Pages

Jenkkisijoittaja osti aids-lääkkeen, nosti hinnan 55-kertaiseksi, vastasi kritiikkiin Eminemin lyriikoilla

22.9.15

Internetin vihatuin mies juuri nyt saattaa olla Martin Skhreli.

32-vuotias uraohjus johtaa itse perustamaansa Turing Pharmaceuticals -sijoitusrahastoa. Elokuussa rahasto osti Daraprim-nimisen lääkkeen, jota käytetään aidsin ja syövän kaltaisten, immuunijärjestelmää heikentävien sairauksien hoidossa.

Heti kaupan jälkeen Daraprimin hinta nousi 13,50 dollarista 750 dollariin tabletilta, eli yli 55-kertaiseksi. Daraprimia säännöllisesti syövien potilaiden lääkekustannukset nousivat kertalaakista satoihin tuhansiin dollareihin.

Sijoitusrahaston tempaus on osa laajempaa trendiä, jossa vanhojen, hoidoiksi vakiintuneiden lääkkeiden hinnat ovat nousseet dramaattisesti kun sijoitusrahasto on ostanut ne, kirjoittaa New York Times.

Esimerkiksi tuberkuloosin hoitoon käytetyn Cycloserine-lääkkeen hinta nousi 500:sta dollarista 10 800 dollariin per purkki, kun Rodelis Therapeutics osti lääkkeen.

Lääkkeillä keinottelua on käsitelty Yhdysvaltojen kongressia myöten. Paikalliset lääke- ja aids-järjestöt lähettivät syyskuussa Turing Pharmaceuticalsille yhteiskirjeen, jossa ne vastustivat kovin sanoin Daraprimin hinnannousua ja pitivät sitä uhkana kansanterveydelle.

...

Nyt


*ringaling*
- Skhrelillä, Martin puhelimessa.
- Fiktiivisistä keskusteluista Tuomas, moikka!
- No moikka Tuomas! Etpä oo hetkeen kirjoittanut niitä dialogeja!
- Enpä juu ole, mutta ihan sillä lähdin soittelemaan, että luin sen verran jännää juttua jotta oli pakko soittaa ja kysellä!
- No voi halipusipuppeliskuppeli, kerrohan ihmeessä mitä halusit kysellä.
- Semmoista vain, että jos yhden Daraprim-tabletin hinta on 750 dollaria, niin miten ihmeessä saat myytyä niitä tarpeeksi, että tekisit noilla tableteilla voittoa?
- Voi sinua höpönassua. Enhän minä niillä voittoa tee.
- Täh?
- Onhan minulla nyt rahaa. Katso nyt, minä ostin justiinsa Daraprim-lääkkeenkin tosta noin vain! Kyllähän meitsillä niin sanotusti pätäkkää on.
- No mitä järkeä tässä sitten on, jos et halua rahaa? Etkö pidä rahasta?
- Pidän pidän, mutta on tärkeämpiäkin asioita kuin vain raha.
- Kuten?
- Minä vihaan ihmisiä.
- ...
- Okkamoi!
*klik*

1 vastalausetta:

Anonyymi kirjoitti...

Se on sitä bisnestä vaan, ei lääketeollisus ole sosialismia, jos ei ole varaa ostaa köyhällä lääkettä kuolkoon, kuten kumis vois todeta :)