Pages

Persoonallisuus selviää haistamalla, oikeasti

4.4.13

Olemme enemmän eläimiä kuin haluammekaan uskoa. Tuore tutkimus on lisätodiste siitä.

Ihmiset muodostavat käsityksiä toisista paitsi ulkonäön, myös hajun perusteella, kirjoittaa Scientific American. Vitsailu ja politiikasta keskustelu on sanahelinää nenän vaistojen rinnalla.

Agnieszka Sorokowska kollegoineen Wroclawin ja Opolen yliopistoista Puolasta tutki hajujen perusteella tehtyjä persoonallisuusarvioita.

30 miehelle ja 30 naisella annettiin sataprosenttisesta puuvillasta tehty T-paita ja pyydettiin pitämään päällä kolmen yön ajan. Kaikki osallistujat olivat sinkkuja ja nukkuivat yksin määrättynä viikonloppuna. Päiväsaikaan T-paidat käärittiin sängyn lakanoihin. Osallistujat myös arvoivat omaa persoonallisuuttaan.

Kolmen päivän päästä paidat kerättiin, suljettiin muovipusseihin ja pakastettiin.

Viikon päästä sata naista ja sata miestä arvioi kolme näytettä hyvin tuuletetussa, suljetussa huoneessa. Näytteet olivat läpinäkymättömissä pusseissa. Arvioijat esittivät kuvauksia paitojen käyttäjien luonteenpiirteistä.
Tulokset?

Arviot kävivät eniten yksiin, kun kyseessä olivat ulospäinsuuntautuneisuuden, neuroottisuuden ja dominoivuuden luonteenpiirteet.

Tutkijat vertasivat tuloksia tutkimuksesta, jossa arvioitiin ulospäinsuuntautuneisuutta ja neuroottisuutta videokuvan perusteella. Hajuanalyysit olivat yhtä tarkkoja ja paikoin tarkempiakin.

Mitä dominoivuuteen tulee, hajuanalyysit olivat oikeassa vain silloin, kun ihmiset arvioivat vastakkaisen sukupuolen tuoksua. Tutkijat arvioivat, että dominoivuudella on merkitystä pariutumiskontekstissa.

Mitä tulee mukavuuteen, tunnollisuuteen ja avoimuuteen uusille kokemuksille, näiden persoonallisuuden piirteiden arvioinnissa hajun perusteella ei löydetty vaikutusta.

Tutkijoiden mukaan ekstroverttius, neuroottisuus ja dominoivuus ovat luonteenpiirteitä, jotka liittyvät fysiologisiin seikkoihin, kuten hormoneihin, entsyymeihin ja aivojen välittäjäaineisiin. Niinpä ne vaikuttavat kehon tuoksuun muita enemmän. Nämä piirteet ovat kytkeytyvät persoonallisuuden tunneulottuvuuksiin muita enemmän.

Toisaalta ulospäinsuuntauneet voivat tuoksua erilaiselta, koska he käyttäytyvät toisin. Jatkotutkimukset kertovat varmasti lisää.

Tekniikka & Talous- ...Joten siis sellainen on se mun Audi. Ja käyn muuten säännöllisesti salilla, tsekkaa tätä mun palaa. Ja sit tosiaan se, että oon muutenkin ihan älyttömän hyvä jätkä, että mitäs sanot beibi, lähetäänkö täältä baarista meille vähän paneen?
- Hmm. *sniff* Ei.
- Miksei?
- Musta tuntuu, että sä oot paska jätkä.
- Mistä sä sen voit tietää?
- Tuota...

0 vastalausetta: