Pages

Muutos kauppojen kassoilla maanantaina

4.1.13

Kaupoissa asioivat nuoret saavat varautua esittämään henkilöllisyystodistuksensa aiempaa useammin.

Maanantaina päivittäistavarakaupoissa astuu voimaan uusi ikärajavalvonnan ohjeistus.

Jatkossa kassahenkilöstö tarkastaa iän alkoholia tai tupakkaa ostavilta asiakkailta, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Aiemmin viiteikä on ollut 23 vuotta.

- Tavoitteemme on kitkeä kokonaan alkoholin ja tupakan myynti alaikäisille. Tärkeä tavoite edellyttää, että ikä tarkastetaan entistä useammin täysi-ikäisiltäkin. Toivomme, että myös asiakkaat suhtautuvat myönteisesti uudistukseen, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo tiedotteessa.

Uusi viiteikä koskee alkoholin ja tupakan lisäksi tupakointivälineitä, kuten savukepapereita ja sytyttimiä. Tulitikut eivät niihin kuulu. Iän voi todistaa poliisin myöntämällä henkilökortilla, passilla, ajokortilla tai mopokortilla.

Lakisääteiset myynti-ikärajat pysyvät ennallaan, eli 18 vuotta täyttäneet asiakkaat saavat jatkossakin ostaa alkoholia ja tupakkatuotteita, jos he voivat pyydettäessä todistaa ikänsä.

Uudistus koskee Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyrityksiä, jotka edustavat noin 98 prosenttia päivittäistavaramarkkinoista. Muutos ei koske esimerkiksi Alkoa, jossa ikää kysytään alle 25-vuotiaalta näyttäviltä asiakkailta.

IL


*viivakoodinlukija piipittää*
- Ja se olisi 128 euroa ja 90 senttiä, arvon rouva. Voitte laittaa kortin koneeseen, onko teillä S-etukort--
*läps* - Ettäs kehtaat!
- Auh!
- Minä olen sentään vasta 28-vuotias!
- Anteeksi, neiti--älkää lyökö uudestaan!
- No olenhan minä joo naimisissa, onhan minulla sormus! Mutta minä ostin olutta! Senkin hirviö! Tiedätkö kauanko minä tänä aamuna laittauduin? Ja nyt sinä sanot että olen vanha kurppa! Aivan anteeksiantamatonta! Yli 30-vuotiaan näköinen…hävytön teini!

0 vastalausetta: