Pages

Tappavimpien eläinten lista - miten kissa tappaa ihmisen?

22.2.13

Iltalehti selvitti keskiviikkona, kuinka monta kuolemaa eläimet ovat aiheuttaneet Suomessa. Listalla on tuttuja lemmikkejä, kuten kissa ja koira. Mutta miten kissa tappaa ihmisen?

- Kuolemansyytilaston tarkemmat tiedot ovat salaisia. Sen verran voin sanoa, että kissoilla on kaikenlaisia tauteja, jotka voivat liittyä tähän, kertoo tilastonlaatija Kati Taskinen Tilastokeskuksesta.

Eläimet kantavat sairauksia, jotka voivat tarttua myös ihmiseen. Helsingin Eläinlääkärikeskuksesta kerrotaan, että Suomessa on äärimmäisen epätodennäköistä saada lemmikiltä kuolemaan johtavaa sairautta.

- Teoriassa se on mahdollista mutta harvinaista. Muissa maissa tosin vesikauhu eli rabies voi tarttua eläimestä ihmiseen, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jukka Marttila.

Eläimen purema sen sijaan on selkeämpi tapaus.

- Puremasta voi tulla äkkiä ihmiseen leviävä verenmyrkytys. Sellainen ihminen, jolla on puolustusmekanismi heikentynyt, voi kuolla jopa 12 tunnissa, Marttila kertoo.

Vaikka verenmyrkytyskään ei ole kovin yleinen, kehottaa Marttila näyttämään pientä naarmua suuremmat haavat aina lääkärille. Jäykkäkouristusrokotus kannattaa olla myös aina voimassa.

Entä tarttuvatko sairaudet sitten ihmisistä eläimiin?

- Se on erittäin epätodennäköistä. Jos ihminen saa erittäin pahan sairaalabakteerin tai salmonella-tartunnan, voi se tarttua kotona myös lemmikkiin, Marttila kertoo.

- Näitä tapauksia on joskus ollut Suomessa. Vastaanotolla aina välillä kuulee, että "koko perhe on ollut flunssassa ja nyt lemmikkikin aivastelee". Yleistä tarttumisvaaraa ei kuitenkaan ole, Marttila sanoo.

IL


- Ai Jessica, sää tulit jo? Miten meni koulussa? Hei kuule, samalla kun tuut sieltä eteisestä tänne keittiöön niin voitko ottaa siitä sen perunapussin mikä multa jä--MIKÄ TUO ON?
- Se on Marikan kissa, äiti. Mä hoidan sitä nyt pari päivää kun Marika lähti viikonlopuksi perheensä kanssa mummolaan.
- MITÄ MITÄ EI EI EI EI VIE SE HETI POIS!
- Älä nyt, kato ku se on kiva ja kiltti kisu. Sen nimi on Misse. Äiti...miksi sulla on leipäveitsi kädessä?
- NYT MISSE LÄHTEE TÄÄLTÄ JA VÄLITTÖMÄSTI!
- Mutta miksi?
- Voi Jessica rakas...laita nyt se kissa maahan, jooko? Teetkö äidille nyt mieliksi jooko nyt?
- Äiti, Misse pelkää sua...
- Laita nyt Misse vaan maahan, jooko?
- Okei...
- APUA NYT SE JUOKSEE TÄNNE PÄIN! Huh, se meni olohuoneeseen. Soitan isällesi ja käsken sen tuomaan mukanansa pistoolin.
- Äiti! Mikä sua vaivaa?
- No jos tuo kissa puraisee sinua tai minua, niin kuollaan! Ja huomenna piti mennä Lintsille! Ei mennä Lintsille jos kahdentoista tunnin kuluttua me kumpikin ollaan haisevia raatoja! Niin!
- Ootko sä äiti lukenut taas Iltalehteä?
- Olen. Miten niin?

0 vastalausetta: