Pages

Liika limsa lisää väkivaltaisuutta nuorissa

1.11.11

"Teini-ikäisillä, jotka juovat enemmän kuin 5 tölkillistä sokeroituja hiilihapollisia virvoitusjuomia viikossa, on selvästi suurempi todennäköisyys olla aggressiivinen, kertoo tuore tutkimus. Aggressiiviseen käytökseen kuuluu mm. aseen kantaminen ja väkivalta sisaruksia ja ikätovereita kohtaan.

Tutkimukseen osallistui 1 878 bostonilaista teini-ikäistä. Osallistujilta kysyttiin, kuinka paljon he joivat hiilihapollisia, sokeroituja juomia menneen viikon aikana.

Vastaukset jaettiin kahteen kategoriaan: niihin, jotka joivat korkeintaan neljä tölkillistä viikossa, ja niihin jotka joivat yli 5 tölkillistä viikossa. Vajaa kolmasosa vastaajista laskettiin enemmän juovien kategoriaan.

Tutkijat tutkivat paljon limsaa juovien väkivaltaista käyttäytymistä kysymällä heidän taipumuksistaan väkivaltaan ikätovereitaan kohtaan. Osallistujilta kysyttiin myös kantoivatko he asetta. Vastauksia analysoitiin ottamalla huomioon muita vastauksiin vaikuttavia tekijöitä, kuten ikää, alkoholin käyttöä ja unen määrää.

Osallistujilla, jotka joivat enemmän kuin 5 tölkkiä limsaa viikossa, oli suurempi todennäköisyys juoda alkoholia ja tupakoida. Vaikka tutkimuksessa otettiin huomioon mahdollisia muita vaikuttavia tekijöitä, suurten limsamäärien juominen lisäsi väkivaltaisuuden määrää ja aseen kantamisen mahdollisuutta.

Kun verrattiin 0-1 tölkillistä juoneita osallistujiin, jotka olivat juoneet yi 14 tölkillistä viikossa, Vähän limsaa juovien ryhmässä 23% kantoi asetta, kun suuria määriä juovien ryhmässä luku oli jopa 43%. Kumppaniin kohdistuvan väkivallan määrä oli vähän juovien ryhmässä 15% kun paljon juovien joukossa luku oli jopa 27%. Kun verrattiin 0-1 tölkillistä juoneita osallistujiin, jotka olivat 

juoneet yli 14 tölkillistä viikossa." (Helistin.fi)- Heippa, tulin tekemään tänne limututkimusta.
- No siitä vaan.
- Mitenkäs, nuoret, juottekos te limua paljon.
- Ei me kovin paljoa kyllä juoda.
- Ahaa, no minäpä merkitsen tänne. Onko teillä kavereita tässä lähellä?
- No Esko meni tonne nurkan taakse, sillä oli joku keskustelu Stödön kanssa.
- No käynpä kysymässä Eskoltakin.

***

- Esko?
- MITÄÄ?!
- Täällä on kauhea pauke, mistä se johtuu?
- Ai mistä johtuu? Voisko johtua siitä, että meillä on tässä justiinsa ammuskelu käynnissä! Stödö yrittää periä multa velkoja.
- Jaa. Mulla olis tällainen limukysymys.
- Nyt ei kuule oikein ehtis. Voitko ladata ton mun revolverin, käytän sillä aikaa tätä pumppuhaulikkoa.
- Toki. Niin, että ootko juonut tällä viikolla yli viis tölkkiä limua?
- Täh? Varo, sillä on sinko!
- Minä väistän. Niin, ootko juonut tällä viikolla yli viis tölkkiä limua?
- Nyt ei oikeen kerkee?
- Kyllä vai ei?
- No emminä muista! Laita vaikka että joo!
- Minä laitan. Saapa nähdä millaiset tutkimukset tästä tulee. Ja hei, varo, se heittää sua kranaatilla!

1 vastalausetta:

Anonyymi kirjoitti...

Perun kaikki pahat puheeni, joissa epäilin porttiteorioita smurffi-limsan ja AK47:n sarjatulen käytön välillä.