Pages

Nordea kiistää auttavansa asiakkaitaan veronkierrossa

4.4.16

Pohjoismainen pankkikonserni Nordea kiistää auttavansa asiakkaitaan kiertämään veroja.

– Veroneuvontaa koskevat periaatteemme ja eettiset toimintatapamme ovat selvät. Emme kannusta asiakkaitamme verojärjestelyihin emmekä mahdollista järjestelyjä, joita pidetään veronkiertona. Autamme asiakkaitamme maksamaan tarvittavat verot, kirjoittaa Nordean lehdistöpäällikkö Anni Hiekkanen tiedotteessa.

Muun muassa Ylen haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosien 2004–2014 aikana perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Nordean tiedotteen mukaan sen Luxemburgin-yksikkö on ollut "joidenkin asiakkaidensa puolesta yhteydessä panamalaisiin yhtiöihin hallinnollisissa asioissa".

Nordean mukaan offshore-yhtiöitä voidaan käyttää laillisena apuna asiakkaiden kansainvälisen liiketoiminnan hallinnoinnissa.

– Tällaisissa tapauksissa Nordea varmistaa useilla prosesseilla ja valvontakeinoilla, että asiakkaat ilmoittavat tietonsa asianomaisille veroviranomaisille. Nordea ei missään tapauksessa hyväksy yhtiöjärjestelyjä, jotka eivät ole läpinäkyviä asianomaisten veroviranomaisten kannalta, Hiekkanen kertoo.

Ylen MOT-ohjelman haastatteleman Nordean Luxemburgin toimitusjohtajan ja Nordea Private Bankin johtajan Thorben Sandersin mukaan ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon. Vuoden 2009 lopussa pankki linjasi, ettei se hyväksy, että sitä käytettäisiin tällaiseen toimintaan.

Hiekkanen kertoo tiedotteessa, että toimintatapojen muutos ei miellyttänyt kaikkia asiakkaita, ja sen vuoksi Panamassa yhtiöjärjestelyihin ryhtyneiden asiakkaiden määrä on vähentynyt vuoden 2009 jälkeen.

Taloussanomat


- Päivää, henkilökohtainen pankkineuvoja.
- Päivää, asiakas.
- Olisi ihan sikana fyffeä.
- Jaha.
- Haluaisin kiertää veroja.
- No minä en kyllä siihen kannusta ollenkaan.
- Millä tavalla ette kannusta siihen?
- En kannusta, että avaatte Panamaan yrityksen, jonka kautta voisitte tehdä veronkiertoa.
- Ahaa! Miten se tehtäisiin?
- No varmaankin näin *hiiren klikkailua* ja sitten soitettaisiin puhelu, joka menisi näin, odottakaahan kun soitan…yes, hello, it is personal bank man here, yes, let’s put up a bulvaan, you be the general manager yes of course thank you…niin tuolla tavalla kuin nyt perustin teille firman, se on kuulkaa aivan väärin toimittu silloin!
- Jahas juu ja justiinsa! Mitäs tapahtuu nyt, kun minä voisin siirtää nämä rahani tuonne Panamaan?
- No nyt minä varmistan useilla prosesseilla ja valvontakeinoilla, että ilmoitatte tietonne asianomaisille veroviranomaisille.
- Miten?
- Sanokaa perässäni: Minä lupaan ja vannon—
- Minä lupaan ja vannon.
- Kautta kiven ja kannon—
- Kautta kiven ja kannon.
- Että en jätä mainitsematta veroviranomaisille tästä—
- Että en jätä mainitsematta veroviranomaisille tästä.
- Tai mörökölli minut vieköön.
- Tai mörökölli minut vieköön.
- No niin, hyvä. Sitten vielä toinen valvontakeino.
- No?
- Minä kirjoitan tähän nyt konttorin postiosoitteen. Laitatte minulle HETI postikortin jos aiotte kiertää veroja.
- Tämä selvä.
- Tämä korttimuutos, tämä kuulkaas oli paha juttu. Meiltä lähti tosi monta asiakasta kun tälleen alettiin valvomaan. Että kyllä on nyt selvästi pistetty kova kovaa vastaan!
- Olette te hurjia!

0 vastalausetta: