Pages

Sydäntauti saattaa sumentaa ajattelua

5.2.13

Sydänsairauksia potevien ajattelu, kielelliset taidot ja päättelykyky voivat heiketä tavallista nopeammin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Sydänpotilaiden muisti näyttäisi silti toimivan yhtä hyvin kuin muidenkin.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kehittyi noin 9 prosentille sydänpotilaista, mutta vain runsaalle 4 prosentille verrokeista. Erityisesti tämä koski naisia.

Kognitiivisten mielentoimintojen heikentyessä yleensä myös muisti heikkenee. Näin ei ollut tässä tutkimuksessa, mutta tutkijat uskovat nyt todettujen muutosten ennakoivan myös muistiongelmia. Tämän vuoksi sydänsairauksien ehkäisy ja hoitaminen voisi vähentää myös muistisairauksia. Samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat 2 700:n 70–89-vuotiaan miehen ja naisen seurantietoihin puolentoista vuoden ajalta.

Terve.fi


- Huh, onpas mulla hiki täällä. No mutta juon tän kahvin ja syön tän lihapiirakan silti.
- Sillä lailla, Rami! Hei, kysyn sulta aivopähkinän. Arvoitus menee näin: mies työntää autonsa hotellin eteen ja tajuaa olevansa vararikossa. Saat kysyä kyllä-ei -kysymyksiä.
- Okei, no onko sillä tankki tyhjä?
- Ei oo. Kysele lisää, päättele?
- No onko se auto rikki?
- Ei ole. Kysy nyt lisää, kysy!
- Huh...tulipa äkkiä kehno olo. No öö...asuuko se siellä hotellissa?
- Ei asu. Mieti tarkemmin, tarkemmin!
- Apua, nyt meni vasen käsi tunnottomaksi.
- Kysy vaan lisää!
- Öö..ööö...nyt pimenee...rintaa kiristää!
- Mieti vähän kato rantain kautta! Asiat ei ole siltä miltä ne näyttävät!
- Apua, mulla on sydänkohtaus!
- Funtsi nyt Rami, tää on hyvä arvoitus hei!
- Öäärrrggh...
- Rami?
- ...
- Hei Rami? Et arvaa vai? Sulla ei tällä kertaa nyt tainnut oikein olla hoksottimet kohdallaan. Se jätkä niinku pelaa Monopolia! Et se työnsi sen autonappulansa pelilaudalla hotellin eteen ja joutui vararikkoon!
- ...
- No ei tartte pitää mykkäkoulua vaikket heti tajunnut.

0 vastalausetta: