Pages

Tyhmä on liian tyhmä tajutakseen asian itse

3.4.12

"Tyhmyys voi olla myös siunaus. Monien tutkimusten mukaan epäpätevyys ei juuri haittaa ihmisiä, sillä he ovat liian tietämättömiä ymmärtääkseen, miten epäpäteviä he todellisuudessa ovat.

Ihmisen kykyä arvioida omaa tietämättömyyttään on tutkittu professori David Dunningin laboratoriossa Cornellin yliopistossa.

Tutkimuksissa ihmisiltä kysytään tietoja esimerkiksi maantiedosta ja sukupuolitaudeista. Heille annetaan myös loogista päättelyä tai tunneälyä vaativia tehtäviä. Lopuksi ihmiset itse arvioivat, kuinka hyvin he pärjäsivät.

Tulokset ovat aina samanlaisia: vaikka ihmiset pärjäisivät testeissä hyvinkin huonosti, he uskovat pärjänneensä keskitasoa paremmin.

Samanlaisia tuloksia on saatu huumorintajututkimuksissa. Vaikka ihmisellä ei olisi lainkaan huumorintajua, hän luulee olevansa keskimääräistä huumorintajuisempi.

Dunningin mukaan kyse ei ole vain siitä, että ihmiset olisivat optimistisia, vaan siitä, ettei heillä ole riittävää asiantuntemusta arvioida omaa tietämystään.

Dunningia haastatteli Live Science -sivusto.
" (HS)- EIII!!!!
- Mitä?
- Mitä sä oot mennyt tekemään?
- No täällä sun kellarissa oli kauhea määrä viinipulloja joissa oli vanha vuosi. Ajattelin, että ovat vanhentuneita, niin kaadoin niistä sisällön viemäriin ja sitten ajattelin viedä nämä pullonpalautukseen, voitaisiin ostaa uutta viiniä.
- NE OLI VUOSIKERTAVIINEJÄ!
- Mitä se tarkoittaa?
- Ne olivat ihan uskomattoman kalliita!
- Mutta ne olivat vanhoja.
- Tajuatko sä mitä sä olet tehnyt?
- En mä nyt tajua miksi sä olet noin vihainen.
- Ne oli vuosikertaviinejä, niiden kuuluukin olla vanhoja!
- No kuka sitä nyt vanhaa juotavaa säilyttelee, kun kaupassa on uusiakin.
- Senkin idiootti pässi!
- Ai minäkö.
- No just sinä!
- Miten niin?
- Etkö tajua?
- No en minä nyt ymmärrä millä perusteella minä olisin tyhmä.
- Ei kai nyt kukaan fiksu ihminen kaataisi vuosikertaviinejä viemäristä alas?!
- No ihan hyvin se mun järkeeni käy.
- Oletko sä oikeasti noin tyhmä?
- En nyt ihan tajua mitä yrität sanoa.
- Voi jumalauta! *ryminällä ulos*
- Hei, älä oo vihainen. Siellä jääkaapissa on ihan uutta Valdemaria, juo vaikka sitä. Ja minun mielestäni on kyllä edelleenkin aika tyhmää säilöä vanhoja pulloja.

0 vastalausetta: