Pages

Tulehtuneilla ikenillä yhteys erektio-ongelmiin

11.12.12

Hampaiden huono kunto voi näkyä kaukana hampaista, havaittiin kahdessa tuoreessa tutkimuksessa.

Toisessa löydettiin yhteys nuorehkojen miesten erektiovaikeuksiin. Toisessa taas todettiin, että hammasperäinen tulehdus voi myrkyttää koko kehon ja johtaa jopa kuolemaan.

Tulehtuneet ikenet ja vaikea parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksia tuhoava tulehdus on yhteydessä miesten erektiopulmiin, havaittiin turkkilaisessa tutkimuksessa.

Se ilmestyi juuri Journal of Sexual Medicine -nimisessä lääketieteen julkaisussa.

Tutkimuksessa oli mukana 30–40-vuotiaita miehiä. Puolet 162 miehen ryhmästä kertoi kokeneensa erektiovaikeuksia. Näistä miehistä joka toisella oli tulehtuneet ikenet, vertailuryhmän miehistä vain joka viidennellä.

Kun iän, painon, tulotason tai koulutuksen vaikutus suljettiin pois, pahan parodontiitin miehillä oli kolme kertaa enemmän erektiovaikeuksia kuin vertailuryhmän miehillä.

Tutkijoiden johtopäätös oli huolehtia myös hampaista, kun erektiovaikeuksia hoidetaan.

Parodontiitti on yleisin suun terveysongelma aikuisilla. Sen yhteydestä diabetekseen ja muihin yleisiin sairauksiin kertyy näyttöä.

Hoitamaton parodontiitti voi johtaa hampaan irtoamiseen. Sitä torjutaan putsaamalla hampaat kunnolla ja pitämällä niiden pinnalle kertyvä plakki poissa.

Hampaista lähtevä tulehdus voi levitä koko kehoon, totesi hammaslääkäri Lotta Grönholm Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastetussa väitöstutkimuksessaan. Hän kävi läpi Potilasvakuutuskeskuksessa käsitellyt hammasperäisiä tulehduksia koskevat tapaukset ja Hyksissä hoidetut potilaat.

Laajalle levinneen yleistulehduksen eli niin sanotun verenmyrkytyksen saivat useimmin ne, joiden puolustuskyky oli alentunut sairauksien takia. Jos taas potilas oli terve, hammastulehdus jäi yleensä paikalliseksi.

Kymmenen vuoden seurannan aikana nämä tulehdukset yleistyivät ja muuttuivat vakavammiksi. Tehohoidon tarve kaksinkertaistui.

HS


- Oliko Ryynänen?
- Täällähän mä, hä hä hä! Hei kultsi, sähän oon sähäkän näköinen hoitsu!
- Minä olen kyllä hammaslääkärinne.
- Ei oo totta? Siis päästääks ne nykyään mimmejäkin lekureiks asti? Ootsä varma et sä osaat sun duunit?
- Voin vakuuttaa, että olen pätevä. Menkäähän tuoliin istumaan.
- Täähän on aika nasta tuoli ja kääntyy taaksepäinkin. Tässä ois kyl tilaa kahdellekin, tuutsä vähän kokeileen jousia?
- En. Sanokaa aa, niin tarkistan hampaanne.
- Hah, sä voisit laskeutua polvilles mun haarovälin kohdalle ja sanoa aa, miten ois, beibe? Mulla olis sulle kuule näin joulun kunniaksi kova paketti!
- Hmm...ei, ei teillä ole.
- Niin justiinsa, kova -- mitä?
- Ei teillä tosiaankaan ole minulle kovaa pakettia. Ihan näin päälle päin näen hampaistanne, että teillä ei ole tikkari seissyt ainakaan vuoteen. Sen lisäksi minä en harrasta sääliseksiä. Hammasperäisen tulehduksenne perusteella teillä on ehkä kaksi kuukautta elinaikaa. Ei tätä kannata edes korjata. Sääli sinänsä.
- Mitä? Mä...
- Joo-o, kovasti ikävää. Tällaista tämä nyt joskus on. Valitettavasti en ehdi pidempään jauhaa kanssanne, koska minulla on lounaspano italialaisen rakastajani kanssa. Mutta hauskaa loppuelämää sitten vain!

1 vastalausetta:

MVARISH kirjoitti...

Ai että miten nasevasti luonnehdittu tuo "ryynänen", tuommosia ällötyksiä todellakin on. Mistä mieleen pujahtaa ajatus, että Tuomaksella saattaapi olla sivupersoonia, naispuolisia? Tai sitten Tuomaksella on jinit ja jangit esimerkillisen hyvin tasapainossa :)