Pages

Asiantuntijaksi pääsee heppoisin keinoin

4.9.12

"Asiantuntija-asemaan pääsee mediassa aiempaa helpommin. Asiantuntijoilta ei vaadita enää tiettyä muodollista tai tieteellistä pätevyyttä, mikä kasvattaa julkisuudessa ääneen pääsevien kirjoa. Ongelmana on, että tämä johtaa myös heppoisen mutu-tiedon tai kaupallisesti motivoituneiden puheenvuorojen levittämiseen.

Asiantuntijuus on kärsinyt samanlaisen inflaation kuin julkkiksen käsite, sanoo Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverronen. Hänen mukaansa kuka tahansa, joka antaa lausuntoja mediassa voi olla asiantuntija - jos hänet sellaiseksi kerran nimitetään.

- Asiantuntijalta ei enää vaadita perinteisiä kriteerejä eli tieteellistä koulutusta ja ammatillista erikoistumista, Väliverronen sanoo.

Esa Väliverrosen mukaan tavalliset ihmiset myös brändäävät itsestään hanakasti asiantuntijoita. Ruokabloggaaja esiintyy ravitsemusasiantuntijana, media-alan sekatyöläinen sosiaalisen median asiantuntijana tai kolumnisti talousviisaana. Ilmiö liittyy etenkin oman uran edistämiseen. Henkilökohtaisiin kokemuksiin pohjautuva asiantuntijuus aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

- Tähän itsensä brändäämiseen liittyy usein henkilökohtaisia intressejä. Ja näitä taustoja ei useinkaan tarkasteta vaan ajatellaan, että asiantuntija on automaattisesti puolueeton ja neutraali taho, Väliverronen kuvaa.

Esimerkiksi luontaistuotteiden puolesta puhuvalla terveysasiantuntijalla tai uutta ohjelmistoa kehuvalla tekniikkatietäjällä saattaa siis olla oma, kaupallinen lehmänsä ojassa.

...
" (Yle)


- Ja studiossa on asiantuntijana Mikael Karlsson kertomassa meille Lapin alueen elinkeinoelämän kehittymisestä 1970-luvulta lähtien. Kiitos, että saavuit studioon.
- Hyvää iltaa.
- Mikä teidän näkemyksenne on Lapin alueen elinkeinoelämän haasteista?
- On pyrittävä keskittämään tehokkaampaan tuotantoon ja yhteistyöhön. Lappi elää turismista, mutta jakamalla esimerkiksi valtion virastoja tahi tehtaita maakuntiin voimme vahvasti virkistää Lapin alueen merkittävyyttä Suomen alueella.
- Kuulostaa periaatteessa järkevältä. Oletteko tehnyt tutkimusta aiheesta?
- En.
- Teettekö yleistyksiä perusteorioiden perusteella?
- Minkä perusteorioiden?
- Onko teillä jotain tutkintotodistusta?
- Tässähän se.
- Tämähän on ruutupaperi johon on kirjoitettu vahaliidulla "ASIJJAN TUNTIJJA". Mitä kokemusta teillä ylipäänsä on Lapista?
- Enoni kävi kerran Kuusamossa.
- ...
- Niin.
- Kiitos. Sitten siirrymme lähetyksessä eteenpäin. Säästä meille tulee kertomaan asiantuntija Stödö, joka pummasi minulta kahvirahaa Ison pajan pihalla.
- SIELLÄ SATAA!

0 vastalausetta: