Pages

Avioeron uhka näkyy erikoisella tavalla naisen työpaikalla

22.11.12

Leijuuko eron mahdollisuus ilmassa liitossasi? Viettääkö kumppanisi entistä enemmän aikaa töissä?
Avioeron pelko ajaa etenkin naiset tekemään pidempää päivää töissä. Tuoreen tutkimuksen mukaan jokainen avioeron riskiprosentti kasvattaa naisen työpaikalla viettämää aikaa 12 minuutilla viikossa.

Eron mahdollisuus kannustaa naisia tekemään entistä pidempiä työpäiviä. Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset työskentelevät enemmän, kun heidän avioliittonsa on kariutua. Jokainen avioeron riskiprosentti kasvattaa työmäärää 12 minuutilla viikossa.

Arvostetun London School of Economics and Political Science -yliopiston tutkijat päätyivät lukuihin tutkiessaan Irlannin tilannetta. Irlannissa avioero sallittiin vasta vuonna 1996.

Tutkijat huomasivat, että samaan aikaan, kun avioeroluvut nousivat 1994–2001, naisten työtuntimäärä nousi noin 18 prosenttia. Myös työssäkäyvien naisten osuus kasvoi 14 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan eron mahdollisuuden leijuminen ilmassa sai siis naiset työskentelemään enemmän. Merkitystä ei ollut sillä, johtiko suhteen tila lopulta eroon tai ei.

Naiset ylimääräiset työtunnit, joko toimivat ”vakuutuksena” ero varalle tai sitten kielivät eron odotuksesta. Ekstratyötunteja ei nipistetty lasten kanssa vietetystä ajasta, vaan tyypillisesti se oli pois omasta vapaa- ja rentoutumisajasta.

Tutkijat eivät saaneet näyttöä siitä, että avioeronriskin kohoaminen saisi miehet työskentelemään kovemmin. Tutkimuksen tulokset julkaistiin European Economic Review -julkaisussa.

IS


- Marja! Vieläkö sinä olet täällä toimistolla?
- Joo...minä teen näitä raportteja huomiselle.
- Marja, sä olet ollut viime aikoina tosi myöhään töissä joka päivä. Mä luin, että se yleensä kielii parisuhdeongelmista. Kun minä nyt kuitenkin olen esimiehesi, niin saanko kysyä... onko sinulla ja Pekalla kaikki hyvin?
- Itse asiassa nyt kun kysyit, niin ei ole. Meillä on avioero vireillä.
- Minä tiesin! Mutta miksi?
- Koska sä olet teettänyt mulla niin paljon ylitöitä, etten ole ehtinyt vuoteen olla kotona kunnolla.

0 vastalausetta: