Pages

Tutkimus: Psykopaateilla on huono hajuaisti

21.9.12

"Australialaistutkijat sanovat, että havaintoa voidaan hyödyntää sairauden diagnosoinnissa.

Tuoreen australialaisen tutkimuksen mukaan psykopaattisista häiriöistä kärsivillä ihmisillä on huomattavasti tavanomaista huonompi hajuaisti.

Tutkijat halusivat selvittää ovatko psykopatiaan liittyvät piirteet, kuten empatiakyvyn puute ja antisosiaalisuus yhteydessä heikkoon hajuaistiin. Jo aiemmin on tiedetty sekä psykopaateille tyypillisten ominaisuuksien että huonon hajuaistin johtuvan toimintahäiriöstä otsalohkossa (OFC).

Kaksi Sydneyn yliopiston tutkijaa testasi hajuaistin 79 nuorelta ihmiseltä, joilla on diagnosoitu psykopaattisia häiriöitä. Kokeessa tutkijat havaitsivat, että koehenkilöillä oli vaikeuksia erottaa erilaisia tuoksuja.

Tutkijat arvioivat, että Chemosensory Perception-lehdessä julkaistua tulosta voidaan hyödyntää psykopaattisten henkilöiden diagnosoinnissa. Tutkijoiden mukaan heikko hajuaisti on kiinnostava indikaattori sen vuoksi, että tutkittavan on vaikeaa pystyä huijaamaan haistamistestissä koska "oikeat" ja "väärät" vastaukset diagnoosin kannalta eivät ole tutkittavan tiedossa.

Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei heikko hajuaisti merkitse henkilön olevan psykopaattinen. Huono hajuaisti voi johtua myös useista muista syistä.
" (Yle)***

- Pyysit mua tulemaan käymään sun toimistossa, pomo?
- Joo. Istuhan alas, Sami. Sinähän olet ollut täällä töissä tosi pitkään, etkö?
- Olenhan minä, kohta 15 vuotta.
- Ja olet menestyksekkäästi johtanut projekteja täällä meillä. Näköjään näyttäisi siltä, että sait palkankorotuksenkin tuossa vuosi sitten, kun projektisi menestyi oikein kunnolla.
- Joo, se oli se SSD-projekti. Sehän edelleenkin on yksi tuottoisimmista projekteista mikä meillä on.
- Näinhän se näyttäisi olevan. Hienoa, olet siis tuonut firmalle todella paljon rahaa! Kuten varmaan tiedät, niin sinun yksikkösi vetäjä on tässä eläköitymässä. Sinä olet kokenein kaveri joka meillä on.
- Tarkoittaako tämä, että teette minusta nyt yksikönvetäjän?
- Mitäs luulet?
- Mahtavaa! Emmakin on tosiaan viimeisillään raskaana ja tässä tuli vähän remonttijuttuja, niin tämä on kyllä aivan mahtava uutinen, minä--
- Sami. Sinä saat potkut.
- Täh?
- Nyt kun yksikkösi vetäjä eläköityy, voimme ilman seuraamuksia lopettaa yksikkösi. Tilalle tulee intialainen porukka. Sinua ei tarvita ja sitä paitsi olet niin kallis kaveri, että firma säästää huomattavasti kun tipautetaan sinut listoilta. Halvemmat kaverit me toki saadaan muihin juttuihin, pari muutakin kollegaasi kuitenkin irtisanotaan. Me saadaan tällä jopa 0,15 prosentin säästö!
- Mutta...mites se SSD-projekti?
- No sehän rouhii meille jatkuvasti rahaa. Ei siihen sinua enää tarvita.
- Mutta mähän olen näyttänyt, että mä olen menestynyt! Mä olen johtanut projekteja tosi hyvin!
- Sami, Sami, Sami. Tutkimusten mukaan menestyvä ihminen onnistuu urallaan keskimäärin 60% ajasta. Sinulla on ollut todella hyvä putki tässä päällä, joten matemaattisesti laskettuna on todennäköistä, että epäonnistut seuraavaksi. Miksi firman pitäisi katsella sellaista, kun me voimme myös saada maksimaalista tuloa?
- Mutta...mutta...
- Niin, Sami. Sinulle tuli nyt tyhjä arpa kouraan. Voitko poistua? Haluaisin potkia sinut suorilta pellolle, mutta näköjään vuosien myötä sulle pitää antaa kaksi viikkoa palkallista aikaa. Pidä sitä vaikka viimeisenä bonuksenasi.
- Saatanan psykopaatti! Haista paska!
- Ei, minä en kyllä haista mitään.

0 vastalausetta: