Pages

Bussimatkustajan halutaan maksavan lippunsa ennakkoon

8.2.13

Rahalla maksaminen linja-autoissa vähenee pikkuhiljaa, kun kauden ja arvon lataaminen matkakortille onnistuu netissä. Matkojen maksamisesta bussissa pyritään eroon, koska kuljettajilla ei haluta olevan suuria rahasummia mukanaan.

– Isoissa kaupungeissa ei suositella lataamaan korttia bussissa, koska siitä syntyy viivettä. Pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa bussilataaminen on toiminut, sanoo henkilöliikennepäällikkö Jukka Ylitalo Matkahuollosta.

Monien liikennöitsijöiden tavoin Matkahuolto selvittää mahdollisuuksia matkakortin nettimaksuun. Selvitettäviin asioihin kuuluu, miten maksun lataaminen matkakortille käytännössä tapahtuisi.

Toinen kysymys on, onnistuisiko kortin käyttäminen heti nettimaksun jälkeen, vai jäisikö väliin viivettä.

Nettimaksaminen otettiin käyttöön Turussa viisi vuotta sitten. Kuljettaja lataa nettipankissa maksetun arvon tai kauden kortille bussissa. Turun bussiliikenteen järjestelmätoimittajan Fara oy:n asiakaspalvelupäällikkö Martti Jokisen mukaan toimitukseen ei kulu sekuntiakaan.

– Maksu siirtyy reaaliaikaisesti taustajärjestelmään, eli korttia voi käyttää heti nettimaksun jälkeen, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan palvelu ei ole saavuttanut suurta suosiota.

– Bussien käyttäjissä on aika paljon lapsia ja vanhuksia. Lapsilla on usein käytössä koulukortti, jota ei tarvitse ladata.

Ongelmiakin nettimaksussa on ilmennyt.

– Nettimaksaminen vaatii paluun palvelun tarjoajan sivuille. Ihmiset eivät tiedä, että tieto maksusta siirtyy meille vasta silloin.

Myös Tampereella voi maksaa erilaisia lippuja netissä.

Koiviston auto -konsernin kehityspäällikkö Hannu Rantakömi uskoo, että nettimaksupalvelu helpottaisi asiakkaita.

– Yhtenä ryhmänä tulevat mieleen lapset. Vanhemmat voisivat maksaa lastensa matkat kotona, eikä lapselle tarvitsisi antaa rahaa autoon mukaan.

Koiviston auto pyrkii saamaan nettimaksun käyttöön kevään aikana Lahdessa. Helsingin seudun liikenne HSL aikoo ottaa nettimaksun käyttöön vuonna 2015.

MTV3


(vuonna 2016)
- Ja mainiota huomenta teillekin, hieman hämärän oloinen herrasmies - tervetuloa linja-autoon! Tällä oivasti matka kulkee lähtöpysäkiltä linjan mukaisesti haluamallenne pysäkille tai mikäli oikein rohkeaksi äidytte, voitte matkustaa jopa päätepysäkille!
- No niin taikinanaama, tää on ryöstö.
- Anteeksi?
- No mulla on pistooli kädessä, etkö sä daiju tajua?
- No tajuan kyllä mikä pistooli on, mutta ihmettelen sitä miksi ihmeessä ryöstätte linja-autoa.
- No se nyt oli tässä ja mulla oli pistooli mukana ja rahasta pulaa, joten lopeta se urputus ja FYRKAT TÄNNE NYT!
-Selvä, mikäli haluatte...paitsi että minulla ei kyllä ole käteistä mukana. Vain kortti.
- Täh. Anna sun käteiskassa, saatanan aasi!
- Voi ystäväni, eihän meillä ole ollut käteiskassaa linja-autoissa ainakaan vuoteen.
- Mitä?!
- Jos lukisitte maanmainiota Metron ilmaisjakelulehteä, jonka löydätte tästäkin linja-autosta, se on vähän sellainen ylimääräinen bonus meidän matkustajillemme, niin tietäisitte!
- Mitä helvettiä?!
- Ystävä rakas, bussimatkat on maksettu netissä jo pitkään! Ei tässä linjurissa kenelläkään ole käteistä rahaa senttiäkään.
- No...no...sitten minä ryöstän tämän bussin!
- Niinkö?
- Pois kuskinpenkistä!
- Kuten haluatte.
- No niin! Miten tätä ajetaan? Lähden karkuun!
- Armas toverini, me olemme Mannerheimintiellä aamukahdeksan ruuhkassa. Ei tällä linjurilla pääse karkuun. Autot jumittavat kulun joka suunnasta.
- Täh? Eikö muka?
- Ei pääse. Mutta jalan pääsette kyllä. Suosittelen tuota rantareittiä, se on näin kevätaamuisin todella kaunis. Jotkut laulujoutsenetkin ovat jo kenties paluumuuttaneet.
- Avaa ovi! Heti!
- Poistuminen keskiovesta, kiitos. Hyvää päivänjatkoa ja tervetuloa uudestaan!

5 vastalausetta:

Bussi-Esko kirjoitti...

Ryöstäjän kannattaa tehdä valitus kuskista, joka ei päästänyt etuovesta ulos.

Tuomas kirjoitti...

Kyllä. Hävytöntä "asiakaspalvelua"!

Tuazophia kirjoitti...

Itse olen Suomessa aina turistina ja olen törmännyt jo nyt sellaiseen ongelmaan, että joka paikassa ei voi maksaa rahalla! Yritin esimerkiksi ostaa julkisen liikenteen lippua Leppävaaran juna-asemalta, mutta yksikään löytämäni automaatti ei hyväksynyt rahaa. Onneksi tajusin kysyä R-kioskilta, joka ei kyllä myynyt sekään yksittäislippuja, mutta sain päivälipun. Myöhemmin selvisi, että junastakin olisi voinut lipun ostaa, rahallakin, mutta tätä en harvoin lähijunilla matkustavana muistanut.

Bussi-Esko kirjoitti...

Käteisellä saat lipun kaikista muista kulkuvälineistä paitsi metrosta, johon pitää ostaa lippu etukäteen. Automaatit eivät luultavasti ihan turvallisuussyistä syö rahaa; rahaa sisältämätöntä lippuautomaattia tuskin yrittää ryöstää kukaan muu kuin se neropatti, joka yritti keikata Majava-baarista kortinlukulaitteen...

Ylläpitäjälle: saako Blogspotiin liitettyä Gravatar-plugarin kuten WordPressiin? Sen kautta saisin tunnistauduttua tänne luotettavasti.

Tuomas kirjoitti...

Bussi-Esko: Yritin tutkia, ilmeisesti plugari on paraikaa työn alla. Joitakin kolmannen osapuolen ratkaisuja on olemassa, mutta ne ylikirjoittaisivat kaikki aiemmat kommentit.

Esko vastasikin myös ansiokkaasti Tuazophian kysymykseen, joten mainitsen vain: Jee!