Pages

Ministeriön viestintäjohtaja epäsi toimittajan pääsyn tiedotustilaisuuteen luottamuspulan takia – "Aivan absurdi tilanne"

22.10.15

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto epäsi vapaan toimittajan Jari Hanskan pääsyn torstaiseen ministeriön järjestämään, hallintarekisteriä taustoittavaan tiedotustilaisuuteen.

"Valitettavasti ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan. Laitamme materiaalin tulemaan sinulle tilaisuuden päätyttyä", Lehto kirjoitti Hanskalle lähettämässään sähköpostissa, jonka Hanska julkaisi Facebook-sivullaan.

Muun muassa Eduskunta-näytelmien käsikirjoittajana sekä Voima-lehden määräaikaisena päätoimittajana tunnettu Hanska oli lähettänyt pyynnön osallistumisestaan tilaisuutta järjestävälle valtiovarainministeriön virkamiehelle, ei Lehdolle itselleen.

HS tavoitti viestintäjohtaja Lehdon keskiviikkona alkuillasta, mutta hän ei ollut halukas kommentoimaan ratkaisuaan. Tarkoitus oli kysyä Lehdolta, miksi Hanskalle vastattiin sähköpostissa mainitulla tavalla, luottamuksen puutteeseen vedoten ja miksi luottamusta ei löydy.

Lehto päätti puhelun ennen kuin HS ehti kysyä häneltä asiasta. Tämän jälkeen HS ei enää tavoittanut Lehtoa.Myöhemmin keskiviikkona Lehto otti yhteyttä HS:n toimitukseen.

"Hän (Hanska) on useamman kerran toiminut vastoin journalistin ohjeiden 17. kohtaa. Näin on tapahtunut Eduskunta-näytelmistä 1:n ja 3:n kohdalla kahden tai kolmen eri virkamiehen kanssa."

Journalistin ohjeiden kohdassa 17 sanotaan, että "haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään. Hänelle on myös kerrottava, jos haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä. Haastateltavalle pitää aina kertoa, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi."

Lehto kertoi, että ei ole törmännyt vastaavaan tilanteeseen aiemmin. Hän sanoi itse päättäneensä, että Hanska ei ole tilaisuuteen tervetullut.

"Olen nyt suunnilleen kymmenen vuotta työskennellyt toimittajien kanssa eikä tällaista ole koskaan aikaisemmin minun kohdalla tapahtunut."

"Tuleva tilaisuus on taustoittavaa tietoa varten ja olemme kutsuneet sinne aiheesta kiinnostuneita toimittajia. Hanska on kyllä tervetullut meidän avoimiin tilaisuuksiin."

Lehdon mukaan luottamus on mahdollista palauttaa, mutta vielä hän ei ole reseptiä luottamuksen palautuksen suhteen laatinut. Hän kertoi HS:lle vielä sähköpostin välityksellä twiitanneensa, "että Hanska on tervetullut meille keskustelemaan asiasta. Voimme yhdessä miettiä luottamuksen palauttamista puolin ja toisin".HS


*ringaling*
- Valtionvarainministeriö.
- Tuomas täällä Fiktiivisistä keskusteluista hei.
- No heipä hei, kuinka voimme auttaa?
- Olisin saapumassa tuonne hallintarekisteriä taustoittavaan tiedotustilaisuuteen.
- Jaa, sinähän taidat kirjoittaa sitä blogia, johon keksit ihan päästäsi kaiken keskustelun.
- Se vähän niin kuin lukee myös otsikossa, kyllä.
- No sitten valitettavasti et voi saapua, ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan.
- Harmin paikka. Onhan tämä nyt kieltämättä objektiivisen raportoinnin suhteen hankalaa, etenkin näin sananvapausviikolla.
- Kyllähän se on, mutta onneksi meillä on ratkaisu.
- Joka on?
- Meillä on jo osallistumassa teidän mediastanne edustaja.
- Osallistumassa? Mutta minähän teen näitä ihan yksin…
- Kuunnelkaahan nyt. Tämä on mahtava juttu! Me nimittäin onnistuimme saamaan eräältä Tattarisuolla toimivalta romuttamolta noin kaksisataa kohtalaisessa kunnossa olevaa törmäystestinukkea. Laitamme yhdelle sellaiselle rintaneulan, jossa lukee “Edustaja, Fiktiivisiä keskusteluja” ja laitamme istumaan jos ei nyt ihan eturiviin (bloggari kuitenkin kun olette) niin varmasti kolmannelle tai neljännelle riville!
- Miten tämä nyt auttaa minua?
- No, koska olemme siirtymässä jatkuvasti enemmän tiedotustilaisuuksiin, joissa on äänityskielto, kuvauskielto, siteerauskielto ja kysymyskielto, sellainen ihmisen kokoinen toimittajanukke ajaa varsin hyvin asian.
- Öööh…
- Lisäksi näistä tiedotustilaisuuksista tulee kivasti paljon virtaviivaisempia, kun kukaan ei kysele vaikeita kysymyksiä.
- Ei tämä nyt ihan kyllä…
- Joten älkää huoliko, kerromme edustajallenne oikein mielellämme asiat! Hän sitten tietää. Ei kerro, mutta tietää. Okkamoi!

0 vastalausetta: