Pages

Osta käteistä kaupasta

19.1.12

"Suomalaisten kauppojen valikoimiin saatetaan lähiaikoina lisätä uusi tuote - käteinen raha. Pelkäksi käteislingoksi kauppa ei silti halua, vaan nostoa pitää edeltää osto.


Käteisen nostaminen kaupan tiskiltä saattaa tulla Suomessa laajamittaisesti mahdolliseksi lähikuukausina. Ennen nykyisiä sirukortteja käteistä saattoi saada etenkin pikkuliikkeistä pyöristämällä ostoksen summaa ylöspäin.


- Luottokunta on tuonut tällaisen osta ja nosta -palvelun, kertoo Luottokunnan toimitusjohtaja Heikki Kapanen. Etenkin syrjäseuduilla käteisen saatavuus on heikentynyt. Joissain kunnissa on jopa maksettu, jotta pankkiautomaattia ei ole lakkautettu. Uusi palvelu saattaa helpottaa käteisen saatavuutta.


- Tästä on erittäin hyviä kokemuksia monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa tämä on ollut hyvin suosittu. Käteisen osuus pienenee koko ajan, mutta käteistä tarvitaan kuitenkin. Siihen vähäiseen käteisen tarpeeseen tämä on erinomainen lisä, ja uskon, että etenkin pienemmillä paikkakunnilla tällä on merkitystä, Kapanen sanoo.


Kauppias määrittelee noston edellytykset


Palvelun laajuus selviää, kun nähdään, miten moni kauppias ja yrittäjä uuteen järjestelmään liittyy. Palvelun ehdot myös vaihtelevat. Kauppias voi määritellä rahan nostoon oikeuttavalle ostokselle minimirajan ja toisaalta nostettavalle rahasummalle ylärajan. Luottokunta ei suosittele yli 400 euron kertanostoja kauppojen kassoilta.


- Tämä järjestelmä ymmärtääkseni vaatii aina oston. Enkä pitäisi positiivisena, jos kaupoista tulisi pankkikonttorien tai rahahuollon etäispäätteitä, sanoo Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen.


Normaalista korttiostoksesta kauppa maksaa Luottokunnalle prosenttipohjaisen korvauksen. Käteisnostosta tätä maksua ei peritä, vaan se kirjautuu kuitille erillisenä toimenpiteenä. Luottokunta tulkitsee käteisnoston ilmaiseksi lisäpalveluksi. Kauppa taas näkee tekevänsä pankeille ja korttien liikkeellelaskijoille palveluksen.


- Jos käteistä kaupasta nostetaan, se on tietysti sen yrityksen ja palveluntarjoajan välinen neuvottelukysymys, että saako kauppa siitä korvausta. Mielestäni tulisi saada, Räisänen tulkitsee." (Yle)- Hitto soikoon, Martta! Kyllä nyt kismittää!
- Mikä on, Kalervo?
- Justiinsa sain tuohon kaksi melonia vierekkäin ja olisi lukitusmahdollisuus euron panoksella! Ja voi kehveli, kolikot loppuivat kesken!
- Äläpäs Kalervo huoli, tämän kahvilan viereisessä kaupassa on tänään raha tarjouksessa, minäpä käyn ostamassa sinulle euron.

***

- Ja seuraava asiakas.
- Hei, päivää. Rahaa ostaisin.
- Selvä. Paljonkos tarvitsette?
- No euron.
- Selvä. Laitatteko kortin lukijaan.
- Nnnoin.
- Eli siis veloitamme viisi euroa.
- Hetkinen, mitä.
- Minimiveloitus kortilta on viisi euroa.
- No, antakaa sitten euron sijasta viisi euroa.
- Asia kunnossa, hetkinen…
- No?
- Tässä on nyt joku ongelma, nyt se ottaa ensimmäisen eurn minimiveloituksen plus jäljelle jäävän nostettavan rahasumman. Eli viisi euroa maksaa yhdeksän euroa.
- Täh. Eihän tässä nyt ole mitään järkeä.
- On se, koska ette osta mitään muuta. Jos ostaisitte jotain muuta, niin sitten ei tarvitsisi ottaa pelkkää minimiveloitusta.
- No voi yhden kerran…jos minä kävisin pankissa.
- Eihän tässä kylässä ole ollut pankkia kohta kymmeneen vuoteen.
- No jos minä otan vaikka tätä Juhla Mokkaa.
- Eli siis kolme pakettia Juhla Mokkaa. Onko etukorttia?
- Ei ole.
- Maksukortti sinne sisään.
- Noin.
- Kiitos käynnistä!
- Mutta mitenkäs se euro?
- Aa, sanoitte vain että Juhla Mokka. En lisännyt sitä euron ostoa tuohon.
- No perhana. Ostan sitten vaikka tuota nisupullaa, kun se on etukorttitarjouksessa. Ja sitten se euro siihen päälle.
- Onko etukorttia?
- On, edelleenkin.
- Selvä, ja laittakaas kortti sinne sisään…
- Noin.
- Painatteko kortin kunnolla sisään.
- Se on jo.
- No voi voi. Nyt jostain syystä ei saa kortinlukija yhteyttä Luottokuntaan.
- Mitä?
- Mutta ei hätä ole tämän näköinen. Ei teillä sattuisi olemaan käteistä jolla maksaa?

3 vastalausetta:

Toppahapa kirjoitti...

Ai taivas, miten mahtava blogi :D Joskus aiemmn kävin täällä kikattamassa, mutta sitten osoite katosi jonnekin pittiavaruuteen, joten nyt pitää ottaa nimi talteen!

Tuomas kirjoitti...

Kiva että arvostat! Jos harrastat sosiaalista mediaa, niin Facebook-sivusta tykkäämällä saa uudet päivitykset helposti näkyviin!

http://www.facebook.com/fiktiivisiakeskusteluja

(Aika läpinäkyvä mainos, Tuomas.)
(Entäs sitten?)
(Mä en sano sulle enää mitään.)

Toppahapa kirjoitti...

Mä oon täysin epäsosiaalinen olento, ammatiltani kammiotutkija, mieliharrastukseni on rairuohon kasvun seuranta!