Pages

Lakimuutos: Joka solariumiin henkilö, joka tarkastaa asiakkaan iän ja kertoo vaaroista

18.6.12

"Solariumin valopedille ei kohta pääse makaamaan ilman valvontaa. Uusi säteilylain muutos vaatii, että solariumeissa on aina oltava vastuuhenkilö, joka kertoo ohjeet ja riskit sekä tarkastaa asiakkaiden iän. Uusi lakimuutos kieltää myös alaikäisten solariumin käytön. Laki tulee voimaan 1. heinäkuuta.

– On villiä toimintaa, jos kukaan ei seuraa, kuinka monta kertaa ja kuinka pitkään asiakkaat solariumia käyttävät, hallitussihteeri Helena Korpinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Lain tarkoituksena on suojella asiakkaiden ja alaikäisten terveyttä. Solariumin ultraviolettisäteet aiheuttavat samalla lailla syöpää kuten auringon säteet. Tutkimusten mukaan alle 35-vuotiaana aloitettu säännöllinen solariumin käyttö lisää melanoomariskiä jopa 75 prosenttia. Ministeriön laskelmien mukaan lakimuutoksella ehkäistään 20 ihosyöpää vuodessa.

Suomessa on arviolta tuhat paikkaa, jotka tarjoavat rusketusta solariumissa. Näistä noin 30 on itsepalvelusolariumeja.
" (AL)- Päivää, ilmoittautuisin solariumiin.
- Hetkinen nyt vain. Lakimuutoksen mukaan minun tulee tarkistaa ikänne. Kuinka vanha olette?
- Kuinka erikoista! Olen 54-vuotias.
- Selvä, siinä tapauksessa kerron teille solariumin vaaroista. On vaarana, että teitä pidetään kuivettuneena vanhana käpynä, joka kuvittelee vielä tuossakin iässä olevansa sama silikonibimbo kuin 20-vuotiaana. On vaarana, että teidän luulaan jämähtäneen 80-luvulle. On vaarana, että ihmiset näkevät teidät pinkeissä bikineissä. On vaarana, että teidän kuvitellaan elelevän niillä rahoilla, jotka peritte rikkaalta mieheltänne kun hän kuoli 80-vuotiaana sydänkohtaukseen. On vaarana, että teitä pidetään naamaansa kiristäneenä vanhana harppuna, jota ei haluaisi kohdata pimeällä kujalla ja jota eivät lähesty kuin parikymppiset rahanahneet douchebagit. On vaarana, että teitä luullaan Juha Jokiseksi. Oletteko ymmärtänyt vaarat?
- Olen.
- Laite numero viisi, olkaa niin hyvä.

0 vastalausetta: