Pages

Passiivinen tupakointi saattaa edistää dementiaa

7.11.12

Pitkäaikainen altistuminen tupakansavulle saattaa edistää dementian kehittymistä, selviää tuoreesta kiinalaisesta tutkimuksesta. Vahvistuttua tulos olisi merkittävä passiivista altistusta vähentävän tupakkalain kannalta.

Tutkimukseen osallistui 5 900 yli 60-vuotiasta kiinalaista. Vaikeaoireinen dementia todettiin joka kymmenennellä osallistujalla.

Pitkäaikaiselle passiiviselle tupakoinnille altistuneilla havaittiin noin kolmanneksen suurempi riski sairastua dementiaan kuin henkilöillä, jotka eivät ole altistuneet savulle.

Dementiariski oli ikänsä savuttomina olleilla sekä tupakoinnin lopettaneilla mutta myös tupakoitsijoilla. Tupakoivien kohdalla tosin on vaikea erottaa sitä, miltä osin riski johtui passiivisesta altistuksesta.

Passiivisen tupakoinnin ja dementian yhteys saattaa johtua tupakansavun vaikutuksesta sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka altistavat dementialle.

On tiedetty pitkään, että tupakointi altistaa muistisairauksille, mutta passiivisen tupakoinnin dementiavaikutuksia on tutkittu vähän. Kiinalaisen tutkimuksen tulokset kaipaavat vielä vahvistusta muista tutkimuksista.

Tulokset julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -tiedelehdessä.

HS


- Onksun pakko röyhyttää sitä röökiä sisällä koko ajan?
- Sori, mut sä tiedät mut. Mä nyt oon tämmöinen.
- Kauhea haju.
- Sori hei. Mut sä tiedät.

***

- Siis etkö sä voi viittä minuuttia olla polttamatta?
- Sori hei, mut en.
- Siis yhh.
- Sori nyt hei.

***

- !!!
- Mitä nyt?
- Mä en löydä mun savukkeita.
- Etkö?
- En. Kauheet nikat. Muistatko sä mihin mä laitoin ne?
- En kuule muista.
- Etkö varmasti?
- Ei. En muista kyllä yhtään. Sori nyt hei.

0 vastalausetta: