Pages

Kasvosokealle kaikki ovat samannäköisiä

27.9.12

"Kasvosokeutta eli prosopagnosiaa on eriasteista, mutta pahimmillaan se vammauttaa ihmisen sosiaalisesti, kun hän ei tunnista tuttujaan eikä edes perheenjäseniään.

Synnynnäisesti kasvosokea Raili Tikkanen tietää miltä tuntuu, kun ihminen pitäisi tuntea, mutta kun ei tunne.

Sosiaalisessa kanssakäymisessä on omat hankaluutensa, kun ihmisen tunnistaminen kasvoista on hankalaa.

- Kauheita tilanteita, kun ihmiset sanovat, että olemme tavanneet jossakin ja minusta tuntuu, että ei olla. Minun mielestäni kaikki ihmiset ovat niin samannäköisiä, sanoo kemiläinen Raili Tikkanen.

-Siitä on vitsailtu koko minun elämän ajan, hän jatkaa.

Pirstaleisia kasvoja

Neurologisen häiriön aiheuttama kasvosokeus eli prosopagnosia voi olla synnynnäistä tai sairauden tai onnettomuuden aiheuttamaa.

Prosopagnosiaa on eriasteista, mutta pahimmillaan se vammauttaa ihmisen sosiaalisesti, kun hän ei tunnista kasvoista tuttujaan eikä lähimpiäkään ihmisiä.

Erikoislääkäri Taina Nieminen von Wendt Kuntoutus-ja lääkärikeskus NeuroMentalista kertoo, että pahimmillaan ihmiset näkevät kasvot pirstaleisina eivätkä tunnista edes omia perheenjäseniään.

- Siskokset opiskelivat samassa yliopistossa, istuivat kahvilapöydässä vastakkain, katsoivat toisiaan ja totesivat, että jotenkin on tutun näköinen. He rupesivat keskustelemaan, kunnes totesivat, että ovat siskoksia, Nieminen von Wendt kertoo.

...
" (Yle)- Kultaaa...minä tulinkin nyt jo työmatkalta kotiin! Kulta...JUHANI! Oletko toisen naisen kanssa sängyssä?!
- Netta, etkö se olekaan sinä joka on täällä? Hupsista, aika noloa.

0 vastalausetta: