Pages

Ensimmäinen koskaan tehty havainto - Epäonnistuneen tähden epäillään kiertävän toista tähteä

26.3.13

Maailmankaikkeudesta on löydetty jo useita kahden tähden aurinkokuntia, mutta ensi kertaa näyttää nyt siltä, että niin kutsuttu ruskea kääpiö voi kiertää toista tähteä, kertoo NewScientist.

Merkillinen taivaankappale 2MASS0103(AB)b saattaa olla ruskea kääpiö eli epäonnistunut tähti.

Kappale kiertää kahta keskustähteään niin lähellä, 12,5 miljardin kilometrin päässä, että se on voinut muodostua tavallisen planeetan tapaan tähteä kiertävästä pölystä.

Kappale on kuitenkin massaltaan 12–14 kertaa Jupiteria suurempi, joten se on planeetan ja ruskean kääpiön välisellä rajalla.

Jos kappale on planeetta, sen on täytynyt muodostua vetovoiman epävakauden vuoksi, mikä on saanut pölyn nopeasti kerääntymään planeetaksi. Kappale on niin suuri, ettei se ole voinut syntyä vähä vähältä sattuneista törmäyksistä, kuten tavalliset planeetat.

Jos kappale on ruskea kääpiö, se on hyvin harvinainen. Se on syntynyt yhdessä kaksoistähtien kanssa, kun syntymässä olevassa tähdessä on ollut niin suurta turbulenssia, että tähti on lopulta räjähtänyt kappaleiksi.

Kolmesta kappaleesta kaksi on ollut riittävän suuria kehittyäkseen tähdeksi, mutta kolmas on jäänyt ruskeaksi kääpiöksi.

Massaa käytetään taivaankappaleiden lajittelemiseen siksi, että varmaa tietoa niiden syntyhistoriasta on vaikea saada. Nyt tutkijat yrittävät selvittää erikoisen kohteen valospektriä, joka voi paljastaa, millainen ilmasto pallolla mahdollisesti on. Kemiallinen koostumus voi vastata, kumpaa tyyppiä pallo edustaa.

Tekniikka&Talous- Mooiii!
- Ei jessus, että säikäytit. Sinä taas.
- Ootko ehtinyt miettiä sitä mun ehdotusta? Ootko?
- Mene pois.
- Kamoon hei! Kamoon nyt! Hei! Ei se ois kovin paha juttu hei!
- Ei oikeasti kiinnosta.
- Kamoon nyt. Kamoon hei. Kamoon jätkä?
- Mulla on oikeasti vähän muutakin tekemistä nyt.
- No mut ihan vaiks vaan kerran? Tai vaikka viidesti? Oisko se jees? Mitä sanot? Sun ei tartte tehdä mitään muuta ku tulla paikalle, meitsi järkkää!
- Voi helv--
- Mitä sanot? Pliis? Pliis hei! Hei jätkä, mä oon aina tukenut sua!
- No jos lopetat mun häiritsemisen, niin okei, Andrew. Yhden kerran.
- Jee! Wham! lähtee reunion-keikalle! Meitsi saa taas rahaa!

0 vastalausetta: