Pages

Aluehallintovirasto kielsi viski-sanan käytön yksityisissä blogeissa

11.10.14

Aluehallintovirasto (Avi) on kieltänyt kahta suomalaista blogistia kirjoittamasta viskistä, jos se liittyy Helsingissä kahden viikon kuluttua järjestettävään Olut & viskiexpoon. Samalla Olut & viskiexpon nimestä ja logosta piti pudottaa viski-sana pois.

Nyt Olutexpo Finland -nimellä järjestettävä tapahtuma sai lopulta anniskeluluvan Avilta sillä ehdolla, että Googlesta ei tule linkkiä tapahtumaan hakusanalla "viski", kertoo tapahtuman järjestäjä Mikki Nyman.
Avin vaatimuksesta Nyman pyysi kahta blogistia poistamaan yksityisistä blogeistaan kaikki viskiin liittyvät maininnat.

Jaskankaljat-blogia pitävä Jaakko Matikainen ja Mushimalt-blogia pitävä Nikolas kertovat, että alun perin he saivat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta luvan kertoa blogeissaan, mitä viskejä messuilla on tarjolla ja luonnehtia niitä.

"Halusin tehdä asiat oikein, että ei tule ongelmia kenellekään. He antoivat selvät ohjeet: ei saa ottaa rahallista korvausta kirjoituksesta ja viskien hintoja ei saa olla esillä. Suoria mainoslauseita ei saa olla esillä missään nimessä", Matikainen kertoo.

Yllättäen Avi oli Mikki Nymaniin yhteydessä tällä viikolla. Avi oli asiasta eri mieltä kuin Valvira. Avin mukaan kaikki logot ja maininnat, jotka liittyvät viskeihin ovat kiellettyjä – niin olut & viskiexpon omilla sivuilla kuin yksityishenkilöiden blogeissa, joissa exposta puhutaan.

"Nyman oli minuun ja Jaakkoon yhteydessä. Hän pyysi, että otsikot ja viski-sanat, jotka liittyvät tapahtumaan, pitää poistaa tai muuten tapahtuma ei saa anniskelulupia", Nikolas kertoo.

"Ensin tuli reaktio, että nytkö alkaa yksityishenkilöiden määrääminen ja valvominen. Poistin heti logot ja muut maininnat, kuten määrättiin. Sitten tuli mieleen, että entäs jos olisin jättänyt logot paikoilleen? Olisiko se johtanut siihen, että tapahtuma perutaan yksityishenkilön takia, joka sinänsä ei ole tekemisissä tilaisuuden kanssa?" Nikolas kysyy.
Aluehallintovirasto katsoo, että tapahtuma mainostaa yksityisten blogien kautta. "Aluehallintovirasto katsoi, että me olemme jotenkin osallisia, vaikka emme ole", Nikolas sanoo.
Myös Jaakko Matikainen suostui siivoamaan bloginsa.

"En halua olla se olutblogi, joka estää oluttapahtuman järjestämisen. Eihän siinä olisi mitään järkeä", Matikainen sanoo.
Matikainen kertoo, että asioista pitää nyt puhua kieli keskellä suuta, ettei Avi peruuta lupia viime tingassa.

"En halua enempää kaivaa verta nenästä sellaiselta taholta, jonka kanssa taistelua ei voi voittaa. Kunhan messut ovat ohi, niin voin kysyä, että onko tässä yksityisen henkilön sananvapautta estetty", Matikainen sanoo.

Mikki Nyman anoi ja sai Patentti- ja rekisterihallitukselta keväällä luvan Olut & Viskiexpo Finland -toiminimeen. Nyman hämmästelee, että viranomainen estää laillisesti hankitun ja myönnetyn toiminimen käytön.

"Tapahtuman jälkeen otan Patentti- ja rekisterihallitukseen yhteyttä. Teen selvityspyynnön, sillä haluan mustaa valkoisella, miksi minulta evätään yrityksen virallisen toiminimen käyttö", Nyman sanoo.
Nymanin mukaan anniskelulupa tapahtumaan myönnettiin eilen perjantaina, kun blogistit olivat poistaneet kaikki viski-viittaukset tapahtumaan.

"Jos Nikolas nimittäisi tapahtumaa Olut & viskiexpoksi eikä olisi muuttanut kirjoituksiaan, en olisi voinut asialle mitään. Minulta olisi evätty anniskeluoikeus ja olisin ajautunut konkurssiin", Nyman sanoo.
Aluehallintovirastosta ei lauantaina tavoitettu ketään haastattelua varten.

HS


*ringaling*
- Haloota, bloginpitäjä.
- Aluehallintavirastosta päivää.
- Päivää.
- Kirjoittelette sitten tapahtumasta niin ettei saisi.
- Mitä ihmettä?
- Lapsille viinaksia suosittelette. Alkoholia markkinoitte. Bruttokansantuotteen pudotatte.
- Anteeksi?
- Tuoreimmassa bloggauksessanne on selvästi mainittu tislattu alkoholijuoma!
- Häh?
- Nyt se on poistettava.
- Minähän kirjoitin vain hiihtotapahtumasta.
- ?
- Joka järjestetään kuudetta kertaa.

0 vastalausetta: