Pages

"Hautakivet voisivat olla persoonallisempia"

10.12.12

Hautakiviä tekevä Ari Eronen soisi suomalaisten olevan rohkeampia valitessaan hautamuistomerkkiä. Vainajan persoonaa saa esiin teksteillä, ammattimaininnalla ja räätälöidyillä koristeilla.

Suomen suurimmat hautakivivalmistajat ovat Kaavin Kivi, Loimaan Kivi ja Suomen Kivivalmiste Korpilahdella. Suomalaisten suosikkikiviä ovat edelleen mustat kivet, mutta myös kuviolliset loimukivet ovat yleisiä valintoja.

Suomessa on myös pienimuotoista hautakivien valmistusta: esimerkkinä on joensuulainen Ari Eronen, joka tekee vuosittain muutamia kymmeniä hautapaasia. Eronen on huomannut, että Suomessa hautakivet ovat varsin arkisia.

- Ihmiset ovat valinnoissaan arkoja ja välttelevät persoonallisuutta, kun ajattelevat, että eihän sillä naapurillakaan, kertoo liikkeenharjoittaja Ari Eronen Hautauspalvelu Erosesta.

Hautakivi voi kuitenkin ilmentää elettyä elämää hyvinkin tarkasti esimerkiksi osuvasti valitulla tekstillä. Hautamuistomerkiksi pystyy valitsemaan vaikkapa kesämökiltä tai maatilalta tutun kiven. Koristeita on myös olemassa monenlaisia ja niitä pystytään valamaan toiveiden mukaan. Miksei karaokea harrastaneen hautapaadessa olisi mikrofoni ja edesmenneellä metsurilla pienoismoottorisaha?
Ammattinimikkeet kadonneet paasista

Entisaikaan oli tavallista, että hautakiveen merkittiin vainajan ammatti. Ari Eronen soisi tavan tulevan takaisin.

- 1900-luvun alkupuolella oli tavallista, että hautapaadessa luki esimerkiksi veturinkuljettaja tai maanviljelijä. Kyllähän se ihmisestä enemmän kertoo, kuin pelkkä nimi.

Suomessa tehdään arviolta 14 000 - 15 000 hautakiveä vuodessa.

- Hautakivi on edelleen vallitseva käytäntö Suomessa. Tosin kivien koko on pienenemässä, koska vainajia tuhkataan yhä enemmän ja uurnapaikka on kooltaan rajattu. Joissakin tapauksissa valitaan kiven sijaan laatta, kertoo Kiviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen.

Yle


- No, siinä se Petrin hautakivi nyt on!
- Jaha.
- No eikö ole kuvaava?
- Vähän mauton on kyllä.
- Älä nyt oo tuollainen.
- Olenpas.
- Sopii kyllä Petrille.
- No joo...onhan sulla kyllä pointti. Ja Petrihän tosiaan oli mulkku.
- Nimenomaan!

4 vastalausetta:

Nollavaimo kirjoitti...

Totaalirepeäminen taas ! Kiitos, piristi kummasti ankeaa maanantaita. :D

Tuomas kirjoitti...

Kikkelivitsit naurattavat aina. Myös hautajaisissa.

MVARISH kirjoitti...

No ihan tuli yllärinä tuo, hah hah hah!

Tuomas kirjoitti...

Falloskeskeiselle kaverille tuo oli ainoa mahdollinen lopputulema.

"Tulema". Hah!