Pages

Mokkula-mainokset pöyristyttävät naiskuvallaan

3.10.08

"Pullukkamiehen lähentely-yritykset ja niitä langattoman laajakaistan avulla väistelevät tytöt ovat joidenkin suomalaisten mielestä moraalitonta mainontaa. DNA Finlandin tv-mainospätkät ovat poikineet Mainonnan eettiselle neuvostolle useita kiihtyneitä valituskirjeitä.

Ärsytystä herättävissä mainoksissa aikuinen mies retkeilee neljän nuoren naisen kanssa ja keksii onttoja tekosyitä päästäkseen näiden lähelle. Naisilla on yhtenevät asut, ja kaikkien kaulassa on partiomaiset huivit. Osalla naisista on saparot tai letit.

Mainonnan eettisen neuvoston sihteeri Paula Paloranta kertoo, että retkimainoksista on tullut puoli tusinaa lausuntopyyntöä, mikä on poikkeuksellisen paljon. Monista mainoksista tulee yksi valitus mutta harvoista sen enempää.

– Kirjeet ovat olleet pitkiä ja asia on selvästi herättänyt tunteita, Paloranta toteaa.

Kielteistä palautetta
vain mainosten naiskuvasta

Mainoksia on pidetty kirjeissä hyvän tavan vastaisena. Jotkut ovat nähneet ne naista halventaviksi, jotkut taas lasten hyväksikäyttöön viittaaviksi. Mainosten miestä halventavaa puolta ei ole nostanut esiin yksikään yhteydenottaja.

DNA Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Erik Sylvestersson pahoittelee mainosten herättämää kielteistä mielikuvaa. Hän sanoo, että mainokset on tarkoitettu yliampuviksi ja humoristisiksi, ja että niistä on tullut sekä kielteistä että myönteistä palautetta.

Sylvestersson kiistää, että mainoksen hahmot esittäisivät partiolaisia. Hänen mukaansa kyse on nuorista aikuisista, jotka ovat lähteneet yhdessä retkelle. Hahmojen partiounivormumaiset asut hän kuittaa sanomalla, että karikatyyrimäinen pukeutuminen korostaa sitä, että mainos sijoittuu fiktiiviseen maailmaan.

Naishahmojen tyttömäisten kampausten ei hänen mukaansa ole tarkoitus antaa vaikutelmaa nuoresta iästä, vaan nekin ovat fiktiomaailmaan kuuluvaa liioittelua.

Markkinointijohtaja huomauttaa myös, että mainosten naiset toimivat itsenäisesti ja näppärästi ja että tarinat päättyvät siksi onnellisesti: miehen lähentely-yritykset torjutaan taitavalla netin käytöllä.

Tästä onnellisesta lopusta huolimatta myös DNA on saanut kielteistä palautetta vain mainosten naiskuvasta eikä lainkaan miesten halventamisesta.

Asiasta kertoi torstaina Iltalehti." (Taloussanomat)


- AD Harri, tässä meillä on asiakas Hermanni.
- Päivää Hermanni.
- Päivää Harri.
- Ja Hermannin mukana meillä on myös tasa-arvovaltuutettu Jutta.
- Päivää Jutta.
- Käykö jos ei kätellä? Minä en haluaisi fyysistä kontaktia, pidetään tämä työsuhteena.
- Ookkei...no, ei sitten.
- Teillä oli meille mainos?
- Joo, meillä oli ideana tämä, laitanpa tuon Powerpointin näkyviin... niin, eli tässä mainostettaisiin omenamehua. Tuollainen hassu pulska kaveri pomppii eestaas puiden keskellä puristaen omenoista mehua. Lopuksi slogan: "Hermannin Mehu, puusta pitkälle!"
- Ei, tämä ei käy.
- Jutta, mikäs tässä nyt on ongelmana.
- No siis ensinnäkin, tuo mies on lihava.
- Niin, meillä on mainostoimistossa käsitys, että pulskat miehet ovat hassuja...
- Niin, miehet! Jos laittaisitte siihen pulskan naisen niin ei varmaan naurattaisi, niin!
- No ööh, tuota...voitaisiinhan me tietty kokeilla jos hal--
- NO EI VARMAAN! LUULETTEKO TE ETTÄ ME ANNAMME TEIDÄN HALVENTAA NAISIA NÄYTTÄMÄLLÄ JOTAIN LÄSKIÄ ÄMMÄÄ POMPPIMASSA!
- No, mikä tässä nyt on ongelma?
- No toisekseen, tuo omena.
- Tuote on tehty omenasta.
- No haloo! Siis KAIKKIHAN yhdistää sen heti siihen että Eeva teki syntiä ja otti omenan ja tarjosi Aatamille ja nyt siitä tuli tommonen läski. Eli te ihan selkeästi yritätte sälyttää miesten ylipaino-ongelmat naisten niskoille.
- No en ihan noin ajatel--
- JA SE PURISTELEE NIITÄ OMENOITA! Minä en ainakaan halua tissejäni kenenkään puristeltavaksi! Joten ennen kuin tämä seksistinen mainos muutetaan oikeanlaiseksi, voitte olla varmoja ettei Hermannin Mehu tee teidän kanssanne MINKÄÄNLAISTA YHTEISTYÖTÄ!
- No mitä siinä pitäisi olla?
- Joku hyvännäköinen mies. Naiset tykkäävät katsella hyvännäköisiä miehiä. Sillä vois olla vaikka paita auki.

1 vastalausetta:

T kirjoitti...

Se on hauskaa koska se on totta.