Pages

Auto tunnistaa pääkallokelin

30.1.13

Pian auto osaa itse varoittaa kuljettajaansa hengenvaarallisesta pääkallokelistä.

VTT:n kehittämässä järjestelmässä tieto tien liukkaudesta saadaan auton omista antureista.
VTT on kehittänyt autoihin asennettavan liukkauden tunnistusjärjestelmän, joka osaa varoittaa kuljettajaa liukkaudesta tai muuttuneista kelioloista.

Järjestelmä poikkeaa aiemmin käytössä olleista säätietoihin perustuvista järjestelmistä siinä, että järjestelmä tunnistaa liukkauden auton omien anturien avulla.

- Menetelmä arvioi vetoakselin ja vapaasti pyörivien akselien nopeuseroja erilaisissa ajotilanteissa ja päättelee kitkatason, kertoo erikoistutkija Kimmo Erkkilä.

Uuden järjestelmän etuna on reaaliaikainen tieto tien liukkaudesta jo ennen kuin kuljettaja on itse pannut liukkautta merkille.

Järjestelmä pystyy varoittamaan myös muita vaaralliselle alueelle saapuvia autoja liukkaudesta. Kaikista järjestelmään kuuluvista autoista kerätyt havainnot ja niiden koordinaatit välitetään nimittäin langattomasti taustajärjestelmään, joka ylläpitää reaaliaikaista liukkauskartastoa ja muodostaa teiden liukkaushistorian.

Taustajärjestelmä tuottaa kullekin järjestelmään liittyvälle autolle liukkaustietopaketin, joka lähetetään autoihin. Näin kuljettajat voivat etukäteen varautua liukkaisiin tieosuuksiin.

Esimerkiksi pitkiä matkataipaleita taittaville rekkakuskeille järjestelmä antaa korvaamatonta tietoa.

Liukkausjärjestelmään liittymiseen ei tarvita mitään tiettyä ajoneuvolaitetta. Mikä tahansa ajoneuvopääte riittää, jos siinä vain on riittävät ominaisuudet liukkaudentunnistuslaskennan tekemiseen, liittymä ajoneuvon tietoväylään, paikannustieto ja yhteysmahdollisuus taustajärjestelmään.

Kuljettajalle tieto liukkaustasosta välittyy päätelaitteen mukaan esimerkiksi varoitusvaloilla, äänenä, tekstinä tai symboleina.

Aluksi järjestelmää kokeillaankin nimenomaan raskaassa liikenteessä, mutta mitään teknistä estettä ei ole laitteen sijoittamiselle henkilöautoon.

VTT neuvottelee järjestelmän kaupallistamisesta EC-Toolsin kanssa. Päärahoittajana hankkeessa on ollut Tekes.

IL


- Ja sitten piiitkä puhallus. No niin, kiitos. Kyllä tämä nollaa näyttää. Pahoittelut, mutta meidän piti tarkistaa.
- Ei se mitään, ymmärrän toki. Kuten sanoin, olin viemässä autoani huoltoon.
- Mikä siinä siis oikein on vikana?
- Pääkallokelin tunnistin on vähän liian herkkänä.
- Eli…
- Eli olin ajamassa ihan normaalisti sulalla tiellä, kun auto tunnisti virheellisesti, että nyt on pääkallokeli…
- Ja?
- …ja sitten se aikaa säästääkseen heitti itsensä automaattisesti ojaan katolleen.
- Harmillista.
- Älkää muuta sanoko, herra konstaapeli.

0 vastalausetta: