Pages

Peruspalveluministeri: "Alkoholia saa jo liiankin helposti"

22.7.13

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) haluaa leikata tuntuvasti alkoholin kokonaiskulutusta. Keinoiksi Huovinen esittää muun muassa alkoholin hinnan korotuksia ja saatavuuden vaikeuttamista.

Huovisen mukaan alkoholihaitat yhteiskunnalle ovat kohonneet jo miljardiluokkaan, eikä hallitus voi seurata enää tumput suorina paisuvia menoja.

"Ei voi hymistellä ja todeta, että alkoholin käyttö on yksityisasia. Miljardin euron vuosikustannus ei ole yksityisasia", Huovinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee paraikaa alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta.

Huovinen haluaa, että uudistuksen tavoitteeksi asetetaan kokonaiskulutuksen reilu lasku ja tavoitteen saavuttamiseksi myös selkeä aikataulu.

"Tupakkapuolella meillä on kova tavoite. Suomi tähtää tupakoimattomaan yhteiskuntaan. On ihmeellistä, jos emme pysty toisen haittatuotteen kanssa asettamaan rimaa myös korkealle", Huovinen toteaa.

"Kyllä pitää pyrkiä kunnolliseen kokonaiskulutuksen alentamiseen, jotta alkoholin haittoja voidaan vähentää."

Konkreettisia keinoja leikata kulutusta ovat Huovisen mukaan hintojen nostoja saatavuuden vaikeuttaminen muun muassa myyntiaikojen tiukennuksella.

"Kaikki keinot pitää katsoa läpi. Saatavuudessa eli siinä, milloin alkoholia voi ostaa, on liikuttu viime vuosina aika liberaaliin suuntaan. Nyt on aika miettiä, onko menty jo liiankin vapaaseen myyntiin. Enkä puhu nyt vain Alkosta, vaan tämä koskee muutakin vähittäismyyntiä", Huovinen huomauttaa.

HS


- Okei, eli siis kauppareissun kulku menee näin: Liisa hakee Prismasta rapujuhlatarvikkeet, Juuso noutaa Tiimarista meille ne kaulalaput ja sitten minä käyn noutamassa snapsit Alkosta kunhan olen ensin noutanut ne meidän ravut sieltä luomukasvattajalta.
- Mutta kellohan on jo neljä.
- Mitä sitten?
- Et ehdi takaisin ennen kuin Alko menee kiinni.
- Totta. Kirottua! Mitäpä tehdään...Vesa!
- No mitä?
- Ehditkö sinä poiketa Alkon kautta noutamassa ne snapsit?
- Onko pakko? En oo käynyt tuossa nimenomaisessa Alkossa.
- Älä huoli, se on oikeasti tosi simppeli juttu.
- Niinkö?
- Joo. Muistat vain ensin nämä kolme juttua: katuvainen mies polvistuu Herran edessä. Eli toisin sanoen kyykistyt ennen kuin se iso terä tulee ja silpaisee.
- Just.
- Toisekseen, Jehova kirjoitetaan latinassa I:llä, joten astut siihen I-kirjaimen päälle ettet tipu rotkoon.
- Tää kyllä on vähän hankalaa...
- Älä nyt. Opit tämän, niin voit sitten käydä tulevaisuudessakin ostamassa viinaa.
- Jos jään henkiin.
- Jep. Eli siis sitten sen sillan jälkeen tulee vielä se ninjalauma, se on helppo hoitaa kunhan ensin väistää iskun ja sitten lyö niitä. Tai mitä hittoja, ota pistooli mukaan. Kun pullo on mukana ja maksettu, juokset vain isoa kiveä karkuun ja presto, olet ulkona ja rapujuhlat voivat alkaa.
- Eikö Make voi mennä?
- Ei se viitsi mennä toiste. Sitä paitsi ei se niiden kainalosauvojen kanssa saa mitään sieltä ulos.

0 vastalausetta: