Pages

Panoautomaatit tulossa käyttöön

26.2.13

Automatia on tuomassa Otto-automaattien rinnalle uusia automaatteja. Talletusautomaatit saattavat yleistyä jo tänä vuonna.

Otto-automaateista vastaava Automatia aikoo tuoda Suomeen uuden automaatin, jolla voi sekä nostaa että tallettaa rahaa.

Automatian toimitusjohtaja Altti Kuorikoski kertoo, että uuden palvelun taustalla on pankkien tarve vähentää käteisen rahan käsittelyä.

- Pankkien toiveesta tämä on lähtenyt liikkeelle. Käteisen käyttö on vähenemässä ja konttoreiden käteispalveluja on rajoitettu. Olemme tutkineet talletusautomaattien käyttöönottoa kymmenisen vuotta, mutta parin viime vuoden aikana pankkien kiinnostus on kasvanut selvästi, Kuorikoski sanoo.

Automatian tiloissa on tällä hetkellä yksi testiautomaatti, ja ohjelmistot valmistuvat maaliskuun puolivälin jälkeen. Ensimmäiset kokeilukappaleet tulevat yleisön käyttöön keväällä pääkaupunkiseudulla.

Alkuun automaatteja tulee käyttöön parikymmentä. Jos kokeilu onnistuu hyvin, panoautomaatteja aletaan asentaa lokakuussa koko Suomeen. Yhteensä automaatteja aiotaan levittää eri puolille Suomea useita satoja.

- Kolikot kaadetaan eräänlaisen altaaseen, ja setelit laitetaan koneeseen nippuna, ei yksitellen. Kone laskee rahat, ilmoittaa summan ja kysyy, talletetaanko se tilille, Kuorikoski kuvailee laitetta.

Toimitusjohtaja Altti Kuorikoski vakuuttaa, että turvallisuusasiat on otettu huomioon uutta automaattia suunniteltaessa.

- Kaikki automaatit sijaitsevat sisätiloissa, joko pankeissa tai kauppakeskuksissa. Myös videovalvonta järjestetään. Muuten asiointi tapahtuu kuten Otto-automaateillakin.

Yle


- Niin, minä olin tulossa esittelemään tätä uutta tuotettamme, herra toimitusjohtaja.
- Ai niin, se...ootas hetki. *puhelimeen* Hei Pasi, tuu nopeesti käymään täällä mun huoneessa katsomaan esittely! Joo ja ota Räihänen ja Josse mukaan kans. Okei! *klik* Ihan hetki.
- Juu, ei mitään. Ah, sieltä ystävänne jo tulevatkin.
- Okei, me ollaan kaikki tässä. Voitte kertoa.
- Eli kysymyksessä on panoautomaat--
- HIHIHI!
- Hyvät herrat...
- TSIHITITI!
- Arvon herrasmiehet? Voinko kertoa nyt tästä panoautomaa-
- MUAHAHAHAHH!
- Aiotteko nauraa vielä pitkään? Kyllä voivat isot miehet olla todella lapsellisia!
- MYÄK MYÄK MYÄK!
- Oletteko jo lopettaneet?
- Jep, nyt olemme.
- Eli olin kertomassa tästä pano--
- ÄÄHÄÄHÄHÄHHHÄÄHÄÄHHHÄÄ! Sori, nyt loppui. Oikeasti.
- Niin. Palvelun taustalla on pankkien tarve vähentää käteisen rahan käsittelyä. Meillä on seteliautomaatteja, mutta tämä on kehittyneempi malli joka myös toimii kolikoilla.
- Se tarvitsee jonkin yhtä nasevan nimen kuin Otto-automaatti. Millä nimellä te sitä kutsutte? Sitä teidän *tirsk* panoautomaattia?
- No, kehitysnimi on Numismatic Self Service Interface eli NuSSI.

0 vastalausetta: