Pages

Vartiainen lehdelle: Suomeen lisää matalapalkkatöitä

7.1.13

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ehdottaa loppiaisen Sunnuntaisuomalaisessa, että Suomeen olisi saatava lisää matalapalkkaisia töitä. Työttömille tulisi lisäksi asettaa työvelvoite.

VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen tahtoisi kiristää nykyisistä minimipalkoista Suomen työllisyyden nimissä, kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen.

Työllisyyden parantamiseksi työttömille olisi Vartiaisen mielestä lisäksi asetettava velvollisuus ottaa vastaan tarjottu työ, vaikka se ei vastaisikaan työttömän koulutusta.

– Tulisi vaatia työn vastaan ottamista nykyistä tiukemmin – ehkä joskus jopa työttömyyskorvauksen peruuttamisen uhalla. Harkintavaltaa on tosin käytettävä, sillä professorista ei taida saada bussikuskia, Vartiainen toteaa.

Matalapalkkapuheet nojaavat Saksan palkkamalliin, jossa pitkäaikaistyöttömille tarjotaan matalapalkkaisia, niin sanottuja minitöitä, jotka auttavat ponnistamaan takaisin työelämään.

Monet pitävät minimipalkkoja jo riittämättöminä elämiseen, mutta Vartiaisen mukaan minimistä olisi vielä varaa puristaa. Hänestä on nyt tärkeämpää torjua työttömyyttä, kuin yhteiskunnan yhä laajemman kahtiajakautumisen uhkaa.

– Mitä enemmän matalapalkkatöitä, sitä vähemmän työttömiä. Työssäkäyntiä tulisi lisätä palkkaerojen kasvun uhallakin, sillä työllisyys on nyt tärkeämpää, Vartiainen sanoo.

Taloussanomat


- Voi voi voi...olen niin huonossa kunnossa...auttakaa nyt joku...
- Kas, siinähän on kärsivä kerjäläinen viiltävän tuulisessa Pasilassa. Oletko syönyt päiviin mitään?
- Ei, en ole. Hirvittävää tämä inhimillinen kärsimykseni.
- No...minä kyllä olen minimipalkalla itsekin, mutta...ota tästä nyt euro.
- Hahaa! Kiinni jäit!
- Mitä? Et sinä olekaan kerjäläinen, vaan valepukuinen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen!
- Niin olenkin ja sinä juuri teit viimeisen virheesi! Väitit, että olet minimipalkalla!
- Niinhän minä olenkin. Mitä sitten?
- Silti sinulla oli varaa antaa rahaa kerjäläiselle! Siinä tapauksessa palkassasi on vielä kiristämistä! Teenkin asiasta välittömästi ehdotuksen!
- Mutta...
- Jos kiristämme kaikkien minimipalkat matalapalkka-tasolle, voimme palkata lisää työttömiä vielä matalammalle palkalle! Hus kaikki työttömyyskorvauksella lusijat tekemään matalapalkkahommaa! Missä nykyään ovat kengänkiillottajat tai risteyksissä päivystävät tuulilasinpesijät? Perinteisiä ammatteja!
- Mutta eihän sellaisella tule toimeen.
- Mitä höpötät? Tuleehan nyt töissä käymällä toimeen! Katso nyt vaikka minua! Sitä paitsi joka kerta kun saan ehdotuksiani lävitse, minulle maksetaan mukava bonus ja se on nykyisen taloustilanteen vallitessa mukava juttu.

0 vastalausetta: