Pages

Pöllöillä surkea tilanne, tutkijat eivät ymmärrä myyrien katoamista

20.9.12

"Lähes kaikilla Suomen pöllöillä pesintä on epäonnistunut tänä kesänä. Syynä on pöllöjen pääravinnon, myyrien vähyys. Tutkijat eivät ole löytäneet selitystä myyrien lisääntymissyklin järkkymiseen.

Suomen pöllöillä on ollut surkea pesintävuosi. Varsinkin eteläisessä Suomessa pesiminen on ollut hyvin vähäistä. Syynä tähän on pöllöjen pääravinnon, myyrien, puuttuminen.

Mitä enemmän pöllöt ovat riippuvaisia myyräravinnosta, sitä vähäisempää pesiminen on ollut. Eteläisessä Suomessa huonoin tilanne on lehto-, viiru-, sarvi- ja helmipöllöillä, sanoo Åbo Akademin tutkija Patrik Karell.

Myös huuhkajilla poikasia on ollut vähän, Karell kertoo. Huuhkajakannat ovat kuitenkin olleet laskussa jo 1980-luvulta lähtien, joten suuri osa huonosta pesimistuloksesta johtuu lajin yleisestä taantumisesta.

Huuhkajat ovat käyttäneet kaatopaikkoja ravinnonhankintaan, joten pienten ja huonosti hoidettujen kaatopaikkojen sulkeminen on vaikuttanut myös suurimman pöllömme oloihin. Huuhkajista yhä suurempi osa elää kaupungeissa, Karell kertoo.

Myös pohjoisen Suomen pöllölajit ovat pulassa, joskin myyrätilanne on pohjoisessa hieman Etelä-Suomea parempi.

Havaintoja suo- ja lapinpöllöistä on selvästi tavanomaista vähemmän, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved järjestönsä Tiira-havaintoverkon tietoihin vedoten. Tunturipöllö ei ilmeisesti ole saanut aikaan yhtään pesintää.

Suomen pöllölajeista ainoastaan varpuspöllön tilanne on tavanomainen. Varpuspöllö käyttää ravinnokseen myyrien ohella myös pikkulintuja.

...
" (Yle)- Mikähän hitto tässä nyt on... mikseivät pöllöt pesi?
- Tosi tympeää kyllä. Ei tässä mökillä ole enää yhtään niin tunnelmallista.
- Sitä maksaa isot rahat mökistä voidakseen nauttia luonnon rauhasta ja äänistä ja sitten pöllöt yhtäkkiä alkavatkin pelleillä. Raivostuttavaa.
- Voikohan tästä valittaa johonkin? Pitää tutkia joku virasto.
- Otetaan selvää, kun palataan takaisin kaupunkiin maanantaina. Mutta ojennas sitä myrkkyä lisää, että saadaan myyrät pois syömästä palkintoruusujani.

0 vastalausetta: