Pages

Uuden paavin valinta alkaa tänään, pakka pahasti sekaisin

12.3.13

Hieman ennen kello kuutta tiistai-iltana Suomen aikaa Vatikaanin Sikstuksen kappelin ovet suljetaan. Niiden taakse jää 115 katolisen kirkon kardinaalia, tehtävänään valita uusi paavi helmikuun lopussa eronneen Benedictus XVI:n tilalle.

Edellinen paavillinen konklaavi vuonna 2005 oli mutkaton kahden päivän prosessi, jossa valituksi tuli ennakkosuosikki, saksalaiskardinaali Joseph Ratzinger.

Tällä kertaa tilanne ei ole yhtä selkeä. Ennakkohaastattelujen perusteella yhtä ilmeistä kärkiehdokasta ei ole.

Se on kuitenkin selvää, että katolisen maailman painopiste on nykyään muualla kuin kardinaalien konklaavin kokoonpano antaisi ymmärtää.

Konklaavissa Eurooppaa edustaa 60 kardinaalia eli yli puolet koko valitsijajoukosta. Heistä 28 on italialaisia. Eurooppalaisia on maailman 1,2 miljardista katolilaisesta kuitenkin enää alle neljännes.

Georgetownin yliopiston alaisen Cara-tutkimuslaitoksen mukaan Latinalaisessa Amerikassa sitä vastoin asuu yli 40 prosenttia maailman katolilaisista, lähes puoli miljardia.

Katolisen kirkon kasvu on puolestaan nopeinta Afrikassa, jossa katolilaisia on 185 miljoonaa eli 15 prosenttia kaikista katolilaisista.

Paaviehdokkaiksi on kuitenkin nostettu vain kourallinen kardinaaleja kummaltakin mantereelta.

Brasilialainen São Paulon arkkipiispa Odilo Scherer on vahva ehdokas. Häntä pidetään käytännönläheisenä uudistajana, mutta uskonopeissa vanhan koulukunnan miehenä. Hänen heikkoutenaan pidetään karisman puutetta.

Afrikkalaisista varteenotettavimpana pidetään ghanalaista Peter Turksonia, mutta asiantuntijat pitävät hänen valintaansa epätodennäköisenä. Vain 11 afrikkalaista kardinaalia äänestää konklaavissa.

Vaalin kärkiehdokas on 71-vuotias Milanon arkkipiispa Angelo Scola, joka oli mukana myös edellisissä paavinvaaleissa 2005. Hän on oppilinjaltaan lähellä edellistä paavia ja opettajaansa Benedictusta.

Italialaisen La Republica -lehden mukaan Scolalla saattaa olla kasassa jo 40 ääntä. Paavi on valittu, kun joku ehdokkaista saa äänistä kaksi kolmannesta eli 77 ääntä.

Vatikaanissa työskentelevät kardinaalit puolestaan nostaisivat veikkausten mukaan paaviksi Odilo Schererin. Hänellä on tuttavalliset suhteet kuuriaan eli Vatikaanin byrokratiakoneistoon, ja hän kuuluu Vatikaanin pankin ohjausryhmään.

Italian viranomaisten rahanpesu- ja veroparatiisitutkimusten kohteeksi joutunut pankki on yksi useista uudistusta odottavista Vatikaanin instituutioista.

On täysin mahdollista, että paaviksi rynnistääkin joku monista mustista hevosista.

Afrikkalaisen tai latinalaisamerikkalaisen paavin valinta olisi merkittävä käänne katolisen kirkon historiassa, mutta tuskin toisi suuria uudistuksia.

"Symbolinen merkitys kansalliselle ylpeydelle olisi varmasti suuri, samaan tapaan kuin Johannes Paavali II kohotti Puolan katolilaisten itsetuntoa", sanoo Latinalaisen Amerikan uskonnollista kenttää tutkinut akatemiaprofessori Elina Vuola.

Kehittyvissä maissa katolisella kirkolla on tärkeä asema myös yhteiskunnallisena toimijana. Se on monin paikoin ottanut vastuun sosiaaliturvasta, jonka valtio on jättänyt rempalleen.

"Erityisesti uskonnolliset järjestöt ja eri sääntökunnat tekevät paljon hyvää työtä", Vuola sanoo. "He ovat usein valtioita ja maalisia järjestöjä sitoutuneempia ja toimivat lähempänä ihmisiä."

Afrikkalainen tai latinalaisamerikkalainen paavi ei kuitenkaan välttämättä ajaisi maanosiensa köyhimpien asiaa sen paremmin kuin eurooppalainenkaan.

Kardinaalit ovat usein maansa eliittiä ja lähempänä virallista kirkkoinstituutiota kuin ruohonjuuritason työntekijöitä.

Vuolan mukaan esimerkiksi katolisen kirkon opetukset syntyvyyden säännöstelystä ovat ristiriidassa useiden kehitysyhteistyön tavoitteiden kanssa, eikä niiden muuttaminen ole nykyisten paaviehdokkaiden asialistalla.

"En usko, että tästä porukasta löytyy sellaista, joka aloittaisi mitään maata mullistavaa uudistusta", Vuola epäilee.

HS



- Okei, onko meillä nyt kaikki? Sipsit?
- Täällä.
- Oluet?
- Täällä!
- Kuka toi mankan?
- Minulla on. Lisäksi mulla on mahtavia mixtapeja.
- Onks sulla kans Public Enemyä?
- No tietty mulla on.
- Onks mimmit täällä?
- Kompa! Me ollaan kardinaaleja.
- No niin, eiköhän me olla sit valmiita valitsemaan uutta paavia...mutta hetkinen...kuka tuo tuolla nurkassa on, joka raapustaa kovasti paperille asioita?
- Anteeksi, älkää antako minun häiritä. Kirjoitan vain kirjaa paavin uudelleenvalitsemisesta ja jännästä yhteydestä illuminatiin, jossa paaviehdokkaat kuolevat jännittävästi.
- Dan Brown, olet kirjoittanut tämän kirjan jo.
- Olenko? Hitto! En edes tajunnut.
- Voitko poistua?
- Ei mun tartte. Vaihdan vaikka vaan henkilöiden nimet. Paitsi Robert Langdonin. Kyllä tää myy.

0 vastalausetta: