Pages

Tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksestä eduskunnassa tulossa jännittävä

20.11.14

Eduskunnan kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin selviää ensi viikon perjantaina. Äänestyksestä on tiettävästi tulossa tasaväkinen, hajontaa lienee etenkin kokoomuksen riveissä.

SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) arvioi, että SDP:n 42 kansanedustajasta viisi suhtautuu lakiin vastahankaisesti.

- Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi syksyllä, että SDP:lle tämä on ihmisoikeuskysymys. Siinä on vaikea yhdenkään demarin äänestää vastaan, koska silloinhan tavallaan vetäisi mattoa Rinteen jalkojen alta, Jungner pohti lakivaliokunnan äänestyksen jälkeen tänään.

Lakivaliokunta päätyi odotetusti jälleen kielteiseen kantaan äänin 9-8. Vastaan olivat keskusta, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja muutos 2011. Kokoomuksesta kolme vastusti.

Puolesta äänestivät SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat sekä kokoomuksen Jaana Pelkonen. He ovat tehneet vastalauseen nyt läpi menneelle kielteiselle mietinnölle.

Lakivaliokunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Anne Holmlund kuuluu vastustajiin. Hänelle kynnyskysymys on samaa sukupuolta olevien oikeus ulkoiseen adoptioon. Myös moni muu vastustaja perusteli kielteistä kantaansa lasten oikeuksilla.

Varamiehinä torstaina äänestäneet Mika Niikko (ps.) ja Kalle Jokinen (kok.) sanoivat äänestäneensä kuten lastenoikeuksien päivänä oli sopivaa.

- On tärkeää pitää avioliitto samansisältöisenä, jotta voimme turvata lapsille isän ja äidin jatkossakin, Niikko sanoi.

Puoltajien kuten Pelkosen mielestä lapselle on tärkeintä, että hänellä on ihminen tai ihmisiä, jotka rakastavat häntä.

Jani Toivola (vihr.) uskoo, että eduskunnan äänestyksessä voi tapahtua mitä tahansa. Hän huomauttaa, että lainsäädäntö on jo alkanut muuttaa perhekäsitystä, eikä tasa-arvoinen avioliittolaki määritä uudelleen lapsen etua vaan vahvistaa sitä.

Suomessa elää noin 10 000 lasta sateenkaariperheissä.

Suomen kaltainen rekisteröidyn parisuhteen malli on muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Unkarissa ja Sloveniassa.

Jos vastalauseen eli tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat voittavat ensi viikolla, suuri valiokunta tekee uuden mietinnön ja asia tuodaan uudestaan eduskunnalle. Holmlund ei osannut arvioida aikataulua.

KSML


- Ajokortti ja rekisteriote.
- Tässä.
- Mikä nyt on ongelmana?
- Katsokaas, teillä on lapsi takapenkillä.
- Niin?
- Ja teillä on ilmastoimaton auto.
- Niin?
- Lapsen etu olisi kyllä ilmastoitu auto. Tämä ilmastoimaton auto on nyt rekisteröity sekä teille että puolisollenne, joten tämä ei kyllä käy.
- Enkö minä nyt saa ajaa tällä?
- No siis siten voidaan tehdä, että puolisonne tai te saatte rekisteröidä itsellenne tuon auton ja ajaa lasta harjoituksiin mutta toinen ei saa.
- Mutta jos minä sairastun?
- No sitten se toinen ei…hetkinen, eiks me olla käyty tää keskustelu jo miljoona kertaa?
- Mitä?
- Miten monta kertaa tää juttu pitää selittää tän dialogin kautta? Mun mielestä Fiktiivisissä on käyty vertauskuvallisesti läpi jo tuhat kertaa se, miten uskomattoman idioottimaisia nää vastalauseet on verrattuna siihen JURIDISEEN juttuun mitä tässä on jo valmiiksi!
- Anteeksi, nyt en ymmärrä, minä vain ajan tätä autoa…
- No minä väännän tämän nyt rautalangasta. Porukkaa ahdistaa se, että homot pääsisivät naimisiin. Tämän perusteella väännetään kaiken maailman olkiukkoja ja puhutaan siitä, että kyllä lapsella on oikeus biologisiin vanhempiinsa. NO VOI JUMALAUTA! Ei kukaan tule hakemaan niitä onnellisten heteroperheiden biologisia lapsia väkisin homopareille! Ei varmasti! Sen sijaan tilanne on se, että homot voivat nyt jo adoptoida, mutta lapsi saa siinä tapauksessa vain yhden vanhemman. JA SE ON IHAN LAILLISTA NYT! Tää uusi avioliittolaki paitsi antaisi muutenkin ihmisille samat oikeudet ja lisäksi lapselle kaksi vanhempaa yhden sijasta!
- Mutta…
- Kumpi on lapsen etu? Yksi vanhempi vai kaksi vanhempaa?
- Minulla on Ford.
- Ei helvetti. Minä en jaksa enää tätä saakelin vääntämistä. Voisitteko nyt vihdoinkin esimerkiksi hoitaa tämän lain voimaan jotta ei tarvitsisi enää tapella tutkainta vastaan? Jumaliste. Menen hakemaan beaujolaista murheeseen, tämänvuotiset tulivat tänään myyntiin.
- Tuo on muuten alkoholimainontaa. Kohta Evira laittaa blogin kiinni.
- Nyt hiljaa.

2 vastalausetta:

RepsLOLjamitänäitäon kirjoitti...

"Minulla on Ford."

Tähän asti paras kuulemani peruste lain hylkäämiselle.

Tuomas kirjoitti...

Se luultavasti myös pitää paikkansa!