Pages

Nimi, luottokortti, sairaudet – matkalaisista kerrotaan pian USA:han vaikka mitä

20.4.12

"Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina lain, joka sallii lentomatkustajien tietojen luovuttamisen Yhdysvaltoihin.

Lain nojalla Yhdysvaltoihin lentävistä luovutetaan etukäteen joukko tietoja Yhdysvaltain viranomaisille. Laajimmillaan matkustajasta voidaan kertoa nimi, osoite, puhelinnumero, luottokorttitiedot ja jopa terveystiedot.

Lentotietojen luovutuksesta on väännetty parlamentissa yli viisi vuotta. Lain vastustajat ovat pelänneet sen vaarantavan yksityisyydensuojan. Yhdysvallat on perustellut tiedontarvettaan taistelulla terrorismia ja kansainvälistä rikollisuutta vastaan.

Yhdysvallat on luvannut suodattaa tietokannasta piiloon matkustajien nimet ja yhteystiedot kuuden kuukauden jälkeen. Tietoja säilytetään viisi vuotta aktiivikäytössä, mutta senkin jälkeen niitä säilytetään vielä kymmenen vuotta.

Euroopan unioni on vuosia vastustanut Yhdysvaltojen vaatimuksia erilaisten henkilökohtaisten tietojen luovutukseen. Torstaina hyväksytty laki saattaa olla merkki linjan muuttumisesta.
" (Taloussanomat)


- Heipä hei ja tervetuloa Yhdysvaltoihin! Saisinko passinne?
- Totta kai. Tässä.
- Kiitos, minä tässä vähän tarkistelen teidän tietojanne.
- Pitääkö minun täyttää joku lomake? Siis sellainen missä kysytään onko reissu työmatka vai lomamatka?
- Meidän algoritmimme päättelevät nykyään sen itse teidän tiedoistanne, jotka teistä lain mukaan on toimitettu Yhdysvaltain viranomaisille. Teidän matkanne menee lomamatka-kategoriaan.
- Ai jaa? Mistä algoritmi sen päätteli?
- No kun vuonna 1972 tapasitte kauniin naisen, jonka kanssa vietitte kuuman lemmenloman. Hetken mielijohteesta halusitte mennä naimisiin, kirkko oli karu mutta kaunis, samoin kuin vihkivalanne. Häämarssi soitettiin sähköuruilla. Kuitenkin arki iski nopeasti vastaan, alkoholisoiduitte ja eräänä kauniina yönä vaimonne karkasi johonkin kauas. Jäitte yksin ja masennuitte. Työmaalla, jossa työskentelitte, annettiin huolella kenkää ja tekin jäitte työttömäksi. Muutaman vuoden päästä saitte syyn nousta murheen alhosta pois, sillä vaimonne kirjoitti teille Minnesotasta kertoen, että teillä on tytär. Hän tosin ei uskonut, että teistä olisi isäksi, joten hän päätti karata. Tämän kuultuanne jätitte juomisen ja aloititte uuden elämän. Lähditte lenkille ja saittekin pian uuden työpaikan toiselta työmaalta. Nyt olette jo päässeet työnjohtajaksi asti ja uskaltauduitte nyt vihdoinkin itsetuntonne saavutettuanne lähestyä tytärtä, jonka isäksi ette koskaan päässyt. Jännitys kutkuttaa vatsanpohjaanne ja mietitte, mahtaako hän tunnistaa teitä sillä hetkellä, kun teidät tapaa. Mietitte, onko teillä mitään keskusteltavaa. Koska tämän matkan takia otitte sapattivapaata töistä, algoritmi päätteli, että tämä on lomamatka.
- Just.
- Oliko jotain korjattavaa?
- Eipä juuri.
- Niin ajattelinkin. Leimat passiin ja ei muuta kuin onnea matkaan!
- Kiitos.

0 vastalausetta: