Pages

Unkari: Euroopassa on 900 ”vaarallista aluetta” – mukana paikkoja Tukholmasta ja Kööpenhaminasta

14.4.16

UNKARIN hallituksen mukaan maahanmuutto on synnyttänyt Euroopan pääkaupunkeihin alueita, joihin on vaarallista mennä. Tällaisia kaupunginosia on hallituksen mukaan muun muassa Tukholmassa, Berliinissä ja Pariisissa.

Alueet on lueteltu tällä viikolla avatulla verkkosivustolla. Sivusto on osa kampanjaa, jolla Unkari vastustaa Euroopan unionin päätöstä sijoittaa turvapaikanhakijoita eri jäsenmaihin. Unioni päätti 160 000 tulijan uudelleen sijoittamisesta syyskuussa.

UNKARIN pääministeri Viktor Orbán vastustaa kiivaasti erityisesti muslimien maahanmuuttoa ja on toistuvasti esittänyt turvapaikanhakijat turvallisuusuhkana.

Orbán imoitti alkuvuodesta järjestävänsä EU:n pakolaiskiintiöistä kansanäänestyksen, jossa unkarilaisilta kysytään ”haluatko, että EU voi määrätä muiden kuin Unkarin kansalaisten asuttamisesta Unkariin ilman Unkarin parlamentin suostumusta?”

Äänestyspäivää ei ole vielä päätetty.

KANSANÄÄNESTYKSEN vuoksi avatun sivuston mukaan ”vaarallisia alueita” on kaupungeissa, joissa asuu paljon maahanmuuttajia. Sivustolla on kartta, jossa muun muassa Tukholman, Kööpenhaminan ja Berliinin päälle on lisätty punainen varoitusteksti ”no-go”.

Merkillä hallitus tarkoittaa sellaisia kaupunginosia, joita ”viranomaiset eivät pysty tai pystyvät vain isoin ponnistuksin pitämään valvonnassaan”.

”Näillä alueilla vastaanottoyhteiskunnan kirjoitetut tai kirjoittamattomat normit eivät juuri toteudu”, sivustolla kirjoitetaan.

Unkarin mukaan tällaisia alueita on ympäri Eurooppaa jo 900, mutta sivusto ei tarkenna, millä perusteella tietyt kaupunginosat on luokiteltu vaarallisiksi.

UNKARILAINEN 444.hu-uutissivusto sai Unkarin ulkoministeriöltä perustelut joidenkin kaupunkien osalta. Perustelut ovat lähinnä viittauksia yksittäisiin blogeihin ja nettisivuihin.

Tukholman osalta ulkoministeriö viittasi Ruotsissa asuvan amerikkalaisen blogitekstiin, jossa kerrottiin Ruotsin poliisin vuonna 2014 listaamista ongelmallisista alueista. Bloggaaja tosin huomauttaa itsekin tekstissään, ettei Ruotsin poliisi kutsu alueita Unkarin hallituksen käyttämällä termillä ”no go”.

Ulkoministeriö viittaa jo poistettuun viranomaissivuun, vaikka tuoreempaakin tieto on saatavilla. Viimeksi joulukuussa Ruotsin poliisi julkaisi raportin ongelmallisista alueista. Raportin mukaan Ruotsissa on 53 aluetta, joissa järjestäytynyt rikollisuus haittaa arkielämää ja yritystoimintaa.

BERLIINISTÄ ulkoministeriö nimesi Neuköllnin vaaralliseksi kaupunginosaksi, 444.hu kertoo. Ulkoministeriö sanoi uutissivustolle, että perustelut luokitukseen löytyvät Berliinin kaupungin virallisilta sivuilta. Suomessa Neukölln tunnetaan lähinnä nuorten turistien suosimana kaupunginosana.

...

HS


- Soititte, pääministeri?
- Joo. Tarvitsen toimistooni matkatoimistovirkailijan.
- Lähetämme parhaan henkilömme heti.

***

- Päivää, halusitteko matkustaa johonkin, herra pääministeri?
- En varsinaisesti. Mites näitä kaupunkeja, mites toi Berliini.
- Ah! Kulttuurin kehto! Berliinin sykkivä taidekulttuuri ja ruoka ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia! Eri maiden gastronomiset elämykset nostavat veden kielelle, ja--
- Onko siellä neekereitä.
- Anteeksi, mutta tuohan on todella rasistisesti sanottu.
- Olkoon vaan. Onko siellä neekereitä.
- Berliini on kansojen sulatusuuni! Yhteisen elämän ja rakkauden kehto!
- Eli siis onko.
- No erilaisia ihmisiä siellä on paljon. Ketään ei diskriminoida.
- No hyi. Ei sit sinne voi mennä. Merkitsen listaan.
- Mihin listaan?
- Näette sitten.

0 vastalausetta: