Pages

Ministeri Stubb myöntää antaneensa eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterin kannatuksesta

29.11.15

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) myöntää antaneensa väärää tietoa kansanedustajille siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä. Stubb kommentoi eduskunnalle antamiaan tietoja ensi Ylen Ykkösaamussa lauantaina ja myöhemmin blogissaan illalla.

Hallintarekisteri nousi esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hallintarekisteriä puolustava Stubb sanoi eduskunnassa, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan hallintarekisteriä kannattaa noin kymmenen prosenttia siitä lausuneista viranomaisista. Selvitys ei löytänyt minkäänlaista tukea Stubbin esittämälle kannatusluvulle.

Stubb myönsi Ylelle, että ”ilman muuta debatin tuoksinassa tekee virheitä ja tämä oli yksi niistä”.

Stubbin mukaan lausuntoja voi laskea monella eri tavalla ja ”katsoa, onko kyse viranomaislausunnosta vai ei”.

”Tuo Helsingin Sanomien juttu osoittaa, että laskea voi monella tavalla. Mutta virhe oli ilman muuta minun, sori siitä”, Stubb pahoitteli Ykkösaamun haastattelussa.

Hallintarekisteriä koskevista lausunnoista 21 kappaletta tuli viranomaisilta ja loput pääasiassa erilaisilta etujärjestöiltä. Osa viranomaisista eli yhdeksän jätti ottamatta selvää kantaa hallintarekisteriin, kymmenen vastusti sitä ja kaksi viranomaislausujaa kannatti sitä, HS:n selvitys kertoo.

Hallintarekisteriä kannattivat Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Suomen Pankki, sekin varauksin. Rekisteriä vastustavat muun muassa lainvalvojat, syyttäjälaitos ja verottaja.
Lausunnon antaneisiin viranomaisiin kuuluu HS:n laskelmassa myös valtiovarainministeriön vero-osasto. Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto jätti vero-osaston laatiman lausunnon pois hankerekisteristä ja lausuntoyhteenvedosta.HS


- Valtiovarainministeri Alexander Stubb, tervetuloa jälleen Fiktiivisten keskustelujen haastatteluun.
- Kiitos.
- Tällä viikolla kävi ilmi, että olette antanut väärää tietoa hallintarekisterin kannatuslausunnoista. Totesitte, että 90% lausunnoista on myönteisiä. Oikea luku oli 10%. Haluatteko kommentoida?
- Toki. Tämä johtuu vain siitä, että laskea voi monella tavalla. Jos toteamme, että 10% kannattaa, ajattelemme asioita liian suoraviivaisesti.
- Niinkö?
- Toki. Meidän on otettava huomioon esimerkiksi virhemarginaali. Vähintään yhden prosentin virhemarginaali merkitsee sitä tosiasiaa että kymmenen sijasta on täysin varmaa, että yhdeksän kannattaa hallintarekisteriä.
- Eli…
- Tämä on yksinkertaista matematiikkaa. Jos yhdeksän kymmenestä varmuudella kannattaa, niin silloin kannattajia on 90%. Yhdeksän kymmenestä kun on yhdeksänkymmentä prosenttia. Kymmenen kymmenestä olisi sata prosenttia.
- En nyt ole aivan varma, miten vedenpitävää järkeilynne on.
- Kuulkaapas nyt, nuori toimittaja. Meillä on tuhansia sivuja analyysia arvopaperikeskusasetuksesta ja siihen liittyvästä hallintarekisteristä. Kun ne kaikki katsoo, ne ovat päällisin puolin myönteisiä.
- Niin, minulla onkin tässä eräs näistä analyyseista…
- No niin! Hyvä! Kuten huomaatte, näissä on kaikissa tuollainen iloinen naama kannessa :D
- Se on kaksoispiste, jonka jälkeen on iso D.
- Eli sellainen naurava hymiö! :D
- Ei, siinä lukee että Hallintarekisteri: Diskvalifioitava.
- Mutta päällisin puolin on myönteinen!
- Tehän olette puhunut itsenne täysin pussiin. Miksi te ylipäänsä tulitte tänne haastateltavaksi?
- Virhe oli ilman muuta minun, sori siitä.

0 vastalausetta: