Pages

Osaatko sinä käyttää kondomia oikein? Monelle se aiheuttaa päänvaivaa

24.4.12

"Kondomi on erittäin helppo ja yksinkertainen keino sukupuolitautien ja raskauden ehkäisyyn, mutta silti sen käytössä on paljon tietämättömyyttä.
Vaikka kondomien käytön opetus painottuukin tällä hetkellä etenkin Afrikan maihin, töpeksitään kumin kanssa maailmanlaajuisesti. Sexual Health -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan hälyttävän suuri määrä ihmisiä ympäri maailman käyttää kondomia miten sattuu.

Teoriassa kondomit ehkäisevät 98 prosentin varmuudella raskaaksi tulemisen. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna todellinen ehkäisyprosentti on kuitenkin huiman paljon pienempi – käytännössä kondomien ehkäisyteho on vain 15 prosenttia.

Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan kondomit eivät myöskään onnistu toivotulla tavalla estämään HIV:n ja muiden sukupuolitautien leviämistä.

Syyn kondomin huonoon ehkäisytehoon katsotaan olevan käyttäjissä. Hyvin monet tekevät sen virheen, että laittavat kondomin vasta seksin aikana, eivät ennen sitä. Muita yleisiä kondomin käyttöön liittyviä virheitä ovat niiden pois ottaminen ennen yhdynnän lopettamista, tilan tekeminen siemennesteelle kondomin kärkeen ja kondomien kunnon tarkastamatta jättäminen ennen yhdyntää.

Hälyttäviä tutkimustuloksia
Indianan yliopiston Kinseyn seksi-, sukupuoli- ja lisääntymisinstituutin tiedemiehet tutkivat 16 vuoden ajalta Etelä-Afrikan, Yhdysvaltain ja Iso-Britannian kondomin virheellisen käyttöön liittyviä tilastoja. Tutkijat löysivät 15 eri kondominkäyttövirhettä, joiden yleistyminen on hälyttävästi kasvussa.

Tuloksista ilmeni mm. että:

• 17 – 51 prosenttia otti kondomin käyttöön sen jälkeen, kun yhdyntä oli jo aloitettu.

• 82 prosenttia naisista ja 74 prosenttia miehistä ei tarkistanut etukäteen kondomin kuntoa.

• 48 prosenttia naisista ja 41 prosenttia miehistä kertoi epäonnistuneensa ilman ulos puristamisessa kondomin kärjestä.

• 23 prosenttia vastanneista ei rullannut kondomia oikeaoppisesti peniksen päälle.

• 40 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa kondomin hajoamisen seksin aikana.

• 19 prosenttia vastanneista kertoi käyttäneensä vuotavaa kondomia seksin aikana.


..." (IS)


- Uuh, kulta, sä oot NIIN kuuma. Rakastellaan.
- Kyllä, mutta...mitenkäs kondomi?
- Tässä. Mä laitan sen mulle ja...
- Tarkistitko kondomin kunnon?
- Täh?
- 82 prosenttia naisista ja 74 prosenttia miehistä ei tarkista etukäteen kondomin kuntoa. Voi kuule tulla vahinkoraskaus. 40 prosenttia ihmisistä on kokenut kondomin hajoamisen seksin aikana ja 19 prosenttia on käyttänyt vuotavaa kondomia. Mä en ole valmis hankkimaan sun kanssa näin ekana iltana lasta.
- No tarkistin, tarkistin. On se kumi kunnossa, ihan tuore paketti. Rentoudu hei kulta, kaikki on jees...
- SEIS! Rullasitko kondomin oikeaoppisesti peniksen päälle?
- No on se ihan hyvin tässä. Hei, nyt oikeesti, ennen kuin lähtee seisokki pois.
- Älä nyt! 48 prosenttia naisista ja 41 prosenttia miehistä epäonnistuvat ilman ulos puristamisessa kondomin kärjestä ja 23 prosenttia ei osaa rullata kondomia oikeaoppisesti peniksen päälle.
- Joo joo, shh shh. Kaikki on jees, mä haluun, sä haluut...ota rauhallisesti ja anna mun viedä.
- Joo...joo...mut toisaalta...ah...periaatteessa me oltiin jo päätetty suorittaa yhdyntä silloin kun sä vasta keksit laittaa kondomin päälle. Ja 17-51 prosenttia ihmisistä laittaa kondomin kesken yhdynnän vasta päälle ja sehän on väärin. Ja mä en tosiaan halua sulta mitään tauteja tai lapsia tai mitään.
- Mehän käytetään tätä ihan oikein, se on rullattu kunnolla ja hyvässä kunnossa, älä huoli.
- Niin, käytännössä. Mut teoriassa ei joten teoriassa mulla on nyt sun äpärälapsi mahassa ja viiskytä sukupuolitautia!
- Jaha, nyt sitten lerpahti. Jos mä vaikka tästä lähden himaan.
- Joo, lähde. Huh! Taas selvittiin säikähdyksellä. Kyllä se vaan niin on, että kondomi ehkäisee yhdyntöjä. Eikun siis tauteja ja raskauksia.

0 vastalausetta: