Pages

Hallituksen paperi: Työttömät jatkossa aina haastatteluun 3 kk välein – rikkomuksista sanktiot täysimääräisinä

2.9.16

Hallitus kertoo budjettineuvotteluissa hyväksytyssä työllisyystoimien listauksessaan, että työttömät kutsutaan jatkossa poikkeuksetta TE-toimiston haastatteluun kolmen kuukauden välein. Työvoimaviranomaisen asettaman työllistymissuunnitelman rikkomuksista seuraa sanktio.

Torstaina julkaistussa Hallituksen päätös työllisyyttä lisäävistä toimista -liitteessä kerrotaan, että ”työ- ja elinkeinotoimistojen palvelutoimintaa uudistetaan toteuttamalla työttömien määräaikaishaastattelut poikkeuksetta kolmen kuukauden välein”.

– Velvoittavan työllistymissuunnitelman toteutumista seurataan tehostetusti ja rikkomuksista säädetyt sanktiot toimeenpannaan täysimääräisesti, hallitus kertoo.

Dokumentin mukaan hallituksen strategiaistunto seuraa järjestelmän noudattamista kuukausittain. Haastattelujärjestelmän ”toimeenpano turvataan tarvittaessa tulosperusteisena ostopalveluna ja suurimpien kaupunkien vastuuta työvoimapolitiikasta lisätään käynnistyvissä kokeiluissa”.

Kokoomuslehti Verkkouutiset kertoi budjettineuvotteluiden alla ”työttömyysturvaleikkuriksi” kutsutusta suunnitelmasta, jonka mukaan työttömällä olisi joka kolmas kuukausi haastattelu työvoimahallinnon edustajan kanssa. Työttömän aktiivisuuden kolmen kuukauden tarkastelu voisi johtaa työttömyysturvan asteittaisiin leikkauksiin, kerralla kolmen prosentin alennuksina. Tästä ei kuitenkaan puhuta hallituksen työllisyyspaperissa.

Uusi Suomi


- Istuutukaahan alas, herra...Mäki-Jaskari, paperit sanovat?
- Juu, Joosehan mää oon.
- Aivan kyllä. Eli siis tiedätte, miksi olette täällä?
- Tuli kirije teiltä, että pittäis tulla juttelemaan.
- Juuri niin. Te olette siis jääneet työttömäksi. Mutta tehän olette olleet maatalousyrittäjä?
- Näihän se on. Kolokytä vuotta. Ensin yritettiin vilijellä mutta hallahan ne vilijat vei. Sitten tuli vielä maataloustuissa onkelmia eikä maitotilakaa oikeen kannattanu niin oli pakko laittaa sukutila myyntiin ja nyt pittäis varmaan keksiä jotain.
- Kyllä, kyllä. Eipä hätää, sillä meillä on olemassa teille ratkaisu! Kyllä teistä vielä työntekijä tehdään!
- Emminä tiiä...
- Höpö höpö. Tiedätte varmaankin kysynnän ja tarjonnan lain?
- Tottakai. Jos luuaan kysyntää niin sitten voiaan tarjotakki.
- No niin. Meillä olisi tiedossa teille vahvasti kasvavalla alalla työpaikka, jossa saatte tavata paljon uusia ihmisiä ja tehdä luovia ratkaisuja interaktiossa!
- Mitähän ny.
- Arvon herra Mäki-Jaskari, tiedättekö te montako työtöntä Suomessa oli kesällä 2016?
- No empä kyllä tiijä.
- Minäpä kerron. 216 000!
- Se on aika palijon!
- No nimenomaan! Nyt on tehty hallituksen toimesta päätös, että JOKAINEN näistä työttömistä haastatellaan kolmen kuukauden välein! Te olette juuri nyt sellaisessa haastattelussa!
- Ahaa?
- Tiedättekö te, montako tuntia vuodessa menee, jos jokainen työtön haastatellaan 3 kuukauden välein puolen tunnin haastattelussa? Se on 428 000 tuntia, joka jaettuna seitsemällä ja puolella tunnilla tarkoittaa 57 067 työpäivää!
- Jahaas...
- Tämä taas jaetaan vuoden työpäivillä, joita on 253 kappaletta ja usko tai älä, Sipilän hallitus on tällä yksinkertaisella ranneliikkeellä juuri luonut 225 henkilötyövuotta töitä!
- Voihan herranjestas! Kyllähä ny on!
- Että älkääpä huolestuko, herra Mäki-Jaskari, me lähdetään nyt ostamaan teille tämmöinen näppärä halpa puku ja Mikki Hiiri -solmio ja teillä on oma ensimmäinen itse tekemänne työttömän haastattelu kello 13!
- Kyllä on hianoa, kun tyättömästä näin hualta pidetään!

1 vastalausetta:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Heh. Antaas katsoa millainen 3kk:n haastattelu sitten tulee vastaan. Täytyy varmaan suunnitella hyvin, mitä voi sanoa ja mitä ei.