Pages

Maailmankaikkeus ei enää tuota tähtiä!

12.11.12

Maailmankaikkeuden tähtituotanto on romahtanut, kertoo Tähdet ja Avaruus -lehti uusimmassa artikkelissaan. Tähtituotanto oli huipussaan 11 miljardia vuotta sitten, mutta sen jälkeen tuotanto on laskenut.

"Tällä menossa kosmos voi tuottaa enää korkeintaan 5 prosenttia lisää tähtiä vaikka odottaisimme ikuisesti", lehden artikkelissa sanotaan.

Nykyisellään maailmankaikkeus tuottaa tähtiä vain noin 3 prosenttia huippuarvostaan, lehti kertoo. Kansainväliseen tutkimukseen kerättiin tietoa teleskoopeilla ja se julkaistiin Royal Astronomical Society -lehdessä.

Tähdet ja Avaruus -lehden mukaan tutkimusta johtanut Leidenin yliopistossa tutkimusta johtanut David Sobral kertoo tutkimuksen taustalla olevan myös yksi suurempi kysymys.

"Samalla kun nämä mittaukset tarjoavat tarkan kuvan tähtituotannon hiipumisesta universumissa, ne auttavat myös selvittämään vieläkin perustavammanlaatuista mysteeriä, joka odottaa ratkaisemista: miksi?", hän sanoo.

Nykykäsityksen mukaan ensimmäiset tähdet alkoivat kehittyä noin 13,4 miljardia vuotta sitten. Tulosten perusteella ihmiskunta elää niin sanotussa "vanhojen tähtien maailmankaikkeudessa".

"Tulevaisuus voi näyttää melko pimeältä, mutta olemme itse asiassa melko onnekkaita eläessämme terveessä, tähtiä muodostavassa galaksissa", Sobral näkee Tähdet ja Avaruus -lehdessä.

Keskisuomalainen


- No mut kato nyt! Tälleen tässä loistan ja ydinenergiaa sisuksistani tuotan!
- Sä oot ehkä ihan hyvä, mut et sä kyllä tähti ole.
- Antaisit mulle nyt mahdollisuuden!
- Sä et koskettanut mua. Tuolla on kuule oven takana kymmenentuhatta muuta, jotka on valmiit pistämään tähän sata prosenttia kiinni. Niistä voi tulla oikeita tähtiä. Ootko sä valmis pistämään tähän sata prosenttia kiinni? Mun nähdäkseni et ole. Mee himaan kasvamaan.
- Sä et nyt tajua, mähän olen _jo_ oikea tähti, ihan määrityksenkin mukaan! Astronominen kaasupallo!
- Ehkä sä oot kaasupallo, mut sä et kyllä osaa laulaa eikä sun presenssi oo magneettinen.
- On mulla kyllä magneettikenttä...kato vaikka tätä mun auringonpilkkua!
- Joo joo, on sulla madonnaluomi. Sori. Sä et oo jatkossa. Seuraava!

0 vastalausetta: