Pages

Anssi Kelasta on jälleen lupa tykätä

1.3.13

Anssi Kela teki uutta, artisin omaa nimeä kantavaa, albumiaan 1730 tuntia. Levy syntyi pääasiassa yksin omassa kotistudiossa.

- Erittäin kliseisesti sanottuna, mutta tämä on ollut sellainen paluu juurille -levy työmetodinkin puolesta. Kahta ensimmäistä levyä tein aika pitkälti yksikseni kotona ja varsinkin sen kakkoselevyn jälkeen vannoin, että en enää ikinä tee levyä tällä tavalla, Kela kertoo.

Kelalla oli tällä kertaa selkeä visio, että levystä piti tulla aikaisemmasta poiketen mukaansa tempaava.

- Halusin pukea musiikkia uudenlaisiin releisiin. Pohjimmiltaan biisit ovat samanlaisia kuin mitä yleensä teen, mutta ero on soundissa. Halusin tehdä mahdollisimman mukaansa tempaavan levyn. Se on aika poikkeuksellista meikäläiselle. Se ei ole se termi, jolla voisi kuvat aikaisempia levyjäni.

Anssi Kela haki innoitusta uudelle albumille 80-luvun nuoruusvuosista ja sen aikakauden musiikista. Hänen ensimmäinen ostamansa levy oli Michael Jacksonin Off the Wall ja suosikkibändeihin kuului esimerkiksi Duran Duran.

- Sen aikakauden musiikkia ei voi kuunnella pelkästään musiikkina, vaan siinä kuuntelee myös omaa nuoruuttaan. Tulee mieleen muistoja, tapahtumia, ihmisiä ja jopa hajuja. Uudella levyllä halusin lyödä tiskiin DNA:n eli ne palikat, joista Anssi Kela on alunperin lähtenyt syntymään.

Teksteihin Kela haki uutta lähestymistapaa muun muassa suomalaisesta räpistä.

- Olen vuoden tai parin sisällä vihdoinkin löytänyt Suomi-rapin. 80-luvun lapsena minulla liittyi siihen traumoja eli en ole pystynyt aikaisemmin sitä lähestymään. Mutta viime vuosina olen oivaltanut siitä jotain ja kuunnellut sitä aika paljon. Varsinkin tuo tekstittäminen on tehnyt vaikutuksen. Minulla on pari biisiä, joita voisi pitää vaikka räppinä. Laulan toki niissä, mutta se tekstin flow on peräsin räpistä.

Anssi Kelan uuden albumin ensimmäinen single Levoton tyttö on saanut hyvän vastaanoton. Positiivisia kommentteja on sadellut etenkin sosiaalisessa mediassa.

- Vaikka aika kovia hittibiisejä on tullut tehtyä aikaisemminkin, niin mitään kappaletta ei ole koskaan otettu tällä tavalla vastaan, Kela myhäilee.

Muusikko onkin huomannut, että suhtautuminen häneen on muuttunut.

- Jos puhutaan brändistä nimeltä Anssi Kela, niin se ei ole ollut maailman tyylikkäin juttu diggailla sanotaan tässä viisi vuotta sitten. Nyt jotain on selvästi tapahtunut ja itsekin on vaikea analysoida, että mitä. Huomaan, että nyt sellainen kuulematta paskaa -asenne onkin vaihtunut siihen, että odotetaan mitä teen ja siitä haluttaisiinkin tykätä.

Tyylin muuttamisessa on ollut riskinsä, muttä se on Anssi Kelan mukaan kannattanut.

- Isompi riski olisi ollut, että en olisi ottanut mitään riskiä. Jos olisin tullut ulos sillä samalla vanhalla, niin se olisi ollut vettä sen liekin päälle, mutta tämä Levoton tyttö on ollutkin bensaa.

Levoton tyttö onkin noussut Suomen radioiden soitetuimmaksi kappaleeksi. Anssi Kelan viides studioalbumi julkaistaan 22. maaliskuuta.

Yle


(vuonna 2001)
- Moi Liisa, mitä sä kuuntelet?
- Tää on tämmöinen uus artisti, Anssi Kela.
- Ai toi on se Mikan faijan BMW-mies. Se soi radioissa koko ajan. En tiennyt, että sä oot tommonen trendien perässä juoksija.
- No en mä ees oo, mut tää on mun mielestä tosi hyvä levy.
- Whatever, trendipelle, pian sä kuuntelet varmaan jotain Linkin Parkia.

(vuonna 2005)
- Moi Liisa, mitä sä kuuntelet?
- Anssi Kelan Rakkaus on murhaa -levyä, ilmesty just.
- Siis se Mikan faijan BMW-mies? Eiks oo vähän noloo kuunnella viel vuonna 2005 jotain tommosta ankeeta suomipoppii hei?
- Eikun tää on mun mielestä tosi hyvä levy. Ootsä ees kuullut tätä yhtään?
- No en! Enkä kuuntele. Siis vitsi miten noloo. Whatever, sun kannattais ehkä tsekata jotain oikeesti hyvää kamaa. Vaikka tätä Himin Dark Light -levyy, tässon tää ihana Wings of a Butterfly.
- Eikun mä kuuntelen nyt tätä.

(vuonna 2009)
- Moi Liisa, mitä sä kuuntelet?
- Anssi Kelalta on tullut Aukio-levy--
- SIIS EI TSIISUS! Sä oot NIIN jumiutunut sinne teinivuosiin! Siis se Mikan faijan BMW on NIIN kuultu jo! Se jätkä vaan koko ajan toistaa itseään! Vaikka en ees kyllä tiennyt että se tekee ees musaa! Whatever, mä lähen kuunteleen Chisun Baden-Badenia.
- --joka on konseptilevy ja siinä on tosi hieno tarina ja...no, ei sit mitään.

(tänä vuonna)
- Moi Liisa, mitä sä kuuntelet?
- Tätä Anssi Kelan uutta.
- Ai sitä. Sen Levoton tyttö soi koko ajan radioissa. En arvannut että sä olisit tommonen musatrendien perässä juoksija! Sä oot Liisa muuttunut. En enää tunne sua ollenkaan.

0 vastalausetta: