Pages

Robotti kasaa hampurilaisen alle 30 sekunnissa

16.11.12

Mäkkärissäkö muka nopea palvelu? Kohta hampurilaisen kokoaa ja pakkaa robotti, eikä aikaa kulu kuin alle puoli minuuttia. Yrityshautomot ovat pitkään hellineet ohjelmistoalan startupeja, mutta tekeillä oleva hampurilasrobotti on esimerkki laitteistopuolen uusista mahdollisuuksista.

Pikaruokapaikan keittiötä voisi luulla tehokkuuden huipuksi, mutta Helen Zelmanille se ei riitä. Zelman on yksi yrityshautomo Lemnos Labsin perustajista, ja hänen mukaansa purilaiset voitaisiin koota vielä paljon nopeammin ja halvemmalla.

– Nyt rajana on se, mihin 16–18-vuotias hampurilaisenpaistaja pystyy. Robotit suoriutuvat monimutkaisemmista tehtävistä, Zelman sanoo.

Lemnos rahoittaa Momentum Machines -kasvuyritystä, jonka kehittämä Patty-niminen robotti saattaa pian kisata työpaikoista ihmisten kanssa.

Puolitoistametrinen Patty paistaa sämpylät liukuhihnalla ja halkaisee ne, ja sitten leikkurista väliin lisätään tuoreita kasviksia. Toisella liukuhihnalla valmiit hampurilaiset pakataan. Herkku on valmis alle 30 sekunnin.

Patty kertoo laitteistoalan uusista mahdollisuuksista

Suurin osa it-alan yrityshautomoista keskittyy ohjelmistovalmistajiin, mutta Lemnos uskoo laitteistoon. Elektroniikan kehitys on tehnyt prototyyppien rakentamisesta nopeaa ja edullista, ja pientenkin yritysten on nykyisin helppo valmistuttaa tuotteitaan esimerkiksi Kiinassa.

– Kaiken tämän ansiosta laitteistopuolella voidaan tehdä upeita innovaatioita, hehkuttaa Eric Klein, joka kuuluu laitteiston kehittämisestä vastaavaan johtoon Nokialla.

– Tämäntyyppisen toiminnan aloittamista hankaloittavat esteet ovat niin paljon matalampia kuin 10 vuotta sitten.

Taloussanomat


- Ter-ve-tu-lo-a-Mc-Do-nal-ds-iin-kuin-ka-voin-aut-taa.
- No niin, katsotaanpas nyt miten nopeasti se kokoaa hampurilaisen. Nyt!
*kokoamista*
- 10...15...20...28 sekuntia! Käsittämätöntä!
- Täs-sä-ham-pu-ri-lai-nen-ja-hy-vää-päi-vän-jat-ko-a.
- Ja on hyvä!
- Mikäs ihme tuo on? Seija on ollut täällä töissä jo kymmenen vuotta. Kokeillaan nyt sitä robottiakin.

2 vastalausetta:

Polga kirjoitti...

Tulkaa äkkiä soveltamaan tämä robotti meille töihin! Seijakin kelpaisi ihan hyvin minun tilalleni.

Tuomas kirjoitti...

Ensi viikolla näitä varmaan myydään Ostoskanavalla.