Pages

Heijastimilla varustettu hevonen näkyy kauas

3.12.12

Viikkoja jatkunut pilvisyys ja tihkusade yhdistettynä vuoden pimeimpään aikaan, eivät armoa anna. Viimeinenkin valosäde ehtii kadota ennenkuin työikäinen kansa ehtii ulos liikkumaan. Ratsastuslenkillekään ei pidä lähteä ilman heijastimia.

Pimeään metsään on varustauduttava ihan toisella tavalla kuin valaistuille kaduille, sen tietävät Katariina Talka ja Margit Hänninen. He ratsastavat lähes päivittäin pimeydestä huolimatta.

- Meitä ei pimeys ja sade ole haitannut. Se on lähinnä asenne- ja varustekysymys. Nykyisin löytyy hirmu hyviä otsalamppuja, joiden valossa on hyvä mennä. Ja kun on varmajalkainen, luotettava hevonen, niin eihän siinä mitään, tuumailee Hänninen.

Katariina Talka ei lähtisi ratsastuslenkille ilman heijastimia.

- Minä olen hankkinut hevoselleni jalkoihin heijastimet sekä kaulaan kaulakappaleen. Itselläni on heijastinliivi. Minulla on ollut myös suitsissa heijastimia.

Tärkeintä on käyttää heijastimia riittävästi, niin ratsastajalla kuin hevosella. Vastaantuleville autoille on hyvä tehdä selväksi, että täältä on tulossa "korkea yhdistelmä", sanoo Margit Hänninen.

Tie ei ole ratsukoille paras paikka liikkua, mutta silloin tällöin tienylityksiä on pakko tehdä. Aina kohtaamiset tiellä eivät suju ongelmitta.

- Pieniä kömmähdyksiä on vuosien varrella käynyt. Autoilijat eivät ole muistaneet laittaa valoja ajoissa lyhyiksi ja se on säikäyttänyt hevosen, muistelee Katariina Talka.

Sekä Hänninen että Talka haluavat muistuttaa autoilijoita muutamista asioista.

- Muistakaa autoilijat hiljentää vauhtia ja pimeällä vaihtaa pitkät ajovalot lyhyiksi. Kannattaa huomioida, että hevonen on iso eläin eli ohitustilanteessa tulisi ajaa mahdollisimman reunassa.

Yle


- Okei, Möttönen. Käydään suunnitelma vielä läpi. Minä hiivin tuolta itäpuolelta sisään ja vaimennan kaksi vartijaa. Sitten avaan bensiinisäiliöiden hanat. Samaan aikaan sinä etenet tuosta ojaa pitkin, ruuvaat viemäriaukon auki, etenet 35 metriä talon alla ja kiinnität muoviräjähteen risteyskohtaan. Ajastat kolme minuuttia, poistut samaa kautta ja pakenemme. Luulisi, että ranskalaisten terroristien tukikohta siinä vaiheessa räjähtää kunnolla! Onko selvä? Hyvä. Mennään.
- Sonnez l'alarme! Les intrus! *konekivääritulitusta*
- Kirottua! Avasivat heti tulen! Tämä on Möttönen sinun syytäsi! Näyt todella kauas!
- Ei vaan sinun syytäsi! Kuka hitto edes pyytää hevosen mukaan kommando-operaatioon?!

2 vastalausetta:

MVARISH kirjoitti...

Lupauksesi pidit, tää oli kyl aika kehno.
No eikä ollut, ranskankieltä ja kaikkea :)

Jos muuten säikähdit, että aikooko tuo emäntä kommentoida joka ainoaa juttua, niin ole rauhassa
- en. Ei kasaa sulle paineita vastaamisten kanssa.

Tuomas kirjoitti...

No jos tämä ei ollut kehno, niin seuraava viimeistään on!