Pages

Auttaa masennukseen - Suomenkin nurmikoilla kasvaa tämä "taikasieni"

26.1.12

"Suippumadonlakki on yksi psilosybiiniä sisältävistä sienistä. Psilosybiini, monien sienten sisältämä huumaava aine, näyttää vähentävän masennusta. Imperial College Londonissa saaduista tutkimustuloksista raportoi TG Daily.

Brittiläisen yliopiston tutkijat pyysivät koehenkilöitä muistelemaan tilanteita, jotka herättävät heissä voimakkaita positiivisia ajatuksia. Osalle koehenkilöistä oli annettu psilosybiiniä, osalle plaseboa. Muistelun aikana heidän aivojaan kuvattiin, ja sen jälkeen heiltä kysyttiin, kuinka eläviltä muistot tuntuivat.

Psilosybiiniä saaneiden muistot olivat selvästi elävämpiä kuin lumeainetta saaneiden. Psilosybiini myös aktivoi aivojen näköä ja muita aisteja käsitteleviä alueita.

Kaksi viikkoa myöhemmin koehenkilöiltä kysyttiin, miten heidän henkinen hyvinvointinsa oli muuttunut kokeen jälkeen. Mitä elävämpiä positiiviset muistot olivat olleet, sitä paremmin koehenkilöt voivat.

- Koska psilosybiiniä käytetään tajuntaa laajentavana huumeena, oletimmekin, että se aktivoisi aivoja. Varsinainen yllätys oli, että se itse asiassa vähentää aktiivisuutta aivojen niissä osissa, joilla on kaikkein tiivein yhteys muihin alueisiin, professori David Nutt kertoo.

Kahdella aivokuoren alueella, joista toinen käsittelee tietoisuutta ja minuutta ja toinen on hyvin aktiivinen masentuneilla henkilöillä, verenkierto hidastui ja hapensaanti väheni.

Psilosybiinia käytettiin 1950-luvulla hyvin yleisesti psykoterapian yhteydessä masennuspotilaiden hoitoon. Myös Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkimukset ovat antaneet näyttöä psilosybiinin masennusta vähentävästä vaikutuksesta, mutta vaikutuksen biologinen tausta on pysynyt aiemmin arvoituksena.

Psilosybiinia sisältäviä sieniä kasvaa eri puolilla maailmaa. Suomessa tunnetuin niistä on laitumilla ja nurmikoilla kasvava suippumadonlakki (Psilocybe semilanceata), jonka käytön sivuvaikutuksena on ilmennyt toisinaan muun muassa pahoinvointia, kuumetta ja virtsaamisvaikeuksia." (Tekniikka&Talous)- Hei tuu kattomaan Esko!
- No mitä, Lukas.
- Mä oon nyt automatisoinut meidän nettijulkaisujärjestelmän.
- Siis tähän Tekniikka&Talous-nettiversioon?
- Juu! Eli siis heti kun meidän avustajasähköpostiin lähetetään juttu, se parsii siitä tällaisen XML-tiedoston ja taittaa sen suoraan uudeksi uutiseksi tietokantaan, sitten se julkaistuu. Koska meidän lehti on kuitenkin ihan pirun tylsä ja meidän avustajat nörttejä, ei tarvitse kantaa huolta edes faktantarkistuksesta tai oikolukemisesta!
- Aika näppärää. Mitäs sun duuniin nyt sitten kuuluu?
- No, mä juon kahvia, pelaan World of Warcraftia ja siinä vaiheessa kun skripti jostain syystä hajoaa, korjaan sen. Mutta silloinkin siitä tulee mulle virhemaileja.
- Tässä ei voi mennä mitään pieleen!
- Ei todellakaan!

***

(tuntia myöhemmin toisaalla)

*message sent*
- Voivvvv!
- Mitä?
- Ei hittooo…
- No mitä nyt?
- No sähän tiedät kun mä kirjoitan avustajana aika moneen lehteen. Mikrobittiin, Annaan, Tekniikkaan&Talouteen, Hevoshulluun, Voimaan ja Uuteen Suomeen?
- Joo.
- No, nyt taisin mokata.
- Miten niin?
- No tää yks sienijuttu minkä mä kirjoitin Voimaan lähti nyt vahingossa Tekniikkaan&Talouteen.
- Mikä sienijuttu?
- No tää on tällainen "hei, sinäkin voit löytää psilosybiinisieniä omasta metsästäsi, i dag i Strömsö ska vi laga en svampgryta" -henkinen juttu.
- Hmm. Noh, ei se nyt niin iso ongelma voi olla, kai ne nyt tajuaa sähköpostia lukiessaan, että se on tullut väärään osoitteeseen.
- Taidat olla oikeassa. Ei ne siellä niin sokeita voi olla, että eivät tajuaisi.

0 vastalausetta: