Pages

Espoolaisen omakotitaloa lunastetaan pilkkahintaan

25.11.13

Sandbergille tarjottiin 700 euron korvausta neliöltä omakotitalostaan Länsiväylän varrelta. Espoossa myytyjen asuntojen keskineliöhinta on 3 500 euroa.

Yli sadan neliön omakotitalo, 840 neliötä maata. Sijainti Espoon Olarissa Länsiväylän varrella, kävelymatka Isoon Omenaan ja tulevalle Matinkylän metroasemalle. Hinta 156 000 euroa.

Kuulostaako halvalta?

No, talo on todellakin aivan Länsiväylän varrella, vain 30 metrin päässä, ja tulevan tiehankkeen takia se lunastetaan jyrättäväksi.

Talossa asuva Irina Sandberg sai osto- ja lähtötarjouksen runsas viikko sitten, niin myös hänen naapurinsa. Muiltakin Piispankylän alueen asukkailta lohkotaan tontteja, mutta ei asuinrakennuksia.

"Eihän 156 000 eurolla saa tilalle kuin yksiön", Sandberg ihmettelee ely-keskuksen tarjoamaa summaa, josta kaksikerroksisen rakennuksen osuus on vain 80 000 euroa.

Hän tyrmäsi ehdotuksen.

Espoossa myytyjen asuntojen keskineliöhinta oli lokakuussa noin 3 500 euroa. Sandberg on saamassa asuinneliöltä noin 700 euroa.

Ely-keskuksen mukaan tarjous vastaa markkinoiden tasoa.

"Korvaussumma on sama, minkä kiinteistöstä arvion mukaan saisi myytäessä samassa kunnossa. Tuleva rakennushanke ei pienennä hinta-arviota", kertoo Merja Rajala Uudenmaan ely-keskuksen maanlunastusyksiköstä.

Tehdyn arvion mukaan talon ulko- ja sisäpinnat ovat välttävässä kunnossa ja vaativat remonttia.

Ikä kieltämättä näkyy vuonna 1934 rakennetussa hirsirakennuksessa, mutta se ei vierailijan silmin vaikuta tavattoman ränsistyneeltä.

"Katto on uusittu vasta viisi vuotta sitten", Sandberg toteaa.

Tontista Sandberg on saamassa 90 euroa neliöltä, mikä on laskettu keskihintojen ja Maanmittauslaitoksen määrittämän kertoimen avulla. Jos maa olisi kaavoitettu tiealueen sijaan asuinalueeksi, sen arvo määriteltäisiin yli kaksinkertaiseksi.

Tarjottu kiinteistökauppa on nimellisesti vapaaehtoinen, mutta jos sitä ei hyväksy, edessä on pakkolunastus.

"Asukkaille on luvattu asumisaikaa ensi vuoden loppuun. Vapaaehtoisen kiinteistökaupan ehdottaminen on ylimääräinen menettely, jolla on haluttu antaa lisäaikaa muuttamiseen", ely-keskuksen Rajala kertoo.

"Muutoin asukkaille voitaisiin ilmoittaa vasta haltuunottokokouksessa, että heillä on kolme kuukautta aikaa tyhjentää asuntonsa."

Länsiväylän leventäminen Olarin ja Matinkylän välistä kuuluu tiesuunnitelmaan, jossa Piispansilta saisi Länsiväylälle laskeutuvien länsiramppiensa lisäksi rampit myös itään.

Ramppien valmistumisesta ei ole vielä takeita, ja Espoon kaupunki on väläytellyt vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi moottoritien kattamista. Länsiväylän pohjoislaidassa kulkeva jalankulku- ja pyörätie on kuitenkin toteutumassa rampeista riippumatta, ja kaavakuvissa se kulkee täsmälleen Sandbergin ja hänen naapurinsa talojen päältä.

"Tontista on viilattu pari kertaa aiemminkin pieniä paloja, viimeksi noin 15 vuotta sitten bussikaistan rakentamisen takia", Sandberg kertoo.

Tälläkään kertaa lunastettava alue ei kata koko tonttia, vaan jäljelle jää 580 neliömetrin siivu, joka on asemakaavassa osoitettu toimistorakentamiselle.

Talo on Sandbergin lapsuudenkoti, mutta hän palasi siihen vasta viime kesänä vietettyään 20 vuotta Tanskassa. Talossa asunut isä kuoli vuonna 2011, mikä oli osasyy paluulle.

"Isälleni luvattiin 20 vuotta sitten, että kun tie joskus tulee päälle, tilalle saa vastaavan talon ja tontin. Tarjotulla rahalla ei todellakaan saa."

HS


*kop kop*
- Niin?
- Päivää...ely-keskuksesta Seppo Happonen päivää. Kivalla asialla ollaan, saatte nimittäin rahaa.
- ?
- Tultiin vähän katselemaan tätä teidän taloa.
- Ai? Miksi?
- No on kiva ja nätti talo.
- ?
- Niin, kun tästä nyt levennetään tätä Länsiväylää, niin teidän talonne pitäisi vähän niin kuin purkaa.
- Mitäh?
- Joo, kyllä se on jo 20 vuotta tiedetty, ettei tämä talo tähän voi jäädä, mutta älkää huoliko, kyllähän me tästä ihan käypä hinta maksetaan...katsellaan vähän täällä ympärille. Mites iso tämä tontti on?
- 840 neliötä.
- Jaa, se on niin lähelle hehtaaria...mites tämän talon koko?
- No, vähän yli sata neliötä.
- Aivan, aivan...tuota, kyllä tästä taitaa kuulkaa saada...156 000 euroa.
- Mitä?
- 156 000 euroa.
- Anteeksi, purkkani pysähtyi tässä. MITÄ?!
- Niin, käypä hinta reippaan sadan neliön espoolaisesta omakotitalosta 840 neliön tontilla on 156 000 euroa.
- Tästä nyt näppäilin älypuhelimellani asuntosivustolle ja huomasin, että Espoon Niipperissä vastaavankokoinen omakotitalo tyydyttävässä kunnossa maksaa 239 000 euroa.
- Niin, mutta tässä on nyt huomioitava, että se Niipperin talo sijaitsee asutustontilla.
- Mitä helvettiä.
- Niin. Meidän pitää ajatella tulevaisuutta. Tämä on ehkä nyt asuintontti, mutta tulevaisuudessa se on tiealuetta ja semmoinen alue on paljon halvempaa. Katsokaa vaikka kaavoituksia, me ollaan mietitty tähän teidän kylppärinne kohdalle nousukaistaa Länsiväylältä ja tähän teidän makuuhuoneenne päälle tulee joku kiva yritys, joka maksaa meille hyvin vuokraa tiloistaan.
- Kai se nyt on tiealuetta jos sellaisen tien asuintontin päälle rakennatte! Tämä on lapsuudenkotini!
- Rauhoittukaahan, ei ole minun vika jos talonne on rakennettu paikalle, johon 60 vuotta rakentamisen jälkeen keksittiin rakentaa levennetty tie. Olisiko kannattanut rakentajankin miettiä vähän etukäteen? Lisäksi on todettava, että pitkällä tähtäimellä tämän talon kunto on korkeintaan välttävä.
- Ihan hyvältä tämä näyttää. Onhan se vanha, mutta katto on uusittu viisi vuotta sitten.
- Niin, nyt se näyttää hyvältä. Kuten sanoin, pitää ajatella tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä. Katsokaahan vaikkapa tätä seinää! Jykevää hirttä, ajattelette? No, tästä kun menee pari vuotta eteenpäin niin tämä on kuulkaas aivan päreinä kun siitä menee puskutraktori läpi! Ette kai itsekään maksaisi jyrätystä talosta maltaita?

0 vastalausetta: