Pages

Peter Östman: Kansalaisaloite on tarpeeton

22.4.13

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää kansalaisaloitetta turhana. Hän pelkää vaalien kanssa kilpailevan järjestelmän nakertavan äänestysaktiivisuutta.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman suhtautuu torjuvasti kansalaisaloitteisiin.

Hän katsoo, että nykyisessä järjestelmässä päättäjät saavat kansalaisilta luottamuksen neljäksi vuodeksi. Jos rinnalle nostetaan kilpaileva järjestelmä, se saattaa alentaa äänestysaktiivisuutta vaaleissa ja johtaa siihen, että vaikuttamiskanavana käytetään mieluummin kansalaisaloitteita.

– En ole vakuuttunut, että tämä oli askel oikeaan suuntaan. Kun meillä on ollut demokraattinen järjestelmä, lähtisin siitä, että päättäjät saavat kansalaisilta luottamuksen päättää asioista neljän vuoden aikana. Jos rinnalle nostetaan kilpaileva järjestelmä, se saattaa loppuvaiheessa johtaa siihen, että äänestysaktiivisuus vaaleissa alenee ja vaikuttamiskanavana käytetään mieluummin kansalaisaloitteita.

Suomessa on tehty nyt kaksi kansalaisaloitetta. Toisessa vaaditaan turkistarhausta ja toisessa vaaditaan tasa-arvoista avioliittolakia. Östman vastustaa kumpaakin aloitetta.

– Veikkaan vaatimuksen tasa-arvoisesta avioliittolaista keräävän 250 000 nimeä. Suhteutettuna kansanedustajien määrään se vastaa ainoastaan kymmentä kansanedustajaa. Tämä on hyvä pitää mielessä.


Yle


- Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman, saanko haastatella teitä hetken?
- Ilman muuta.
- Mitä mieltä olette kansalaisaloitteesta?
- En ole vakuuttunut, että tämä oli askel oikeaan suuntaan. Kun meillä on ollut demokraattinen järjestelmä, lähtisin siitä, että päättäjät saavat kansalaisilta luottamuksen päättää asioista neljän vuoden aikana. Jos rinnalle nostetaan kilpaileva järjestelmä, se saattaa loppuvaiheessa johtaa siihen, että äänestysaktiivisuus vaaleissa alenee ja vaikuttamiskanavana käytetään mieluummin kansalaisaloitteita.
- Kiitos. Saammeko vielä saman vastauksen ilman poliittista retoriikkaa?
- Tottakai. Kansalaisaloite on ihan tyhmä, koska tähän mennessä sieltä on tullut vain sellaisia asioita, joita meidän homo- ja hippivastainen puolueemme ei aja.
- Kiitos haastattelusta, puheenjohtaja Östman.
- Kiitos itsellenne.

0 vastalausetta: