Pages

Kuntajohtajat vastustavat yhä yleisemmin kuntauudistusta

25.1.13

Kuntajohtajat uskovat yhteistyöhön enemmän kuin kuntaliitoksiin. Vain harva näkee kuntauudistuksen tarpeelliseksi omassa kunnassa lähivuosina.

Kuntaliiton kyselyn mukaan myönteisesti kuntauudistukseen suhtautuvien kuntajohtajien osuus on pienentynyt vuodesta 2011. Samalla on kasvanut usko siihen, että kunta selviytyy tulevaisuuden ongelmista omin voimin.

Lähes 60 prosenttia kuntajohtajista ilmoittaa, että hänen edustamansa kunta ei ole valmis kuntaliitokseen. Yhtä suuri osa kuntajohtajista kannattaa yhteistyön syventömistä lähikuntien kanssa.

Reilu puolet kuntajohtajista hyväksyy pakkoliitokset silloin, kun kunta täyttää kriisikunnan kriteerit.

Alle viidesosa kuntajohtajista uskoo, että kuntauudistus olisi omalle kunnalle tarpeellinen vuoteen 2016 mennessä. Pitkällä aikavälillä kuntauudistuksen arveli tarpeelliseksi noin 40 prosenttia kuntajohtajista.

Kuntaliiton joulukuussa tekemään kyselyyn vastasi 124 kunnanjohtajaa. Vajaa puolet vastanneista oli alle 5 000 asukkaan kunnista.

Yle


- Oletpas sinä sirmakka tänä aamuna, Taisto.
- No olen! Katselen tässä juuri tätä kuntauudistuspaperia, mikä lähetettiin ministeriöstä.
- Mitäs siellä sanotaan?
- Ihan mahtavia juttuja! Me saadaan sairaanhoito naapurikunnasta, siellä justiinsa uusittiin kaikki tilat ja muutenkin siellä on päteviä lääkäreitä.
- Mitäs muuta?
- No nyt meidän ei tarvitse maksaa tuota yhtä isoa kadunkunnostushanketta yksin, kun siihen tulee neljä naapurikuntaa mukaan jakamaan. Ja koska tuon yhden naapurikunnan työllisyysaste on niin korkea, niin meidän työttömyysastekin tasautuu ja joudutaan maksamaan vähemmän sakkomaksuja valtiolle. Ja vähänkö hieno lukio saadaan käyttöön! Näin periaatteessa näkisin ihan pelkkää plussaa meidän pikku yhteisöllemme! Kiitos kuntauudistus, kiitos iso uusi kunta!
- Kuulostaa hienolta! Mitä töitä olet ajatellut myöhemmin tehdä?
- Häh? Mitä tarkoitat?
- Kai sinä Taisto ymmärrät, että jos seitsemän kuntaa yhdistetään yhdeksi, niin siellä tarvitaan vain yksi kunnanjohtaja. Se todennäköisesti tulee tuolta isommasta naapurikunnasta.
- Kirottua! Tämä muuttaa kaiken!

5 vastalausetta:

Polgara kirjoitti...

Vastalauseena olen jättänyt blögille sytämen noudettavaksi omasta blögistäni eli www.polgara.blogit.fi

Käy nyt hakemassa vaan! :)

Jaska Brown kirjoitti...

Muuten hyvä, mutta ei vastaa todellisuutta - valitettavasti. Kokemusta on. Kunnan lakkautuessa kunnanjohtajalle räätälöidään yleensä samanpalkkainen nollavirka uudesta kunnasta. Samoin muillekin isokenkäisille. Eli yleensä virka, jolle ei ole mitään muuta tarvetta kuin uusiojätteen sijoituspaikkana.

Vallanhimoisen ja laiskan kunnanjohtajan erottaa siitä, että vallanhimoinen kannattaa itsenäisyyttä, kun taas laiska kuntaliitosta. Edellinen haluaa pitää oman hiekkalaatikkonsa, jälkimmäinen saman palkan ilman vastuuta ja työvelvollisuutta.

MVARISH kirjoitti...

Sinä se et sitten koskaan petä! Sherryn sijasta (päässy loppumaan) nautiskelin tässä juuri kahvin kanssa viikon Tuomakset ja kivan hiprakkaan pääsin. Et tänksit.

Eniten pyrskähtelin Danille... tai niille tekno-eko-hörhöille...

Sitä minä tässä vaan mietin, että aika paljon aikaa sulla täytyy kulua näiden kirjoittamiseen. Sydäntä lämmittää, että näet niin paljon vaivaa ihmisten ilahduttamiseksi, mutta vilpittömästi toivon että saat vaivan palkaksi ihan hynääkin. Ehkä nämä syntyy muiden duunien sivutuotteena?

Tuomas kirjoitti...

Polgara: Pitääpä tarkistaa! Kiitos!

Jaska: En epäile, että asia olisi usein juuri näin. En tiedä, voiko näin poliittisessa satiirissa vallanpitäjiä esittää oikein muuten kuin joko vallanhimoisina tai laiskoina. Ja voihan se olla, että se uusi kaveri naapurikunnasta ei siedäkään Taistoa.

Menna: Itse asiassa näiden kirjoittaminen on sangen rivakkaa. Kun on tehnyt tarpeeksi putkeen, niin fiktiivisen kirjoittaminen yleensä kestää jotain viidestä minuutista kahteenkymmeneen minuuttiin riippuen siitä, kuinka paljon uutinen itsessään antaa naurun aihetta.

Perusdialogi tulee aika suorilta. Ei tästä mitään hynää saa, kunhan vain haluan kirjoitella tyhmiä dialogeja typeristä aiheista. Jos tähän kytkisi valuutan jotenkin, niin joku saattaisi ehkä vaatia että minun pitäisi olla hauska.

MVARISH kirjoitti...

Meinasin eka huutaa että sähän olet hauska, kuten olet, mutta tajuan pointin. Jos tekisit tilaustyönä, tulisi paineita. Tekemisen ilo vähenisi. Ihan hyvä siis näin.
Saadaan me lukijat tarpeeksi tiuhaan mallikasta tavaraa.