Pages

Kirkko vastaa jäsenkatoon itämaisilla herkuilla: Joogasta tuli Jeesus-joogaa

24.1.13

Seurakuntien toimintaansa ottamat itämaiset liikuntamuodot ovat herättäneet keskustelua asian teologisesta puolesta.

– Kirkon ei pitäisi tukea toimintaa, joka ammentaa elementtejä toisista uskonnoista. Siinä sahataan omaa oksaa, varoittaa kirkolliskokousedustaja Pekka Reinikainen.

Hänestä esimerkiksi jooga ei ole kirkon opin mukaista toimintaa. Kirkkohallitus on toisilla linjoilla.

– Joogalla on monta eri muotoa. Se voi olla hindulaisuuden harjoittamiseen tähtäävää, mutta useimmille se on vain terveysliikuntaa, sanoo uskontokasvatussihteeri Pekka Yrjänä Hiltunen.

Kristillistä eli Jeesus-joogaa tarjotaan jo ainakin Helsingissä, ja Turussa käynnistellään meditaatioiltoja. Rippileireillä päivää availlaan kiinalaisella aamuvoimistelulla eli taijilla.

Hiltunen puhuu kulttuurilainoista. Kristinusko on kautta aikojen ottanut elementtejä muista uskonnoista ja jopa pakanuudesta. Olennaista on, että lainaan lyödään oma leima päälle – valjastetaan se evankeliumin asialle.

TS


*ringaling*
- Seurakunnassa, nuoriso-ohjaaja Joensuu puhelimessa.
- Se on Kasiaisen Matti täällä moi.
- No moi.
- Katselin, että teillä on tarjolla Jeesus-joogaa koko kevään ajan. Ja meditaatiota ja taijia.
- Näin on. Meditaatio on tiistaisin, taiji torstaisin ja jooga sunnuntaisin. Ainoana erona tietysti pääsiäissunnuntai, silloin me emme tokikaan tee mitään.
- Rienausta! Kuinka kehtaatte harrastuttaa tuollaista pakanaliikuntaa kirkastetuille ja voidelluille uskonveljillemme ja -sisarillemme? Vielä minä teidät ristiinnaulitsen. Ei kristinuskoon saa sekoittaa muiden uskontojen piirteitä, se muokkautuu ja pian emme enää usko sillä tavalla kuin Herramme Jeesus on meitä opettanut! Ja vielä sunnuntaisin! Sehän on Jumalan pyhä päivä!
- Minkä jumalan? Kristinuskon jumalan vai kenties Mithra-jumalan? Lauantaihan on perinteisesti ollut sapatti.
- Mutta Herramme sanoo että...että...no mutta hyvä sentään että jätitte pääsiäisen väliin, se on kuitenkin merkittävin kristillinen juhlapyhä!
- Siis se joka viittaa siihen Ishtar-jumalan hedelmällisyysjuhlaan, jonka ansiosta siinä juhlitaan nopeasti lisääntyviä pupuja ja maalataan värikkäitä pääsiäismunia?
- Ettäs kehtaatte! Ette kuulosta sitä kuin olisitte uskossa! Onko teidät edes kastettu asianmukaisesti?
- Tarkoitatteko siis sillä alkuperäisellä pakanalaiskreikkalaisella tyylillä, josta Homeros kirjoitti vai myöhemmällä kristillisroomalaisella tavalla?
- Rienausta! Hyvästi!
*klik*

0 vastalausetta: