Pages

Tiukempi valvonta iskee Helsingin terasseihin

23.10.13

Tuotteiden mainokset eivät saa näkyä enää ensi keväänä Helsingin terassien päivänvarjoissa ja sivuseinämissä. Myöskään kiinteitä, korkeita rakennelmia ei enää hyväksytä terasseille.

Määräykset sisältyvät yli 500 ravintola- ja kahvilayrittäjän uusiin vuokrasopimuksiin, joita he tekevät loppuvuoteen mennessä Helsingin rakennusviraston kanssa. Sopimukset tulevat voimaan terassikauden alkaessa ensi huhtikuussa ja kestävät kahdeksan vuotta.

Rakennusviraston mukaan tuotemainonta on kielletty jo nykyisissä sopimusehdoissa.

"Sitä ei ole juuri valvottu resurssien puutteen vuoksi, mutta nyt valvontaa kiristetään", kertoo toimistopäällikkö Timo Korhonen ja viittaa siihen, että terassisopimukset siirrettiin kiinteistövirastosta rakennusvirastoon pari vuotta sitten.

Yrittäjiä tiukka mainosten kielto harmittaa.

"Nyt tehdään nykyistä lakia tiukempi mainoskielto, jota meidän mielestämme pitäisi harkita uudelleen", sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:stä (MaRa).

Jos mainospäivänvarjot kielletään tyystin, yrittäjille tulee Aittoniemen mukaan kallis lasku uusien hankkimisesta.

"Iso sään kestävä varjo maksaa yli 2 000 euroa. Samaan aikaan kaupungin perimät vuokrat nousevat neljästä eurosta neliöltä 12 euroon", hän muistuttaa.

Aittoniemen mukaan eri yrittäjät joutuvat eriarvoiseen asemaan, koska yksityisen tontin omistajan kanssa sopimukset tekeville ei tule samanlaisia määräyksiä.

Toimistopäällikkö Korhonen kiistää näkemyksen: "Muidenkin terassien pitää noudattaa määräystä, jotta kaupunkikuva säilyy eheänä."

Rakennusvirasto ei valvo muita kuin sopimuskumppaneitaan.

Uudet terassiohjeet ovat pikkutarkat. Päivänvarjojen ja markiisien tulee olla yksivärisiä. Pleksi- tai lasikaiteita ei sallita, eikä niihin saa ripustaa suojakankaita.

Painekyllästettyjä kalusteita, penkkejä ja halpoja muovituoleja ei sallita. Valkoisia kalusteita ei saa käyttää, koska väri erottuu häiritsevästi katukuvassa ja häikäisee auringossa.

Terasseihin ei saa rakentaa perustuksia, lattiakoroketta eikä raskaita kiinteitä rakenteita.

"Kaupunki haluaa keveitä, helposti purettavia terasseja. Kaupunki ei halua enää Kämpin terassin kaltaisia rakenteita", kuvaa Korhonen.

HS


- *kuiskaten* Olut.
- Mitä?
- *kuiskaten* Iso kolmonen.
- Mitä?!
- *kuiskaten* Ottaisin Karhun ison kolmosen.
- Puhu nyt ääneen, en mä kuule!
- Siis ottaisin kolmostuopin.
- HILJAA! Haluatko että meiltä lähtee anniskeluluvat? Ja sitä paitsi sulla on sellaiset vaatteet, että näytät vapaa-aikaa viettävältä. Napit kiinni ylös asti. Ja jakaus tukassa keskelle.
- Onks nyt hyvä?
- Vielä hymy pyllyyn, niin sitten tarjoillaan. Mutta vain yksi.
- Kiitos nyt tästä.
- EI KIITOKSIA! Vastenmielisesti juot, tuossa terassin teräsjakkaralla. Ja sitten pois täältä, ennen kuin Rakennusviraston mies tulee kyselemään, että kuka täällä jakkaralla istuu.

1 vastalausetta:

Tuazophia kirjoitti...

Joskus ei tarvitsise edes lukea fiktiivisen keskustelun osiota, koska tuntuu, että uutisen itsessään on pakko olla fiktiota... :o