Pages

SS: Mäntylä haluaa velvoitteita oleskeluluvan saaneiden tukiin

5.10.15

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) haluaa vastikkeellisuutta, velvoitteita ja valvontaa Suomesta oleskeluluvan saaneille myönnettäviin tukiin.

Perussuomalaisten Mäntylä sanoi Savon Sanomille Kuopiossa ajatuksensa toteuttamisesta, että perustasoon olisi esimerkiksi mahdollista saada bonusta jos täyttää edellytykset tai sitten velvoitteet, jotka pitää täyttää, jotta saa perustason.

Sosiaali- ja terveysministeri haluaa myös alentaa merkittävästi oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden tukitasoa.

Mäntylä ei myöskään katso hyvällä sitä, että kunnat joutuisivat ottamaan pakolla vastaan turvapaikanhakijoita.

– Samoin kuin EU:ssa, vastuunjaon pitää myös Suomen sisällä perustua vapaaehtoisuuteen. Jos kunta päättää että ei, niin sitä pitää kunnioittaa, Mäntylä sanoi Savon Sanomille.

Yle


- Tervetuloa Fiktiivisten keskustelujen haastatteluun, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.
- Kiitos, kiitos.
- Mennäänpä suoraan asiaan: totesitte Savon Sanomille että haluaisitte vastikkeellisutta, velvoitteita ja valvontaa tukiin.
- Kyllä.
- Mitä tämä tarkoittaa?
- No ensinnäkin se tarkoittaa sitä, että täytyy täyttää tietyt velvoitteet, että voi saada perustason tuista.
- Millaisia nämä velvoitteet ovat?
- Ei saa olla älypuhelinta.
- Miksi?
- No koska ei kaikilla suomalaisillakaan välttämättä ole älypuhelinta. Oletko ikinä miettinyt, millainen fiilis tulee suomalaiselle, jos se näkee ulkomaalaisen jolla on älypuhelin? Ei täällä ennenkään oo millään koreiltu, niin tulee semmoinen olo, että tänne se vaan tulee ja meille nauraa.
- Nyt menee heti niin vahvasti uhriutumisen puolelle, että mennään seuraavaan asiaan. Mitä muuta tuo tukiasia tarkoittaa?
- No se voisi tarkoittaa vaikkapa sitä, että jos täyttää tietyt edellytykset, voi saada bonusta.
- Millaista bonusta ja millaiset edellytykset?
- Puhumme ratkaisevasti nousevasta vastaanottorahasta, mikäli turvapaikanhakija ei rekisteröidy Suomeen turvapaikanhakijaksi ollenkaan. Hän voi saada jopa 30% korkeampaa vastaanottorahaa, mikäli hän ei ota sitä vastaan ja pysyy kaukana Suomesta.
- Mutta--
- Tätä tukiajattelua olemme pohtineet muun muassa työministeri Jari Lindströmin kanssa. Olemme vahvasti sitoutuneet parantamaan nimenomaan suomalaisen asemaa. Korostamme asianomaisen omaa vastuuta asiassa, mutta olemme valmiit tulemaan vastaan jopa kymmen- tai SATAKERTAISILLA korotuksilla työttömyysturvaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.
- Miten tällaisen korotuksen voi saada?
- Se maksetaan niille työttömille jotka käyvät töissä ja pääsevät sen palkkatulomäärän yli, jonka jälkeen työttömyystukia ei enää makseta.
- Anteeksi?
- Eli mikäli tienaat yli 1500 euroa kuukaudessa, olet oikeutettu satakertaiseen työttömyystukeen, kunhan et tienaa yli 1500 euroa kuukaudessa.
- Eihän se ole mahdollista.
- Juuri tuo on sitä vahingollista ajattelua, mikä on vienyt Suomen Kreikan tielle. Tarvitsemme vähemmän termiä "ei se ole mahdollista" ja enemmän can do -spirittiä!
- Mutta tuossahan on kaksi ristiriitaista ajatusta päällekkäin.
- Se oli kieltämättä ensin ongelma, kunnes Sampo Terho tuli eduskunnan kahvilassa vastaan ja kehotti kutsumaan tätä lakimuutosta "Schrödingerin tueksi". Nyt meillä on jo sopimus siitä, että Steven Spielberg ohjaa aiheesta mustavalkoisen Oscar-draaman. Kulttuurin tukeminenhan meillä on sydäntä lähellä.
- Ehh...
- Aiomme tulevaisuudessakin tehdä sellaista politiikkaa, että siitä kirjoitetaan kirjoja ja ohjataan elokuvia!

0 vastalausetta: