat varastavat lahjoja jouluksi

7.12.11

"Vartiointiliikkeissä on huomattu, että vanhemmat varastelevat tavaroita lapsilleen joululahjoiksi Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Taustalla voi olla esimerkiksi se, ettei äidillä tai isällä ole varaa maksaa tuotteesta.

ISS Palveluiden mukaan kaupoissa on paljastunut yksittäisiä lahjanäpistyksiä. Muutamia äitejä ja isejä on jäänyt kiinni joulun alla viime ja tänä vuonna. ISS Palveluiden tietoon tulee Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa vuosittain enintään viisi joululahjanäpistystä. Myös Securitas on havainnut tällaista rikollista toimintaa.

– Muutama joululahjanäpistys paljastuu vuosittain. Tosin kaikki tapaukset eivät välttämättä tule ilmi, sanoo Securitaksen kaupan yksikön päällikkö Klaus Berghem.

Lahjavaras iskee useimmin lelukaupoissa, isoissa marketeissa ja tavarataloissa. Berghemin mukaan joululahjoja on näpistetty ympäri pääkaupunkiseutua – yksittäistä ongelmapesäkettä ei ole.

Tyypillisesti lapsille anastetaan leluja, videopelejä tai jouluruokaa.

– Joululahjoja varastetaan muillekin kuin lapsille: joulupöytään vohkitaan muun muassa kalliita lihoja. Kinkkuvarkauksia tosin ei ole tullut tietoon, Berghem selvittää.

Berghem uskoo, etteivät äidit ja isät halua useinkaan paljastaa, että pihistivät tuotteen joululahjaksi.

– Varmasti lahjoja näpistetään enemmän kuin keskusteluissa tulee esille, hän arvioi.

Helsingin poliisin rikoskomisario Juha Laaksonen kertoo, että näpistelyjutuissa motiivi ei ole yleensä tilastoitavien asioiden joukossa. Näpistäjää sakottavalle poliisipartiolle rikoksen syy ei välttämättä selviä, ellei tekijä sitä itse kerro. Lahjanäpistykset eivät ole tavallisia tutkittavia tapauksia Helsingin poliisin rikosten esikäsittely-yksikössä.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä tapahtuisi, Laaksonen toteaa.

Isoissa kauppakeskuksissa joulunalusaika on vilkasta näpistysaikaa. Itäkeskuksen toimitusjohtaja Outi Kymäläinen kertoo, että kauppakeskuksessa on viime aikoina tehostettu järjestyksenvalvontaa. Toistaiseksi joululahjojen varastelua ei ole kuitenkaan tullut ilmi, Kymäläinen sanoo. Berghemin mukaan kaupat torjuvat näpistyksiä tehokkaimmin riittävällä vartioinnilla, henkilökunnan koulutuksella ja tuotesijoittelulla.
" (Helsingin uutiset)



*postilaatikko sanoo että klonk*
- Äiti, äiti! Tuli uusi lelukuvasto!
- ...miinus viissataa vakuutuksista, miinus kolmesataa visan lyhennys, miinus neljäsataaviiskyt-- ai, kiva kulta.
- Hei äiti tuu kattoon heti mitä mä haluun täältä lahjaks tuu hei heti kattoon nyt heti hei äiti nyt!
- Äiti täällä vähän laskee joulun budjettia.
- ÄITI! Nyt heti tuut kattomaan, että mitä mä haluan joululahjaksi.
- Okei, yhden lahjan sieltä saat.
- Eikä mitä äiti! Mä haluan ton GigaBarbien ja MegaStorm XXL Action -hevosen ja pissaavan ja kakkaavan ja oksentavan Baby Born Again Christian -nuken ja sit tommosen aidon kokoisen lelukeittiön ja JJ Lehdon signatureveneen tommosen radio-ohjattavan, siinä tulee mukana pieni Jomalvikin silta, ja sitten tommonen Bratz-nukke jolla on tommoset verkkosukkahousut ja sitten noi kaikki kootut Disneyn leffat blurayna ja kolmedeenä ja sit vielä tommonen pleisteissön ja siihen kaikki julkaistut pelit.
- Kulta pieni, ei äidillä ole mitenkään varaa hankkia kaikkia noita lahjoja.
- Ai ei vai?
- Ei. Äidillä on aika vähän rahaa nyt kun on ollut paljon menoja.
- No, mää tiesinkin että iskä rakastaa mua enempi kuin sä. Ehkä mä muutan sen luokse sitten.
- Äläpäs pelaa tuota korttia, senkin ihana lapsukainen.
- Iskän uus vaimo on sitä paitsi nuorempi kuin sää. Ja niillä on hienompi auto ku sulla. Että mää taidankin lähteä sinne just nyt.
- Äitiä vähän harmittaa kun olet tuollainen pinnallinen paskiainen, oi rakas uumani hedelmä.
- Ja sit mä meen huutaan parvekkeelle että meidän äiti on köyhä!
- Jaha. No tehdäänpäs nyt silleen, että äiti nyt lukitsee sinut tuonne vaatekaappiin vähän miettimään sanojasi ja sillä aikaa äiti menee käymään vähän lahjaost--siis, hankinnoilla.

0 vastalausetta: